Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Skoky sú preňho veľkou zábavou. Zlatého chlapca zocelil strašidelný pád

Obľubuje riziko. Rád surfuje, lozí po horách a počúva hudbu. Najviac zo všetkého si však užíva, keď sa odrazí zo skokanského mostíka a letí vzduchom ako vták.

11.02.2018 21:55
debata
Andreas Wellinger po triumfe na strednom... Foto: Reuters, DOMINIC EBENBICHLER
Andreas Wellinger Andreas Wellinger po triumfe na strednom mostíku v Pjongčangu.

Dvadsaťdvaročný Nemec Andreas Wellinger triumfoval v Pjongčangu v súťaži na strednom mostíku, čím dosiahol najväčší úspech kariéry. Má už síce zlato zo Soči v tímovej súťaži i najcennejší kov zo zmiešaných družstiev z vlaňajších MS, no v individuálnych pretekoch predtým na MS ani olympiáde nezvíťazil.

Takmer vyhral prvé preteky

Rodák z Ruhpoldingu si skokanské mostíky obľúbil už ako dieťa. V šiestich rokoch začínal ako združenár, no postupne si uvedomil, že sa chce špecializovať len na skoky.

„V našom klube robil každý najprv severskú kombináciu. Vždy mi však lepšie šlo skákanie. Skoky na lyžiach sú neuveriteľná zábava,“ vysvetľuje, prečo v roku 2011 odložil bežky a rozhodol sa venovať už len mostíkom.

Andreas Wellinger so zlatou medailou zo skokov... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
ZOH 2018, skoky na lyžiach, Andreas Wellinger Andreas Wellinger so zlatou medailou zo skokov na strednom mostíku, Nemec Andreas Wellinger.

O rok už debutoval vo Svetovom pohári. Hneď v prvých pretekoch – na malom mostíku v Lillehammeri – neznámy sedemnásťročný mladík takmer vyhral. Po prvom kole viedol, no druhé mu nevyšlo a klesol na piate miesto. V prvej sezóne si vo SP vybojoval druhé a tretie miesto, v tímovej súťaži jedno prvenstvo.

Následne triumfoval v letnej Grand Prix a v ďalšej sezóne si už pripísal aj prvé individuálne víťazstvo vo SP. Prebojoval sa do nemeckého tímu na olympijské hry a okrem triumfu v tímovej súťaži zaujal aj šiestym miestom na strednom mostíku.

A new board is so much fun ‍♂️

Príspevok, ktorý zdieľa Andreas Wellinger (@andreaswellinger),

Len zlomená kľúčna kosť

Označovali ho za zlatého chlapca a fanúšikovia ho milovali. Sľubný rozlet kariéry však pribrzdilo nepríjemné zranenie v úvode sezóny 2014/15.

V Kuusame mal škaredý pád, pri ktorom si zlomil kľúčnu kosť a následne vynechal takmer celý ročník.

„Bola to drastická skúsenosť. Čosi také len tak ľahko z hlavy nedostanete. No myslím si, že z negatívnych zážitkov sa naučíte viac než z pozitívnych. Pád bola najmä moja chyba. Napokon z toho bola len zlomená kľúčna kosť,“ priblížil v rozhovore pre fis-ski.com.

Po zranení sa rýchlo dostal späť medzi najlepších. V predošlom ročníku bral striebro v súťaži družstiev v letoch na lyžiach a na MS v skokoch bol strieborný na veľkom i strednom mostíku. Celkovo má na konte tri víťazstvá v pretekoch SP a v prestížnom Turné štyroch mostíkov skončil naposledy druhý za nedostižným Kamilom Stochom.

„Druhý skok, to bola bomba. Nikdy som si nemyslel, že to môže takto dopadnúť. Mali sme extrémne náročné podmienky, preto bolo potrebné aj šťastie. To, čo som dosiahol, mi dôjde až o pár dní,“ neskrýval obrovské nadšenie po životných pretekoch pod piatimi kruhmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andreas Wellinger #Pjongčang 2018