Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV spochybňuje nezávislú arbitráž. Je to nešťastné, tvrdia experti

Zápas o čistotu v športe vrcholí spôsobom, ktorý neteší. Ak Medzinárodný olympijský výbor (MOV), najvyššia autorita v športovom svete, spochybňuje rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne, ktorého verdikty doteraz rešpektovala, svedčí to o vážnom probléme, aký sa dosiaľ nevyskytol.

03.02.2018 05:00
olympiáda kruhy Pjongčang Foto: ,
Skokanský mostík v stredisku Alpensia Ski Jumping Center sa týči v pozadí olympijských kruhov v Pjongčangu.
debata (46)

Je nešťastné, ak necelý týždeň pred začiatkom zimnej olympiády v juhokórejskom Pjongčangu je hlavnou témou (ne)účasť na Hrách ruských športovcov, ktorých CAS, na ktorý sa obrátili, očistil z dopingových podozrení a zrušil 28 Rusom doživotné olympijské tresty. Na základe toho ruská strana aj hlasom ministra športu žiada ďalších pätnásť akreditácií.

Motyčík: Zaváňa to diskrimináciou

MOV v prvej reakcii vyslovil nesúhlas s verdiktom Športového arbitrážneho súdu. Uviedol, že nik z očistených Rusov v Pjongčangu napriek tomu štartovať nebude a že verdikt môže mať vážne dôsledky na boj proti dopingu.

„MOV si preto veľmi dôkladne rozanalyzuje odôvodnené rozhodnutia hneď, ako budú k dispozícii. Zároveň zváži dôsledky vrátane odvolania sa na Švajčiarsky federálny súd,“ uvádza sa v jeho stanovisku.

Tuhá káva – autorita ide proti autorite. Natíska sa otázka: Môže Medzinárodný olympijský výbor nerešpektovať verdikt Športového arbitrážneho súdu?

„Nemôže. Musí ho akceptovať, no má jeden opravný prostriedok – podanie odvolania na Švajčiarsky federálny súd,“ vraví Miroslav Motyčík, prezident Slovenskej antidopingovej akadémie.

Vzápätí vysvetľuje: „Športový arbitrážny súd je inštitúcia, ktorú uznávajú všetky národné, nadnárodné a medzinárodné organizácie a inštitúcie v oblasti športu. Medzinárodný olympijský výbor stál pri zrode arbitráže ako orgánu na vymožiteľnosť práva. Takisto uznáva jeho poslanie, a tak by nemal spochybňovať jeho rozhodnutia. Ide o výnimočnú situáciu. Medzinárodný olympijský výbor je garant a protagonista najvyšších ideálov a princípov športu, olympizmu a fair play. Ak sa chce odvolať voči verdiktu CAS, dáva najavo neštandardný postup,“ myslí si Motyčík a dodáva:

„Z princípu nemá čo namietať – len ak by zistil vážne porušenia v rozhodovacom konaní CASu. To však nepovažujem za reálne. CAS sa riadi švajčiarskym právom, zakladá si na svojej nezávislosti, ktorú športový svet rešpektuje. Ak uznal ruských alebo akýchkoľvek iných športovcov po ich odvolaní sa za čistých, nič by nemalo brániť ich účasti na Hrách, ak splnili kvalifikačné podmienky a limity. Ak nie, ide o diskrimináciu. Aj keď je symbolicky o minútu dvanásť, mal by MOV urobiť ústretové gesto a pätnásť ruských športovcov pozvať na Hry, ak si chce zachovať neutrálnu tvár. Ak nie, zlyháva, uplatňuje iné kritériá, ktoré vopred neoznámil.“

Šťovíček: Mali konať skôr

Jan Šťovíček, popredný český expert na športové právo a rozhodca Športového arbitrážneho súdu, má rovnaký názor.

„Problém má dva rozmery. Medzinárodný olympijský výbor sa môže so žalobou obrátiť na švajčiarsky súd, no má veľmi malú šancu na úspech. Musel by napadnúť verdikt CAS z procesných dôvodov, čo nepovažujem za reálne. Druhou stránkou je, ako pristúpi k očisteným ruským športovcom. Zaregistroval som, že prvú odmietavú reakciu zmierňuje a zvažuje, či ešte niektorých z nich pozve. Rozhodne o tom pozývací výbor. Podľa môjho názoru by mal pozvať všetkých, pretože obhájili svoju nevinu v súvislosti s dopingovými podozreniami. Vytrpeli si už dosť, dočkali by sa zadosťučinenia. Ak by niektorých z nich nepozvali, veľmi ma bude zaujímať zdôvodnenie,“ zdôraznil.

Dalo sa tomuto nelichotivému stavu predísť?

„Dalo. Problém je na stole dva roky, Medzinárodný olympijský výbor mal konať skôr. Takto je to na poslednú chvíľu, spochybňuje svoju autoritu i kompetentnosť a znechucuje to verejnosť.“

Aj to svedčí o tom, že svetový šport sa nachádza na vážnej križovatke. Doping je so športom nezlučiteľný, nemôžu však naň doplácať tí, ktorí s ním nemajú nič spoločné.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #arbitráž #MOV #Pjongčang 2018