Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Rodčenkov je zahraničný agent. Taký plán nemohol vymyslieť sám, tvrdí Välbeová

Šéfka ruského behu na lyžiach Jelena Välbeová vyrukovala s bizarným tvrdením. Bývalého riaditeľa moskovského laboratória Grigorija Rodčenkova obvinila zo spolupráce s cudzou mocou v snahe zdiskreditovať Rusko.

14.02.2018 15:06 , aktualizované: 15.02.2018 19:36
debata (40)

Rodčenkov odhalil rozsiahly štátom podporovaný dopingový program v tamojšom športe pred aj počas zimných olympijských hier 2014 v Soči. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v dôsledku toho zakázal Rusku účasť na ZOH v Pjongčangu, mnohých športovcov vylúčil z hnutia a dodatočne odobral medaily.

Medzinárodný olympijský výbor napokon povolil účasť ruských pretekárov pod neutrálnou vlajkou s označením Olympijskí športovci z Ruska. Pozvánky udeľoval MOV na základe ich bezúhonnosti.

Menoslov nominovaných však vyvolal kontroverzie, keď medzi olympionikmi chýbali aj pretekári s čistou dopingovou minulosťou, napríklad brat slovenskej reprezentantky v biatlone Anastasie Kuzminovej – Anton Šipulin.

Väčšine z potrestaných sa podarilo zvrátiť dištanc na Športovom arbitrážnom súde, rozhodnutie však už prišlo príliš neskoro a nemalo vplyv na ich účasť v Kórei.

Välbeová je presvedčená, že Rodčenkov konal ako agent zahraničnej spravodajskej služby. Naverbovať ho mali počas jeho pôsobenia v zámorí. „Myslím si, že ‚prešiel na druhú stranu‘, keď pracoval v Kanade. Takýto rozsiahly plán nemôže vymyslieť jednotlivec,“ povedala Välbeová pre ruské periodikum Komsomoľská pravda.

Trojnásobná olympijská víťazka doplnila, že vylúčenie Ruska je súčasťou rozsiahleho sprisahania. „Na olympiáde súťažia krajiny, nie jednotlivci. Z Ruska však MOV pozval iba tých, ktorých chcel.“

Jelena Välbeová reagovala na spoveď Rodčenkova v relácii americkej televízie CBS. V nej okrem iného povedal, že prezident Ruskej federácie Vladimir Putin nariadil jeho fyzickú likvidáciu. Pred kameru zasadol v pozmenenej vizáži a s množstvom mejkapu. V súčasnosti sa ukrýva v Spojených štátoch amerických pod ochranou federálnej vlády.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Grigorij Rodčenkov #Rusko na ZOH #Jelena Välbeová