Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov čakajú Američania. Veterán Gionta si prišiel po medailu

V lete odmietol päť či šesť ponúk na nový kontrakt v NHL. Uprednostnil rodinu a možnosť zahrať si na svojej druhej zimnej olympiáde.

15.02.2018 10:00
Brian Gionta Foto: ,
Brian Gionta s rodinou počas fotenia tímu USA.
debata

Kapitán amerických hokejistov Brian Gionta bol ešte v minulej sezóne kapitánom Buffala. Sabres s ním však nepredĺžili zmluvu a s ostatnými záujemcami sa nedohodol. Aj preto odohral pred začiatkom olympiády len tri zápasy. Jeden za Rochester Americans v AHL, dva za americkú reprezentáciu na Nemeckom pohári.

Prináša pozitívnu energiu

V slávnej NHL strávil 15 sezón, v ostatných siedmich (tri v Buffale, štyri v Montreale) nosil na drese kapitánske céčko. Nečudo, že mu túto funkciu určili aj v národnom tíme.

„Veľmi som sa na turnaj tešil. Pri mojej prvej účasti pod piatimi kruhmi som si užil množstvo zábavy. Len nás všetkých veľmi mrzelo, ako sme v Turíne 2006 dopadli. Preto by som sa tentoraz rád vrátil s medailou,“ vravel Gionta pre buffalohockey­beat.com ešte pred odletom do Pjongčangu. Američania obsadili v Turíne až ôsme miesto.

V tíme, prevažne zloženom z mladých hokejistov, má byť Gionta nielen lídrom, ale aj učiteľom menej skúsených spoluhráčov.

„Jasné, že si v šatni občas robíme vtipy z jeho veku. Brian hral aj s mojím otcom, takže som o ňom počul nejaké príbehy. V prvom rade je však vynikajúci reprezentant našej krajiny. Nejde ani o to, čo nám hovorí, ale ako sa na ľade a v šatni správa. Prináša so sebou množstvo energie a je vždy dobre naladený. Snaží sa nám pomôcť a byť dokonalý spoluhráč,“ tvrdí o 39-ročnom Giontovi nádej Bostonu a hviezda Harvardskej univerzity Ryan Donato.

Brian Gionta v drese Buffala Sabres. Foto: SITA/AP, Joel Auerbach
Brian Gionta Brian Gionta v drese Buffala Sabres.

Teší ho hlad po víťazstvách

Gionta upozorňuje, že nikto by nemal podceniť jeho spoluhráčov, hoci nepôsobia v NHL.

„Je tu partia hokejistov, ktorá si účasť pod piatimi kruhmi za svoje doterajšie kariéry zaslúži. Páči sa mi náš hlad po víťazstvách. Nie sme síce pod nejakým extra tlakom, no prišli sme sem s tým, že chceme získať medailu,“ naznačil Gionta pre The Boston Globe.

Prečo sa vlastne nevrátil do NHL?

„Päť alebo šesť tímov o mňa malo seriózny záujem. Nechceli, aby som prišiel na skúšku, mali záujem podpísať so mnou zmluvu. No keď sme si s manželkou analyzovali všetky detaily, ani jedna z ponúk nespĺňala naše predstavy. Základom bolo, aby som mohol zostať s rodinou. Nebolo to ľahké rozhodnutie, no bolo správne,“ vysvetľuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #americkí hokejisti #Brian Gionta