Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto vyhrá hokejový turnaj? Experti favorizujú Rusov

Keď hokejová reprezentácia Olympijských športovcov Ruska (OŠR) pristála na letisku v Soule, približne dvesto fanúšikov jej zaspievalo ruskú hymnu.

13.02.2018 15:08
Rusko, hokej Foto: ,
Ruskí hokejisti počas prípravného zápasu proti Fínsku v juhokórejskom Pjongčangu.
debata (6)

„Je to veľmi príjemné, keď vás takto privítajú. Podporu fanúšikov budeme potrebovať, vždy je dôležitá – a teraz obzvlášť,“ reagoval pre agentúru Ria Novosti útočník Iľja Kovaľčuk, jedna z hviezd tímu. Po víťazstvách ju jeho tím počuť nemôže, je to jedna zo sankcií Medzinárodného olympijského výboru za masívne dopingové machinácie počas ZOH v Soči 2014.

Na hokejový turnaj v čiernomorskom dejisku by Rusi najradšej zabudli. Vo štvrťfinále podľahli Fínsku – a prezident hokejovej federácie Vladimir Treťjak, legendárny brankár, sa od hanby a sklamania rozplakal.

Za štyri roky sa veľa zmenilo, najviac okolnosť, že hokejový turnaj v Pjongčangu poznačí neúčasť hráčov z NHL. Za jeho hlavného favorita označujú experti zbornú trénera Olega Znaroka. Mužstvo poskladal prakticky z dvoch silných armádnych klubov – petrohradského SKA (15 hráčov), lídra Kontinentálnej hokejovej ligy a moskovského CSKA (8), dopĺňa ho duo z Magnitogorsku: brankár Vasilij Košečkin a obávaný zakončovateľ Sergej Moziakin.

Realizačný tím stavil na zohratosť, vedenie KHL prerušilo súťaž od 24. januára, aby reprezentácii umožnilo dlhšiu prípravu.

„Rusov považujem za hlavného favorita. Fínsko tiež patrí medzi silné tímy, podobne ako Švédsko, Česko a Kanada. Považujem ich za najväčších konkurentov v súboji o zlato,“ uviedol pre médiá fínsky tréner Ufy Hannu Virta.

Sergej Svetlov, olympijský víťaz z roku 1988, považuje za jeden z plusov veľké klzisko v Pjongčangu. „Otvorený, korčuliarsky náročný hokej na veľkých plochách – to je ruský živel. Najskúsenejším – Moziakinovi, Kovaľčukovi, Daciukovi, Šipačovovi i ďalším našim hráčom sa rozsvecuje zelené svetlo – o to viac, že pri neúčasti hráčov z NHL sa zníži úroveň tvrdosti. Je to dôležitý moment,“ pripomína.

„Pri súčasnom rozložení síl by som sa najviac obával Európanov. Fínov s ich silovým spôsobom hry, Švédov s inteligentnou hernou kultúrou, geometricky vyváženou. Ak Česi ostanú verní svojmu prepracovanému obrannému štýlu, budú nebezpeční. Tímy zo zámoria môžu takisto spôsobiť senzáciu,“ citujú Svetlova ruské zdroje.

Prinášajú aj vyjadrenie asistenta trénera USA Chrisa Cheliosa, člena Siene slávy NHL, trojnásobného víťaza Stanleyho pohára. "Rusi sú jednoznačne favoritom hokejového turnaja. Ich devízou je zohratosť, majú viacerých hokejistov s bohatými skúsenosťami z NHL. To dáva Znarokovým zverencom výhodu, no na druhej strane ste určite nezabudli na olympijský turnaj v Soči. Vtedy som tiež hovoril, že Rusko je najväčší favorit – a ako dopadlo? – pripomenul Chelios ruským médiám fiasko spred štyroch rokov.

Majster sveta Andrej Nikolišin považuje za najväčšieho súpera Rusov – ich samých.

„Naša reprezentácia počas predchádzajúcich rokov neraz spôsobila problémy sama sebe – a potom ich riešila. Nič to však nemení na tom, že máme obrovskú šancu na prvenstvo,“ uviedol pre portál sportsdaily.ru.

Najväčší rozdiel v porovnaní so Soči 2014 vidia komentátori v atmosfére v tíme. Kým v súčasnom dejisku býva na tréningoch veselo, pred štyrmi rokmi nikomu do smiechu nebolo…

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Pjongčang 2018 #Olympijskí športovci z Ruska