Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Olympijský chaos

K rozpoltenosti súčasného rozbúreného sveta prispieva aj šport - namiesto toho, aby spájal, čo majú jeho ušľachtilé princípy v DNA.

03.02.2018 05:05
Kórea Pjongčang ZOH2018 Foto: ,
Na snímke oficiálny znak zimných olympijských hier v Pjongčangu, 1. februára 2018 v Soule. Pjongčang zorganizuje zimné olympijské hry v termíne od 9. do 25. februára 2018.
debata (25)

Čo je najsmutnejšie, deje sa tak na najposvätnejšej pôde – olympijskej – a na prahu zimnej olympiády v juhokórejskom Pjongčangu. Čo platilo včera, dnes neplatí a ako to bude zajtra, je otázne.

Reč je o výsledkoch zimnej olympiády v Soči 2014. Dopingový démon, ktorý vzišiel z manipulácie so vzorkami ruských športovcov – ako to zistila Svetová antidopingová agentúra (WADA) a potvrdili dve komisie Medzinárodného olympijského výboru – pomenil poradie vo výsledkových listinách. Prichyteným a potrestaným Rusom vzali medaily, na ich miesta sa dodatočne posunuli iní.

Pre ruských športovcov v súvislosti s Hrami v Pjongčangu platil sprísnený režim – pozvali len tých, ktorí majú neotrasiteľnú dopingovú bezúhonnosť. Nie však všetkých – a tak sa niektorí, ktorí cítili krivdu, lebo sa ničím neprevinili, obrátili na Športový arbitrážny súd (CAS). A ten 28 ruských športovcov označil za čistých, Rusko je opäť najúspešnejšou krajinou na ZOH 2014.

Ruská strana o rozhodnutí CAS-u hovorí ako o najväčšej senzácii vo svetovom športe v 21. storočí. Oponenti tvrdia, že boj proti dopingu dostal vážny úder. Medzinárodný olympijský výbor v prvej reakcii zvažoval podanie žaloby na Najvyšší švajčiarsky súd.

Keď sa rúbe les, zvyčajne lietajú triesky. O tom, že Rusi v Soči manipulovali so vzorkami, ešte neoprávňuje nikoho manipulovať so športovcami, ktorí majú čistý štít. Ani ctenú olympijskú generalitu, ktorej CAS stúpil na otlak.

Každá polovičatosť problém nakŕmi, ak sa nerieši v zárodku. Ak by sa MOV, najvyššia olympijská autorita, riadila Olympijskou chartou, nemohla by trestať športovcov, ktorí konajú čestne, férovo a splnili všetky podmienky účasti pod piatimi kruhmi.

Či sú z Ruska, Ameriky, alebo z iného kúta sveta.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH