Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strieborná Kuzminová: Ak nejde o život, nejde o nič

Oči jej znovu žiarili - po druhý raz v priebehu štyroch dní sa v nich ligotal strieborný odlesk. Po stíhacích pretekoch dobehla Anastasia Kuzminová (33) na druhom mieste aj do cieľa vytrvalostých pretekov (15 km).

15.02.2018 12:39
ZOH 2018, biatlon, Kuzminová Foto: ,
Šťastná Anastasia Kuzminová na stupňoch víťazov.
debata (22)

Slovenská biatlonistka uspela napriek tomu, že si na strelnici neodpustila dva nepresné výstrely. „Pred každým z nich som si vravela: Nasťa, musíš sa naplno sústrediť. Nepresviedčala som sa o tom, že musím za každú cenu trafiť, ale že potrebujem na každom výstrele poctivo popracovať,“ hovorila päťnásobná olympijská medailistka slovenským médiám.

Druhá medaila – znovu strieborná. Aké pocity prežívate?

Neuveriteľné. Stále neverím, že som na tejto olympiáde získala už dve strieborné medaily. Bola som presvedčená o tom, že len nula v kolonke nepresných výstrelov mi môže priniesť pódiové umiestnenie. Mrzia ma dve nepresné strely, mohla som získať aj zlato. Na druhej strane som však vďačná za to, čo mám. Predsa len, s medailou som veru nerátala. Emócie vo mne postupne odznievajú – hreje ma pri srdci, že som pre Slovensko získala ďalšie striebro.

Po stíhacích pretekoch ste vraveli, že prvú medailu venujete deťom – synovi Jelisejovi a dcérke Olivii. Druhú ste chceli vybojovať pre brata. Patrí aj jemu?

Samozrejme. Na Antona som myslela pred pretekmi aj počas nich. Brat vie skvele strieľať, v tomto smere je pre mňa vzorom. Patrí k biatlonistom, ktorí zväčša obstoja na strelnici bez zaváhania.

Čo rozhodlo o tom, že ste svoj výkon znovu postriebrili?

Vytrvalostné preteky sú najmä o streľbe. Samozrejme, aj beh je dôležitý a ten môj bol znovu výborný. Najmä vďaka nemu znovu prežívam ohromnú radosť. Pozitívom však je, že aj v streľbe robím každým dňom pokroky.

Vytrvalostné preteky: Kuzminová i Paulína Fialková Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Šťastná Anastasia Kuzminová na stupňoch víťazov.

Z dvadsiatich pokusov ste minuli dva. Čím to je, že zrazu je vaša ruka na strelnici predsa len o čosi pevnejšia?

Ide o akýsi stav uvoľnenia a vnútornú spokojnosť. Už pred šprintom som si povedala, že keď nejde o život, nejde o nič. Vedela som, že na túto sezónu a najmä na olympijský vrchol som sa pripravovala s maximálnou zodpovednosťou. Bola som presvedčená o tom, že toľká tvrdá práca nemôže vyjsť nazmar. Išlo len o to, aby som sa zakaždým postavila na trať a ukázala, čo v sebe skutočne mám.

Pred záverečným – dvadsiatym – výstrelom ste si dopriali dlhšiu pauzu. Prečo?

Kým som stlačila spúšť, trvalo to veru dlho. Pred každým výstrelom som si hovorila: Nasťa, musíš sa naplno sústrediť. Nepresviedčala som sa o tom, že musím za každú cenu trafiť, ale že potrebujem na každom výstrele popracovať. Pred záverečným som dlhšie váhala. Vtedy som myslela len na to, že skrátka musím trafiť. V opačnom prípade by sa mi sen o medaile definitívne rozplynul. Ďalšiu minútu by som už nedokázala na trati zmazať.

Dá sa povedať, že vám na strelnici prialo aj šťastie?

Šport je mnohokrát aj o ňom. Viete, niekedy môžete mať skvelú formu, ale ak vám šťastie nepraje – obzvlásť v biatlone – neuspejete.

Ku kvalitnej streľbe ste znovu pridali aj výnimočný beh – najlepší spomedzi všetkých pretekárok. Čím to je, že vám súperky nestačia?

Musím v prvom rade pochváliť ľudí, ktorí sa mi starajú o lyže. Servismani odvázajú skvelú robotu. Keď máte pripravené lyže na jednotku, akoby ste na trati leteli. Cítim sa, ako keby som mala na chrbte krídla. Samozrejme, aj ja pociťujem únavu, musím bojovať zo všetkých síl, ale s takýmto servisom ide všetko ľahšie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018