Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medzi športovcami sa šíri norofóbia. Vírus poslal do karantény 128 ľudí

Organizátori zimnej olympiády v Pjongčangu potvrdili už 128 prípadov nákazy tzv. norovírusom. V priebehu štvrtka vírus napadol 42 ľudí, prevažne členov organizačného výboru. Epidémia sa športovcom zatiaľ vyhýba.

08.02.2018 10:38 , aktualizované: 13:22
Norovírus, dezinfekcia Foto: ,
Dezifenkcia na každom kroku. Kórejčania žiadajú všetkých, aby dodržiavali opatrenia na prevenciu norovírusov.
debata (3)

„Organizátori kontrolujú vodu, prípravu jedla a samotné potraviny. Nakazených pracovníkov izolovali a na ich miesto povolali 900 vojakov, ktorí budú pracovať namiesto pôvodného personálu,“ vyhlásil podľa agentúry Yonhap organizačný výbor ZOH 2018.

Vírus „šarapatí“ v širšom dejisku olympiády a spolu s ním sa množia aj obavy športovcov i ďalších účastníkov. Táto vírusová forma je totiž špecifická neodvratným nástupom i rýchlym a radikálnym priebehom.

Prvé prípady so symptómami silnej bolesti hlavy, bolestí žalúdka a hnačiek zaznamenali ešte cez víkend, okamžite nasledovalo vyšetrenie 1023 rezidentov v danej lokalite (medzi horským dejiskom a prímorským Kangnungom).

Nakazených pracovníkov v Pjongčangu izolovali a... Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Pjongčang, vojaci Nakazených pracovníkov v Pjongčangu izolovali a na ich miesto povolali 900 vojakov.

Na prevenciu ďalšieho šírenia norovírusovej infekcie posilnilo kórejské Ministerstvo pre bezpečnosť potravín a liečiv hygienické kontroly v reštauráciách a všetkých zariadeniach s jedlom a nápojmi, ktoré majú súvis so zimnou olympiádou.

Kórejské centrum pre kontrolu chorôb posilňuje monitorovanie pacientov s hnačkou a žiada všetkých, aby dodržiavali opatrenia na prevenciu norovírusov. Ide predovšetkým o umývanie rúk viac ako 30 sekúnd s tečúcou vodou a mydlom a prevarenie vody pred pitím. Reštauračné zariadenia dostali špeciálne usmernenia.

Ťažko sa však počas takej mamutej akcie robia opatrenia proti nakazeniu druhou osobou v priamom kontakte. Ľudia s norovírusom prenášajú nákazu od okamihu, keď začnú mať prvé prejavy nevoľnosti a ich „bacilonosičstvo“ pretrváva aj nejaký ten deň po uzdravení.

Na ochorenie neexistuje žiadna vakcína ani špecifická liečba, treba ho len pretrpieť a to sú fakty, ktoré v dejisku ZOH začínajú vyvolávať „norofóbiu“ nielen u športovcov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #norovírus