Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiádu ohrozuje norovírus. Vláda povolala armádu

Zimné olympijské hry, ktoré sa v piatok začnú v Pjongčangu, ohrozuje norovírus. Infekčné ochorenie spôsobilo, že organizátori ZOH stiahli zo služby 1200 pracovníkov, ktorí mali zaisťovať bezpečnosť podujatia.

06.02.2018 20:23
Pjongčang ZOH armáda Foto: ,
Juhokórejská armáda bude počas ZOH v pohotovosti.
debata (57)

Stalo sa tak po tom, ako 41 pracovníkov olympijského bezpečnostného personálu, sústredených v zariadení v horskej oblasti Pjongčangu, postihli hnačky a zvracanie. Organizátori oznámili, že túto skupinu previezli do nemocnice a umiestnili do karantény.

Vyradenú ochranku nahradí 900-členný armádny kontingent, ktorého nasadenie schválila v utorok juhokórejská vláda. Organizátori podľa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vytvorili opatrenia, aby zamedzili šíreniu norovírusu.

„Robia všetko pre to, aby mali situáciu pod kontrolou. V prípade ďalšieho jednotlivca potenciálne nakazeného norovírusom prebehne okamžitá dezinfekcia objektu, v ktorom sa nachádzal,“ uviedol výkonný riaditeľ Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Christophe Dubi.

Úrady v tejto súvislosti preverujú aj zdravotnú neškodnosť potravín a vody v uvedenom zariadení. Previerky boli nariadené aj v ďalších 18 zariadeniach napojených na zdroje podzemnej vody.

Norovírusy spôsobujú akútnu gastroenteritídu s príznakmi ako nutkanie na zvracanie, hnačka, kŕče v brušnej oblasti, ale aj zimnica, bolesti svalov a hlavy, prípadne nízke horúčky a celková únava.

Najčastejšie nimi trpia deti. Najlepší spôsobom ochrany pred touto infekciou je dôkladná osobná hygiena.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #norovírus