Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kolaps Locha využil Gleirscher, Ninis skončil najhoršie zo všetkých ZOH

Nečakaným víťazom súťaže sánkarov na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu sa stal Rakúšan David Gleirscher, ktorý triumfoval pred Chrisom Mazdzerom z USA a Nemcom Johannesom Ludwigom.

11.02.2018 13:50 , aktualizované: 15:20
Jozef Ninis Foto: ,
Slovenský sánkár Jozef Ninis počas tretej jazdy súťaže sánkárov v Pjongčangu.
debata

Favorizovaný nemecký obhajca prvenstva spred štyroch rokov Felix Loch skončil až piaty, kam ho odsunula nevydarená finálová jazda.

Dvadsaťtriročný Gleirscher sa tešil zo svojho životného úspechu. V olympijskom ľadovom koryte bol najrýchlejší v úvodnej jazde, po polovici pretekov sa zosunul na druhú priečku a do záverečnej išiel z tretej pozície. V štvrtej jazde dosiahol štvrtý najlepší výkon, ale v súčte mu to aj tak stačilo na druhé rakúske zlato v histórii ZOH v tejto disciplíne.

Napodobnil úspech Manfreda Schmida, šampióna spod piatich kruhov z Grenoblu 1968. Prvú medailu pre USA vybojoval Mazdzer, ktorý za víťazom zaostal o o 26 tisícin sekundy. Nemecká sánkarská veľmoc sa musela uspokojiť len s bronzovým kovom zásluhou Ludwiga (+0,230).

Senzačný víťaz súťaže sánkarov David Gleirscher... Foto: SITA/AP, Andy Wong
David Gleirscher Senzačný víťaz súťaže sánkarov David Gleirscher z Rakúska.

Smutným hrdinom pretekov mužov bol Felix Loch, ktorý až do finálovej jazdy potvrdzoval úlohu hlavného favorita. V nej mu však nevyšla spodná časť trate, predstihlo ho až osemnásť súperov z dvadsiatky štartujúcich a z líderskej sa prepadol na konečnú 5. pozíciu.

Loch, ktorý sa v cieli po obrovskom sklamaní neubránil slzám, prišiel v Pjongčangu o šancu na zlatý hetrik, keďže okrem Soči 2014 triumfoval aj vo Vancouveri 2010. Zároveň nezopakoval úspech svojho legendárneho krajana Georga Hackla, trojnásobného olympijského víťaza (1992, 1994 a 1998).

„Nemôžem tomu uveriť, je to magický moment. Išiel som dobrú jazdu a mal som aj šťastie. Najprv som si myslel, že olympijským šampiónom bude Felix, ale potom urobil chybu. Ďakujem celej mojej rodine, špeciálne mojej partnerke, synovi a trénerom. Spolu sme strávili mnoho času na tréningoch, tvrdo sme pracovali. Neviem opísať tento pocit, je to neuveriteľné,“ cituje Gleirschera olympijský informačný systém.

Nemecký tréner upokojuje najväčšieho favorita... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Felix Loch, ZOH, smútok Nemecký tréner upokojuje najväčšieho favorita súťaže sánkarov Felixa Locha po zlyhaní v poslednej jazde.

Slovenskí sánkari sa neprebojovali medzi dvadsať najlepších, ktorí mohli absolvovať kompletnú súťaž. Jozef Ninis sa v Pjongčangu napokon dostal do prvej dvadsaťpäťky. Rodák z Čadce figuroval po sobotňajšej polovici pretekov jednotlivcov na 28. mieste, keď zajazdil 7. a 37. najlepší čas.

V nedeľu predviedol v tretej zo štyroch súťažných jázd 21. najlepší výkon, čo ho posunulo o tri stupienky vyššie na konečnú 25. priečku s odstupom 3,083 s na vtedy najrýchlejšie­ho Locha.

Tridsaťšesťročný Ninis, ktorý štartuje už na štvrtých ZOH v kariére, si nevylepšil svoje doterajšie maximum – 20. priečku zo ZOH 2014 v Soči. Naopak, vinou zaváhania v druhej jazde skončil najhoršie z doterajších účastí (bol aj 22. na ZOH 2006 v Turíne a 24. na ZOH 2010 vo Vancouveri).

„Mrzí ma včerajšok, trápi ma nevydarená druhá jazda, nad ktorou som sa rozmýšľal celý večer. Pri tom zaváhaní v nej mi stuhla krv v žilách, je to skutočne nebezpečný úsek. Nebol som dnes v ľahkej situácii, ale popasoval som sa s tým celkom dobre a tretia jazda bola super. Myslím si, že keby som nepokazil sobotňajšiu druhú jazdu, tak som mohol atakovať prvú pätnástku. Manko, ktoré som si však spôsobil, bolo obrovské. S tým sa už nedalo ďalej súťažiť. Škoda, nedá sa nič robiť. Je to pre mňa ponaučenie,“ uviedol pre RTVS Ninis.

Nedeľa, 11. februára na ZOH v Pjongčangu Fotogaléria - 45 fotiek Všetky fotky
Japonka  Satoko Mijaharaová počas krátkeho...

Druhému Slovákovi a debutantovi pod piatimi kruhmi Jakubovi Šimoňákovi patril v 40-člennom štartovom poli 35. post (+6,077). Po 38. v prvej, 30. v druhej predviedol v olympijskom tobogane 27. najlepší čas v tretej jazde a udržal si umiestnenie zo soboty.

Sane – jednotlivci (konečné poradie po štyroch jazdách): 1. David Gleirscher (Rak.) 3:10,702 min, 2. Chris Mazdzer (USA) 3:10,728, 3. Johannes Ludwig (Nem.) 3:10,932, 4. Dominik Fischnaller (Tal.) 3:10,934, 5. Felix Loch (Nem.) 3:10,968, 6. Sam Edney (Kan.) 3:11,021, 7. Kevin Fischnaller (Tal.) 3:11,054, 8. Roman Repilov (OŠR) 3:11,108, … 25. Jozef Ninis 2:25,942 – absolvoval tri jazdy, 35. Jakub Šimoňák (obaja SR) 2:28,936 – absolvoval tri jazdy

debata chyba
Viac na túto tému: #sánkovanie #Jozef Ninis #Felix Loch #Pjongčang 2018