Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mlynár postúpil v šprinte do elitnej tridsiatky, potom vypadol

Slovenský bežec na lyžiach Peter Mlynár postúpil na ZOH v Pjongčangu v šprinte klasickou technikou do vyraďovacích bojov a dosiahol tak životný úspech.

13.02.2018 10:20
debata (1)
Peter Mlynár v kvalifikácii šprintu klasickou... Foto: Reuters, CARLOS BARRIA
Peter Mlynár Peter Mlynár v kvalifikácii šprintu klasickou technikou.

V kvalifikácii obsadil 25. miesto s mankom 8,28 s na najrýchlejšieho Fína Ristomattiho Hakolu. Vo štvrťfinálovej jazde však skončil na piatom mieste a do ďalších bojov nepostúpil.

„Zaspal som na štarte, bol som jednoznačne posledný zo všetkých, no priebeh štvrťfinále to vôbec neovplynilo. Stratu som stiahol do 50, 60 metrov a zaradil som sa na tretie miesto. Z hlavného kopca som sa spúšťal na štvrtom mieste, celý som ho na ňom aj absolvoval. To bol môj zámer, aby som zostal v kontakte. Kanaďan mal viac síl, silnejšie sa odrážal, nebolo to lyžami, tie som mal vynikajúco pripravené. Bol lepší, takže mi patrí piate miesto, myslím si, že zaslúžene.“

Jeho reprezentační kolegovia Andrej Segeč (57. miesto) a Miroslav Šulek (62. miesto) vypadli hneď na úvod. Segeč stratil na víťaza eliminácie 16,30 s a Šulek 20,20 s.

Mlynár nepatril medzi adeptov na prienik medzi elitnú tridsiatku, kvalifikácia mu ale vyšla nad očakávanie a po príchode do cieľa vytlačil z postupovej priečky známeho Kanaďana Alexa Harveyho.

Na predchádzajúcich ZOH skončil Mlynár v obľúbenom šprinte ďaleko za postupovými priečkami – v Soči 2014 na 66. mieste a o štyri roky predtým vo Vancouveri na 57. priečke. V tejto sezóne bol v pretekoch Svetového pohára najlepšie na 45. mieste v Planici.

BEH NA LYŽIACH
Muži – šprint klasickou technikou – kvalifikácia: 1. Ristomatti Hakola (Fín.) 3:05,54 min, 2. Johannes Hösflot Klaebo (Nór.) +0,19 s, 3. Alexander Bolšunov (OŠR) +1,66, … 25. Peter Mlynár (SR) +8,28 – postúpil do štvrťfinále, … 57. Andrej Segeč (SR) +16,30, 62. Miroslav Šulek (SR) +20,20 – obaja nepostúpili

Slovenky skončili v kvalifikácii

Slovenské bežkyne na lyžiach Alena Procházková a Barbora Klementová nepostúpili na ZOH v Pjongčangu z kvalifikácie šprintu klasicky do štvrťfinále.

Procházková obsadila v rezorte Alpensia prvé nepostupové 31. miesto s mankom 15,87 na najrýchlejšiu Švédku Stinu Nilssonovú, na prienik do elitnej tridsiatky jej chýbalo 59 stotín sekundy. Klementová obsadila až 53. priečku (+29,26).

„Pred rokom som bola tridsiata prvá na majstrovstvách sveta, teraz som tridsiata prvá na olympijských hrách. Je to pre mňa nepochopiteľné, ale asi to tak má byť,“ uviedla Alena Procházková.

Alena Procházková v kvalifikácii šprintu... Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Alena Procházková Alena Procházková v kvalifikácii šprintu klasicky na ZOH v Pjongčangu.

Na 1176 m dlhej trati nesplnila Procházková v konkurencii 68 štartujúcich svoj základný cieľ, teda preniknúť do vyraďovacích bojov. Vo svojej najobľúbenejšej disciplíne skončila rovnako ako pred štyrmi rokmi v Soči už v eliminácii a nenadviazala na svoje úspešné kvalifikačné vystúpenia v Turíne 2006 (23. miesto) a Vancouveri 2010 (18. miesto).

O desať rokov mladšia Klementová pri svojej olympijskej premiére zaostala za najlepšími výraznejšie, v cieli stratila na najlepšiu takmer pol minúty.

BEH NA LYŽIACH
Ženy – šprint klasickou technikou – kvalifikácia: 1. Stina Nilssonová (Švéd.) 3:08,74 min, 2. Maiken Caspersen Fallová (Nór.) +0,39 s, 3. Krista Pärmäkoskiová (Fín.) +3,56, … 31. Alena Procházková (SR) +15,87, 53. Barbora Klementová (SR) +29,26 – nepostúpili do štvrťfinále

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alena Procházková #beh na lyžiach #Pjongčang 2018 #Barbora Klementová