Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šok pre Rusov. Arbitráž uznala doktrínu MOV, do Pjongčangu ich nepustí

Ďalších 45 športovcov a dvaja členovia realizačných tímov sa nepripoja k oficiálnej výprave Olympijských športovcov z Ruska na zimnej olympiáde v Pjongčangu.

09.02.2018 07:06 , aktualizované: 09:04
ZOH Foto: ,
Ruskí športovci na ZOH v Soči.
debata (796)

Rozhodol o tom v piatok Športový arbitrážny súd (CAS), ktorý neuznal odvolanie proti zákazu zo strany Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Arbitráž vlastne rozhodla, že hoci neuznáva olympijským hnutím udelené doživotne tresty týmto športovcom, uznala doktrínu MOV o vylúčení ich účasti na ZOH v Kórejskej republike.

Všetkým účastníkom konania CAS minulý týždeň úplne zrušil doživotné olympijské tresty po preskúmaní výsledkov dopingového škandálu na ZOH 2014 v Soči. MOV však následne odmietol pozvať týchto športovcov do Pjongčangu.

„Rozhodnutie MOV nepozvať ruských športovcov na hry nemožno charakterizovať ako sankciu, ale skôr ako rozhodnutie o ich spôsobilosti štartovať,“ uviedol CAS. Podľa súdu je postup MOV pri schvaľovaní účasti športovcov na hrách legitímny. Verdikt arbitrážneho súdu privítali predstavitelia MOV s uspokojením. „Vítame toto rozhodnutie, ktoré podporuje boj proti dopingu,“ stálo v prvom oficiálnom vyjadrení olympijského hnutia.

„Je to nespravodlivé,“ reagoval na piatkový verdikt CAS ruský minister športu Pavel Kolobkov. Podľa neho CAS iba prevzal argumenty Medzinárodného olympijského výboru, no na neúčasť ďalších ruských športovcov v Pjongčangu údajne neexistuje žiadny pádny argument. Pre vylúčených športovcov by sa teraz mali na viacerých miestach v Rusku (v Soči či Petrohrade) organizovať alternatívne súťaže, kde očakávajú účasť až 900 športovcov.

Športový arbitrážny súd pôvodne dopingovo očistil a následne neuznal námietky proti suspendácii zo ZOH 2018 viacerým osobnostiam ruského i svetového športu. Sú medzi nimi napríklad šesťnásobný olympijský víťaz v rýchlokorčuľovaní Viktor Ahn, traja bývalí hokejisti z NHL (Anton Belov, Sergej Plotnikov a Valerij Ničuškin) a tiež biatlonista Anton Šipulin, brat slovenskej biatlonistky Anastasie Kuzminovej.

Na zimnej olympiáde, ktorá niekoľko hodín po verdikte štartovala otváracím ceremoniálom, sa tak zúčastňuje Medzinárodným olympijským výborom pôvodne uznaných 168 ruských športovcov pod neutrálnym štatútom.

796 debata chyba
Viac na túto tému: #arbitráž #MOV #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH