Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za časté pády krasokorčuliarov na ZOH vraj môže skoré vstávanie. MOV kritiku odmieta

Krasokorčuliari na olympijských hrách v Pjongčangu sa po častých pádoch sťažovali na príliš skoré štarty tréningov a pretekov.

10.02.2018 09:07
debata (5)
Rus Michail Koljada spadol v súťaži družstiev... Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
Michail Koljada Rus Michail Koljada spadol v súťaži družstiev dvakrát.

Medzinárodný olympijský výbor však kritiku odmietol s tým, že začiatky sú síce upravené tak, aby zodpovedali hlavnému vysielaciemu času v USA, ale aby zároveň nebránili športovcom podať najlepšie výkony.

Krasokorčuliarske predstavenie v Kórei odštartovala súťaž družstiev a jej krátky program videl pády trojnásobného majstra sveta Patricka Chana z Kanady či víťaza decembrového finále Grand Prix Američana Nathana Chena. Držiteľ dvoch bronzov z majstrovstiev Európy Rus Michail Koljada spadol dokonca dvakrát.

„Tréning o siedmej ráno je trochu drsný. Ale určite sa z toho do ďalšieho priebehu olympiády poučím,“ citovala agentúra AP Chena.

„Je to dvojsečný meč. Ísť ráno na ľad mi pripomína tréning a som trochu pokojnejší. Ale zase takto ráno od seba nemôžem veľa očakávať. Musíme sa prispôsobiť,“ uviedol Chan.

Kanaďan Patrick Chan po páde v krátkom programe... Foto: SITA/AP, Paul Chiasson
Patrick Chan Kanaďan Patrick Chan po páde v krátkom programe súťaže družstiev.

Na skoré vstávanie si zvyká aj americký reprezentant Adam Rippon. „Ráno som na tréningu skúsil pár vecí… A bolo to drsné,“ vyhlásil dvojnásobný juniorský majster sveta.

„Začal som kvôli tomu chodiť skôr do postele a vstávam niekoľko hodín pred tréningom. V podstate som si trochu celý deň posunul,“ uviedol.

„Nie je to úplne obvyklý pretekársky rozvrh. V tomto prípade by však mohol pomôcť jet lag (pásmová choroba), pretože keď cestujem do Ázie, tak vždy vstávam skoro,“ doplnil Francúz Guillaume Cizeron.

„Ale na výber nemáme, kvôli nám to neposunú. Niekto jednoducho musí pretekať ráno a teraz prišiel rad na nás,“ dodal dvojnásobný majster sveta v tancoch na ľade s Gabriellou Papadakisovou.

Medzinárodný olympijský výbor však kritiku odmietol s tým, že program je zostavený tak, aby vyhovoval všetkým stranám – športovcom, fanúšikom i televíziám.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Pjongčang 2018