Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské lyžiarky odleteli za svojím olympijským snom do ďalekého Pjongčangu

Ten obraz hrial pri srdci. Najskôr sa venovala početnej skupine médií i fanúšikov dychtiacich po fotografii alebo autograme jedna, potom druhá. Pomedzi to sa Petra Vlhová s Veronikou Velez Zuzulovou stretli.

03.02.2018 17:56 , aktualizované: 04.02.2018 18:44
Veronika-Velez Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Veronika-Velez Zuzulová a Petra Vlhová.
debata (6)

Neboli to žiadne suché frázy priamych konkurentiek na zjazdárskych svahoch. Naopak. Úsmev, radostný výkrik, bozk i spoločná fotografia.

Slovenské lyžiarky sa k sebe správali ako dve sestry. Staršia ukončí tento rok bohatú kariéru, mladšia je ešte len na jej sľubnom začiatku. Sú rozdielne, ale aj veľmi podobné – najmä medzi slalomovými bránkami. Tam idú vždy na doraz.

V sobotu obe odleteli na zimné olympijské hry do Pjongčangu. A slovenský národ verí, že takú usmievavú pózu, akú obe ukázali na viedenskom letisku Schwechat, uvidí aj v dejisku Hier. S jagavým, medailovým bonusom na ich krkoch.

Vlhová: kvalita, nie kvantita

Prvá dorazila do odletovej haly Vlhová. V dobrej pohode, trochu unavená i plná očakávaní pred jej druhým olympijským dobrodružstvom. V porovnaní s olympiádou v Soči 2014, kde obsadila 19. miesto v slalome, sú jej ambície diametrálne odlišné. Medailové.

Odlet slovenských hviezd do Pjongčangu Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Veronika-Velez Zuzulová na viedenskom letisku.

"Som v inej pozícii ako pred Soči. Viem, že ľudia odomňa očakávajú veľa. V prvom rade chcem podať svoj štandardný výkon. Pôjdem s pokojnou mysľou. Každý športovec túži po olympijskom kove. Nie som výnimka. Pôjdem bez tlaku a zbytočného rešpektu,” opisuje svoje pocity.

Dvadsaťdvaročná pretekárka by mala mútiť pódiové vody najmä v slalome a spoločne so slovenskou reprezentáciou aj v tímovej súťaži. Okrem toho určite absolvuje aj obrovský slalom. Či pôjde aj v niektorej z ďalších disciplín, sa rozhodne až v dejisku Hier.

"Pre mňa to budú preteky ako každé iné vo Svetovom pohári. Ak budem mať čas, užijem si trochu olympijskej atmosféry. V prvom rade tam však idem pre výsledok, s ktorým budem spokojná,” približuje.

Vlhová sa na vrchol sezóny 2017/2018 naladila skvelými výsledkami. V Lenzerheide – aj s výrazným prispením Mikaely Shiffrinovej, ktorá preteky nedokončila – zvíťazila. O dva dni obsadila v paralelnom slalome v Štokholme tretie miesto.

"Športovcovi dodá víťazstvo i tretie miesto pred olympiádou veľa sebavedomia. Som v pohode a dobrej nálade. Olympiáda je však špecifická. Je to jediná šanca za štyri roky. Treba ju využiť,” tvrdí.

Rodáčka z Liptovského Mikuláša si vo švajčiarskom stredisku pripomenula víťaznú emóciu z úvodných slalomových pretekov SP vo fínskom Levi.

"Pravdupovediac, v Lenzerheide som vôbec nemala pocit, že moja druhá jazda bude taká rýchla. Väčšinou to tak býva. Myslím si, že idem zle a je z toho solídny čas. Posnažím sa nájsť ten pocit, aký som našla v Levi a Lenzerheide. Je to ťažké, lebo sa mi to niekedy nedarí,” priznáva Vlhová.

Ostatné dni pred 14. februárom – keď sa uskutoční ženský slalom – bude tráviť na rušnom svahu i v tichosti vlastného vnútra.

"Budem sa snažiť čo najskôr si zvyknúť na posun a aklimatizovať sa. Nebudeme v tréningu nič preháňať. Pôjdeme na kvalitu, nie kvantitu. Musím si okolo seba spraviť bublinu a nevnímať, čo hovoria iní. Nie je to jednoduché, ale športovci musia ostatné veci filtrovať,” dodáva druhá žena celkového hodnotenia SP v slalome.

Velez-Zuzulová: čas na úsmev

Kým Vlhová odletela spoločne s celým svojim tímom, Velez-Zuzulová cestovala sama. Zmenila plány. Na olympiádu sa chcela pripravovať v Európe. Nevhodné podmienky na trénovanie jej predĺžili juhokórejský pobyt.

"Je čas na úsmev. Cesta do Pjongčangu nebola v mojom prípade ľahká a zadarmo. Snažila som sa zabojovať a vrátiť sa. Nechcem sa na olympiáde iba zúčastniť. Rada by som podala čo najlepší výkon a odovzdala to posledné, čo vo mne zostalo,” ozrejmuje Velez-Zuzulová.

Tridsaťtriročná lyžiarská stálica si v septembri roztrhla krížny väz v pravom kolene. Po štyroch mesiacoch prípravy absolvovala jediné preteky. Pred týždňom v Lenzerheide obsadila dvanástu priečku.

"Odvtedy sa veci posunuli výrazne vpred, najmä v mojej hlave. Všetko sa v nej odblokovalo. Vedela som, že kolenu môžem naplno dôverovať. Za ostatný týždeň som urobila zasa kus práce,” hovorí dobre naladená Bratislavčanka.

Velez-Zuzulová patrí medzi čierne kone slalomu. Potrebné sebavedomie jej nechýba.

"Moje ciele sú vždy tie najvyššie. Hoci som v Lenzerheide vedela, že forma nie je najlepšia, aj tak som podala dobrý výkon. Dokázala som, že keď sa človek postaví na štart, vydá zo seba aj to, čo nemá. Počítam s tým, že sa mi niečo podobné podarí aj na olympiáde,” dodáva Velez-Zuzulová s úsmevom.

Bude jej i mladšej kamarátke z elitného slovenského slalomárskeho dua zdobiť tvár aj o niekoľko dní?

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Pjongčang 2018