Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Olympionici zložili sľub. Kiska: Odovzdajte srdce a krajina bude pyšná

Členovia slovenskej olympijskej i paralympijskej výpravy zložili v utorok popoludní v historickej budove NR SR slávnostný sľub u prezidenta SR Andreja Kisku pred ZOH a ZPH 2018 v Pjongčangu v Kórejskej republike. Sľub predniesli bežkyňa na lyžiach Alena Procházková za olympionikov a zjazdový lyžiar Martin France za paralympionikov.

30.01.2018 15:15
ZOH sľub Foto: ,
Paralympionik Martin France (vpravo) a olympionička Alena Procházková skladajú olympijský sľub do rúk prezidenta SR Andreja Kisku pred odchodom slovenskej olympijskej a paralympijskej výpravy do Pjongčangu.
debata (27)

„Už o pár dní sa začne najkrajší sviatok športovcov. Už o pár dní sa zapáli olympijský oheň. Doma budeme všetci s napätím sledovať, čo sa bude diať v Kórejskej republike. Už o pár dní bude pre niektorých šanca siahnuť na medailu, možno aj najcennejšiu. Už o pár dní nastane pre niektorých sviatok, ktorý bude zavŕšením celoživotnej športovej kariéry. Zastaví sa nám dych a budeme vám držať prsty. Nie každý môže dosiahnuť na medailu, ale chcem poprosiť olympionikov a paralympionikov, aby nechali na športovisku svoje srdce. Keď ho tam necháte, aj keď nebudete mať športové šťastie, celá krajina to ocení a bude na vás pyšná. Teším sa, že niektorých z vás uvidím osobne pri športových výkonoch,“ povedal prezident SR Kiska.

„Cítim zodpovednosť a je to pre mňa aj veľká česť, že som mohol privítať našu výpravu. Práve aj takýmto slávnostným sľubom sme mohli ukázať verejnosti, že tvoríme jednu veľkú športovú rodinu a jeden veľký športový tím. Cez šport môžeme ukázať, že si vieme fandiť a pomáhať. Sľub do rúk prezidenta je na to dobrá príležitosť,“ uviedol šéf Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel pre TASR.

Sľub olympionikov u prezidenta Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Slovenskí olympionici v spoločnosti prezidenta...

Hlava štátu otvorí 9. februára Slovenský dom v Pjongčangu. „Som veľmi rád, že najvyšší ústavný činiteľ príde podporiť našich športovcov. Urobíme všetko, aby bol jeho program nabitý zo športovej stránky, túto príležitosť využijeme, aby bol obohatený aj o prvky športovej diplomacie. Pokiaľ tam budeme mať stretnutia, veľmi radi využijeme prítomnosť pána prezidenta, aby nám pomohol. Program máme pripravený, bude závisieť od toho, čo nám umožní čas, no počas jeho pobytu využijeme maximum súťaží našich športovcov, aby sme sa osobne zúčastnili na ich vystúpeniach,“ dodal Siekel.

Okrem Procházkovej sa na ceremónii zúčastnilo ďalších dvanásť z 56 športovcov olympijskej výpravy: bežkyňa na lyžiach Barbora Klementová, biatlonisti Šimon Bartko, Tomáš Hasilla, Alžbeta Majdišová, Terézia Poliaková a Michal Šima, hokejista Michal Čajkovský, sánkari Jozef Ninis, Jakub Šimoňák, Marek Solčanský, Karol Stuchlák a zjazdová lyžiarka Barbara Kantorová.

Tridsaťtriročná Procházková sa chystá už na svoje štvrté ZOH, slávnostný sľub však absolvovala po prvý raz a ihneď ho aj predniesla. „Celkom sa teším, že som mohla absolvovať takúto akciu. Zavolali mi, či prednesiem sľub, tak som sa rozhodla, že to bude pre mňa česť. Určite to bol pre mňa stres, lebo nie až tak rada vystupujem. Aj na športovisku to bude určitý stres, ale myslím si, že tam je to pre mňa prirodzenejšie,“ uviedla Procházková pre TASR.

SOV a Slovenský paralympijský výbor (SPV) vlani premiérovo podpísali spoločnú prihlášku na ZOH a ZPH, spoločný sľub sa uskutočnil druhýkrát po Turíne 2006. Tohtoročné podujatia sa konajú od 9. do 25. februára, resp. od 9. do 18. marca.

„Je to vstup do dňa D a hodiny H, keď sa športovci sľubom preladia, že o chvíľu budú niekde štartovať a treba preradiť na vyšší rýchlostný stupeň. Je to slávnostný akt a tradícia, ktorá má motivovať v záverečnej fáze prípravy do zvýšenia aktivít,“ povedal šéf SPV Ján Riapoš pre TASR.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Pjongčang 2018 #slovenskí olympionici