Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hry v zajatí politiky a dopingu

Kto si zaslúži zúčastniť sa na najväčšom športovom sviatku? Sú pochybnosti bez relevantných dôkazov dostatočným dôvodom na selekciu? Neuberá silný politický podtón, ktorý Hry v Pjongčangu nepochybne majú, na rýdzosti Coubertinovho dedičstva? Olympiáda v Pjongčangu sa práve začína, no nedávna história nás nabáda dívať sa na túto slávnosť rezervovane.

09.02.2018 12:00
Pjongčang 2018, olympijské kruhy Foto: ,
Olympijské kruhy v Pjongčangu.
debata (36)

„Doping je dlhodobo najväčším a najsilnejším nepriateľom Hier – už od maratónu v roku 1904, keď jeho víťazovi pomohla dávka strychnínu. Je to výsostne aktuálna téma i teraz – najmä v súvislosti so športovcami Ruska. Výrazne zasiahla aj činnosť Medzinárodného olympijského výboru. Nikdy predtým nečelil takej vážnej situácii, aby do poslednej chvíle zvažoval, či ruským športovcom povolí štart alebo nie,“ vraví popredný športový historik Ján Grexa.

Hry akoby strácali niekdajšiu prestíž a príťažlivosť. Riedi ju megalománia projektov, obrovské výdavky na bezpečnosť, geopolitické hrozby i úspešné referendá v niektorých kandidátskych mestách proti konaniu najväčších športových sviatkov. Pripomenieme, že ho v súvislosti so ZOH 2022 odmietlo aj Oslo – a Nóri milujú zimné športy ako nik iný; lillehammerskú olympiádu 1994 považujú experti doteraz za najpôvabnejšiu vôbec. A tak zimný sviatok v tom roku bude hostiť Peking…

Rozdelený svet: politicky i športovo

Prispeje zimná olympiáda v juhokórejskom Pjongčangu k zmierneniu spomenutých negatív i napätia na Kórejskom polostrove?

Bodaj by, hoci len čiastočne.

Traskavý región akoby kopíroval najväčšie protirečenia súčasného rozčesnutého sveta. Juh má prívlastok ázijského ekonomického tigra, izolovaný sever trpí pod despotickým režimom nevyspytateľného diktátora Kim Čong-una. Krehkému prímeriu, ktoré platí medzi oboma susedmi od roku 1953 a charakterizuje studené vzťahy medzi nimi, by zimná olympiáda mohla vdýchnuť pozitívny impulz. Aj to je jeden z motívov, ktorý si bude svet všímať počas nadchádzajúcich dní, keď sa v Pjongčangu rozhorí olympijský oheň.

Olympijské kruhy na pláži v Gangneungu. Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
olympijské kruhy, Pjongčang Olympijské kruhy na pláži v Gangneungu.

Ústretovým krokom je, že tímy športovcov oboch kórejských republík budú počas slávnostného otvorenia pochodovať pod spoločnou vlajkou. Stane sa tak po prvý raz v histórii zimných Hier. Tento akt zažehnáva nevraživosť a potenciálne hrozby Kimovho vedenia voči jeho susedovi. Pjongčang sa nachádza len 80 kilometrov od demilitarizovanej zóny so Severnou Kóreou.

„Určite je to priaznivá správa a krok vpred v porovnaní so situáciou v roku 1988, keď KĽDR bojkotovala olympiádu v Soule,“ pripomína Grexa.

Lenže – svet nie je rozdelený len politicky, ale aj športovo. Hokejovému turnaju, jednou z pých zimných Hier, bude chýbať lesk hviezd NHL. Od Nagana 1998 mali hokejové turnaje punc najvyššej možnej kvality a boli to lahôdky, no juhokórejský trh nie je pre bossov z vedenia NHL zaujímavý, a tak najlepšiu ligu sveta neprerušilo a hráčov do Pjongčangu nepustilo. Napriek veľkému odhodlaniu reprezentovať Rusko, presnejšie OAR (Olympic Athletes from Russia – pod takou skratkou budú Rusi vystupovať pre dopingové prehrešky zo Soči 2014) musel cúvnuť aj Alexander Ovečkin, ruská superstar a jedna z tvárí súčasnej NHL.

Šetrnejšia kórejská cesta

Aké Hry teda možno očakávať v Pjongčangu?

Dostal ich na tretí pokus, a tak si organizátori dajú na nich záležať. Nebudú také okázalé na efekt ako v Soči, prekvapia technologickými vymoženosťami, čo je príznačné pre Južnú Kóreu. O bezpečnosť sa budú starať aj roboty na detekciu výbušnín, inteligentné policajné vozidlá a telefóny, drony. Taktiež lietadlá s technológiou na rozpoznanie tvárí, senzory na rozpoznanie najrôznejších bojových plynov.

Najmodernejšie systémy bude mať k dispozícii približne 13-tisíc policajtov, ktorí budú dbať o bezpečnosť. Celkovo bude každý deň v akcii 60-tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek. Tie sa spolu s tajnými službami z celého sveta podieľali na vypracovaní rozsiahleho zoznamu. Na ňom je viac ako 30-tisíc ľudí, ktorých juhokórejská polícia považuje za bezpečnostné riziko pre krajinu.

Na snímke predseda Valného zhromaždenia OSN a... Foto: TASR, Martin Baumann
Kórea Pjongčang ZOH2018 Slovensko pochodeň Lajčák Na snímke predseda Valného zhromaždenia OSN a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák pózuje s olympijskou pochodňou počas XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu.

Kým rozpočet Soči – organizátori premenili mesto na pobreží Čierneho mora na nedobytnú pevnosť – sa vyšplhal na závratných 41 miliárd eur, juhokórejské dejisko minulo na Hry približne 11 miliárd. Mohlo by sa zdať, že najmä v období, keď ľudia z rôznych častí planéty utekajú pred biedou, ide o obrovskú čiastku. Lenže kórejská cesta je v porovnaní s predchádzajúcim dejiskom podstatne šetrnejšia, čo korešponduje aj s agendou MOV o Hrách bez pompéznosti a v prijateľnejšom strihu.

Slovenské nádeje držia v rukách ženy

Na čo si môžu trúfať v Pjongčangu slovenskí športovci?

„Medaila určite poteší. Máme špičkové športovkyne, ktoré v tejto i predchádzajúcich sezónach potvrdili príslušnosť k svetovej elite. Najväčšie očakávania sa spájajú s biatlonistkou Anastasiou Kuzminovou a zjazdovými lyžiarkami Veronikou Velez-Zuzulovou a Petrou Vlhovou, prekvapiť môže aj niekto iný. Ak každý slovenský reprezentant podá výkon na hranici svojich možností, bude to dôvod na spokojnosť,“ vraví Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského výboru.

V Soči sa o jedinú medailu – zlatú v rýchlostných pretekoch – postarala Anastasia Kuzminová. V sobotu sa pokúsi o zlatý hetrik – v prvej disciplíne biatlonového programu.

„Ušľachtilé olympijské ideály o férovom súťažení a budovaní lepšieho sveta prostredníctvom športu sú stále aktuálne. Svet potrebuje chlieb i Hry, no Hry nesmú byť podmienené úplatným chlebom,“ prízvukuje Ján Grexa.

Ponúkne také Pjongčang?

Otázky a odpovede

Majú Rusi štartovať v Pjongčangu?

Názory sa rôznia. Keď vyšli najavo manipulácie so vzorkami ruských športovcov v Soči, pritvrdil aj Medzinárodný olympijský výbor. Po zistení dvoch jeho komisií – Oswaldovej a Schmidovej – že sa tak dialo, povolil štart čistým ruským športovcom (zoznam 169 účastníkov vypracovala na to určená komisia, jedna športovkyňa odmietla). Súťažiť budú pod skratkou OAR (Olympic Athletes from Russia) bez hymny a vlajky. Zakladajúci prezident Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Kanaďan Richard Pound bol za vylúčenie Rusov z Hier v Pjongčangu pre systematický doping zo Soči 2014. Kolektívny trest však neprešiel.

Prinesie Pjongčang Slovákom viac medailovej radosti ako Soči?

Je pravdepodobné, že jediné zlato (biatlonistky Anastasie Kuzminovej) zo Soči prekryjú úspechy z Pjongčangu. Slovenské nádeje držia v rukách predovšetkým ženy – vysoké ambície Kuzminovej, ktorá by mala zabojovať o cenný kov viackrát (šprint, stíhacie preteky, hromadný štart, vytrvalostné preteky), môžu podporiť zjazdové lyžiarky Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová. Obe patria k favoritkám slalomu, na stupeň víťazov tajne pomýšľajú Slováci aj v tímovej súťaži (na lanských MS získali striebro). Pri najoptimistickejšom scenári sa môžu športovci spod Tatier tešiť zo šiestich či siedmich cenných kovov. Tým by však vysoko prekročili reálne očakávania.

Kto vyhrá hokejový turnaj?

Bez hráčov NHL bude vyrovnanejší, vravia komentátori. Najväčším favoritom sú hokejisti Ruska. V zostave majú viac hráčov so skúsenosťami z NHL, najväčšími osobnosťami sú Pavel Daciuk a Iľja Kovaľčuk. Tréner Oleg Znarok poskladal mužstvo len z hokejistov troch klubov Kontinentálnej hokejovej ligy: SKAPetrohrad, CSKA Moskva Metallurgu Magnitogorsk. KHL na rozdiel od niektorých iných líg súťaž prerušila skôr, Rusi, prvý súper Slovenska v skupine, mali najviac času na prípravu. Na medaily si trúfajú Česi, Fíni i Švédi.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Pjongčang 2018