Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

MOV nepozve do Pjongčangu očistených Rusov, arbitráž aj Kremeľ reagovali

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nepozve na zimné olympijské hry do Pjongčangu (9. - 25. februára 2018) ruských športovcov, ktorým Športový arbitrážny súd (CAS) vo štvrtok zrušil pre nedostatok dôkazov doživotný zákaz štartu na olympiádach vrátane účasti na nadchádzajúcej v Kórejskej republike.

05.02.2018 08:35 , aktualizované: 12:31
Alexander Tretiakov Foto: ,
Skeletonista Alexander Tretiakov omilostený arbitrážou sa v Pjongčangu nepredstaví.
debata (578)

Na základe rozhodnutia Športového arbitrážneho súdu žiadalo Rusko o dodatočnú nomináciu 13 športovcov (plus dvoch trénerov) z 28, ktorým CAS vyhovel pri odvolaní sa proti trestom za doping.

V pondelňajšom stanovisku MOV uviedol, že rozhodnutie CAS nezbavilo športovcov podozrenia z dopingu a netvrdilo, že zainteresovaných možno jednoznačne považovať za čistých.

Komisia MOV pod vedením bývalej francúzskej ministerky športu Valerie Fourneyronovej preverila každý prípad jednotlivo a grémium sa vyslovilo jednohlasne proti pozvaniu 15 Rusov do Pjongčangu.

Ruská rýchlokorčuliarka Oľga Fatkulinová na... Foto: Reuters, PIERRE ALBOUY
Oľga Fatkulinová Ruská rýchlokorčuliarka Oľga Fatkulinová na snímke 22. januára prichádza na Športový arbitrážny súd. MOV zmaril štart v Pjongčangu aj jej.

„Komisia sa uzniesla, že žiadna z 15 osôb nedostane pozvanie na ZOH 2018 do Pjongčangu,“ konštatuje sa vo vyhlásení. V Kórejskej republike tak bude môcť štartovať iba predtým schválených 169 Rusov pod označením Olympijskí športovci z Ruska a pod neutrálnou vlajkou.

„Takéto rozhodnutie MOV sa, žiaľ, dalo očakávať. Ale ako som už povedala, vojna sa ešte len začína a my využijeme všetky možné prostriedky, aby sme bránili česť našich športovcov,“ uviedla predsedníčka ruského lyžiarskeho zväzu a bývalá vynikajúca bežkyňa na lyžiach Jelena Vjalbeová.

„Dopadlo to, ako hovorili. Zažalujeme ich a na súde sa uvidí. Nebudeme sedieť so založenými rukami,“ povedal skeletonista Tretiakov, ktorému rozhodnutie arbitráže vrátilo olympijské zlato zo Soči.

Na celú kauzu zareagoval aj Kremeľ. Hovorca prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov uviedol: „Je nám to veľmi ľúto. Očakávali sme, že rozhodnutie CAS rozptýli všetky podozrenia voči našim športovcom. Sme presvedčení, že rozhodnutie CAS dokázalo, že na takéto podozrenia nie sú žiadne dôvody.“

Prezident MOV Thomas Bach sa ešte pred rozhodnutím komisie o verdikte CAS vyjadril takto: „Toto sme absolútne nečakali. Cítime to tak, že urgentne treba niečo zmeniť v interných štruktúrach CAS. Potrebujeme odôvodnené rozhodnutie, či máme nejaké vyhliadky na úspech. Ak máme takúto vyhliadku, budeme sa odvolávať.“

Predseda CAS John Coates v pondelok reagoval vyhlásením, že vzal Bachova slová na vedomie a jeho inštitúcie sa nimi budú zaoberať. „Športovci majú právo na dôveryhodné súdne procesy na všetkých úrovniach, obzvlášť v CAS,“ uviedol Coates.

„Odôvodnené rozhodnutie v zásadných prípadoch je mimoriadne dôležité. Komisia v prípadoch 39 ruských športovcov na nich pracuje a tešíme sa, že ich čo najskôr zverejníme. CAS bude ďalej pracovať na tom, aby zabezpečil konzistenciu a kvalitu súdneho rozhodovania,“ dodal Coates.

Na pozvanie komisie MOV bude v Pjongčangu štartovať 168 ruských športovcov pod oficiálnym označením „olympijský športovec z Ruska“.

Aktualizujeme…

578 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Športový arbitrážny súd #Rusko na ZOH