Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruskí bobisti trénujú na Sibíri, iní čakajú už v dejisku. Verdikt padne do 24 hodín

Olympijské súťaže v Pjongčangu sa už začali, ale 45 ruských športovcov stále bojuje o svoju účasť na Hrách.

08.02.2018 10:07 , aktualizované: 11:41
Pavel Sitnikov, Alexander Šulginov Foto: ,
Ruskí reprezentanti v šortreku Pavel Sitnikov a Alexander Šulginov v kombinézach s hlavičkou OAR počas tréningu v dejisku ZOH v Pjongčangu.
debata

Športový arbitrážny súd (CAS) vo štvrtok v Pjongčangu prerokoval ich odvolanie proti rozhodnutiu Medzinárodného olympijského výboru, ktorý im zakázal štart v Kórei. Verdikt by mali oznámiť do 24 hodín.

Počet odvolaní vzrástol už na šesťdesiat, nie všetci ruskí športovci by však v prípade úspechu do Kórey vyrazili. Niektorí už ukončili kariéru, iní netrénujú, ďalší sa nezmestia do už uzavretej nominácie, ale aspoň formálne sa usilujú o očistenie svojho mena.

Veľká časť vylúčených Rusov by však chcela výpravu svojej krajiny štartujúcu pod neutrálnou vlajkou rozšíriť a sú medzi nimi aj medailoví kandidáti. To platí napríklad o bobistoch, ktorí trénujú na Sibíri a môžu do Kórey doraziť v priebehu niekoľkých hodín.

Ruské hokejistky štartujúce v Pjongčangu pod... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
Pjongčang, OAR, Rusky, hokej Ruské hokejistky štartujúce v Pjongčangu pod hlavičkou Olympijskí športovci z Ruska počas tímového fotenia.

Viacerí športovci čakajú na verdikt priamo v dejisku Hier a po vypočutí na CAS nestrácajú optimizmus. Agentúra AP citovala ich advokáta Philippa Baertscha: „Rozhodnutie očakávame do 24 hodín. Dúfame, že súd uzná naše argumenty a bude rešpektovať práva športovcov.“

„Nemôžeme komentovať, čo sa dialo v komisii. Môžem iba povedať, že sme sem prišli obhajovať naše dobré meno a boli sme v plnom rozsahu vypočutí,“ vyjadril sa tréner ruských sánkarov Alber Demčenko.

Nádej na štart oživili aj majstri sveta v rýchlokorčuľovaní Denis Juskov a Pavel Kuližnikov. Odvolanie podali ako poslední, ale CAS sľúbil, že aj ich prípad stihne uzavrieť.

Pozdňakov tvrdí, že zákaz sa neho nevzťahuje

Hoci MOV dištancoval Ruský olympijský výbor za štátom riadený doping športovcov na zimných olympijských hrách 2014 v Soči, jeho viceprezident Stanislav Pozdňakov sa objavil v dejisku ZOH 2018 v Pjongčangu.

Viceprezident Ruského olympijského výboru... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Stanislav Pozdňakov Viceprezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov v Pjongčangu.

Pozdňakov vo štvrtok novinárom v olympijskom press centre povedal, že trest sa na neho nevzťahuje. Konštatoval, že v zákaze MOV sa hovorí, že „prezident a generálny sekretár Ruského olympijského výboru sa nemôžu zúčastniť na Hrách“, nie je tam však zmienka o viceprezidentovi a ďalších funkcionároch.

„Musíte si pozorne prečítať rozhodnutie MOV,“ upozornil na „dieru“ v zákaze.

debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Pjongčang 2018 #Športový arbitrážny súd #Rusko na ZOH