Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Roztlieskavačky KĽDR sú hitom olympiády. Šíria propagandu?

Rýchlo sa stali hitom olympiády. Perfektne zosynchronizované, vždy v dobrej nálade. Odhodlané spevom a povzbudzovaním prejaviť podporu svojej milovanej vlasti - KĽDR. Na ZOH v Pjongčangu je ich desaťkrát viac ako športovcov z ich krajiny. Prečítajte si zaujímavé fakty o severokórejských "roztlieskavačkách".

14.02.2018 06:59
ZOH Pjongčang Foto: ,
Roztlieskavačky KĽDR na ZOH v Pjongčangu.
debata (52)

Prísny výber

Šéf Svetového inštitútu pre štúdiá KĽDR An Chan-Il, sám utečenec z krajiny, povedal pre Herald Sun, že členky výberu musia spĺňať prísne nastavené kritériá (vek, výška, vzhľad) a musia pochádzať ‚z dobrých rodín‘. Dôležité je byť aj správnou patriotkou. Väčšinou sú to študentky z prestížnej Univerzity Kim Il-songa.

Žijú na lodi

Počas olympiády bývajú na lodi, presnejšie na plavidle s názvom Mangyongbong-92. Veľa voľného času nemajú, podľa TIME sa funkcionári boja, že by mohli spoznať „juhokórejský“ životný štýl a v krajine požiadať o azyl.

Predchodkyne v pracovných táboroch

Ich predchodkyne údajne končili aj v pracovných táboroch. Taipei Times píše, že taký prípad sa udial v 80-tych rokoch, keď potrestané mali po návrate do krajiny príliš farbisto opisovať život u južných susedov.

Provokácia voči USA

Denník Washington Post v komentári píše, že ide o provokáciu voči tradičným americkým „cheerleaders“ a tým pádom o ďalšiu snahu KĽDR o zväčšenie napätia medzi Severnou Kóreou a USA.

Kontroverzia v Pjongčangu

Počas víkendu sa členky súbora postarali v Pjongčangu o rozruch. V rámci jednej z piesní vytiahli masky s papierovou podobizňou muža. Podľa juhokórejských médií mali masky zobrazovať ‚otca národa‘ Kim Il-songa a ďalšia propaganda KĽDR bola na svete. Vedenie súbora to však poprelo so slovami, že v piesni sa spieva o „peknom mladom“ mužovi a že masky nemajú živú predlohu.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #roztlieskavačky #Pjongčang 2018