Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otec Žampa: V duchu som počítal. Adam zvádzal boj so stotinami

Stál na trati - spolu s ostatnými trénermi. Trochu tŕpol i počítal. Ale najmä - s nadšením i značnou nervozitou sledoval vynikajúce počínanie svojho syna.

27.01.2018 09:54
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa v cieli druhého kola obrovského slalomu v Soči.
debata

Moja olympiáda

Nie všetci dosiahli na medailu. Viacerí z nich však pod päticou farebných kruhov písali výnimočný príbeh. Denník Pravda vám až do štartu zimných olympijských hier v Pjongčangu bude prinášať seriál – Moja olympiáda. Vďaka nemu si pripomenieme (mladšie ročníky spoznajú) osudy slovenských športovcov, ktorí sa z olympiády vracali so slávou, cťou i obdivom verejnosti. Siedmy diel sme venovali lyžiarovi Adamovi Žampovi, ktorý sa v Soči 2014 postaral o senzáciu.

Adam Žampa úročil na náročnej lyžiarskej zjazdovke svoj talent i stovky hodín, ktoré do neho investoval jeho otec a kouč Tomáš Žampa.

moja olympiada

„Keď cieľom prešiel Bode Miller a bol za Adamom, začal som veriť v dobré umiestnenie. Oba výsledky boli skvelé. Pre Adama i celé Slovensko,“ spomína si Žampa senior na silné olympijské chvíle spred štyroch rokov v Soči. Jeho najstarší syn Adam obsadil v kombinácií piate miesto a o niekoľko dní bol šiesty v slalome.

Rozhoduje číslo

Najkrajším príbehom dodáva šmrnc najmä zlý začiatok. Najmä preto, aby prišiel radostný koniec. Forma Adama Žampu nebola pred vrcholom sezóny 2013/2014 oslnivá. Olympiáda je však výnimočný okamih. Prognózy i predošlé (ne)úspechy športovcov sú zabudnuté.

„Spomienky zostanú vždy len tie najkrajšie. Na druhej strane, okolnosti pred olympiádou neboli najlepšie. Výsledky vo Svetovom pohári neboli super. Na olympiáde sa znova ukázalo, že vždy rozhoduje štartové číslo. To nám v Soči prialo,“ vracia sa do minulosti Tomáš Žampa.

Hovorieva sa, že šťastie praje pripraveným. Jeho syn zúročil náklonnosť osudu. Na náročný, viac ako trojkilometrový zjazd, sa postavil druhý v poradí.

Tomáš Žampa. Foto: SITA, Marek Mrviš
Tomáš Žampa Tomáš Žampa.

„Aj po rokoch si na to dokážem spomenúť. Adam štartoval v čase, keď bol sneh ešte studený a pevný. Stratil takmer tri sekundy a zaradil sa na 27. priečku,“ vysvetľuje Tomáš Žampa.

Riskoval bez chyby

Po vydarenom rannom vystúpení sa popoludní postavil na štart slalomu. Ako tretí v poradí nemal čo stratiť. Risk bol zisk.

„Bola to vynikajúca jazda. Šiel naplno. Riskoval, ale pritom neurobil žiadnu chybu,“ tešilo otca Žampu.

Jeho syn predviedol jednu z najlepších jázd v živote. Bránky v najtočivejšej disciplíne míňal s veľkou razanciou. Obrazne povedané: rýchlosťou, ktorou zdolával technicky náročnú trať, sa posúval nahor vo výsledkovej listine.

„Po príchode do cieľa som netušil, že sa posunie o 22 miest. Keď však postupne prichádzali do cieľa najlepší pretekári, začal som v duchu počítať. Trať sa spomaľovala, začal sa boj o stotiny,“ konštatuje Tomáš Žampa.

Drina, zdravie, šťastie

Z trate sledoval počínanie ostatných a v hlave rátal stotiny sekundy. Bol s pribúdajúcim časom viac nervózny alebo skôr šťastný, že synov životný olympijský výsledok sa blíži?

„Bol som veľmi spokojný. V cieli som mu povedal: Ďakujem, Adamko a gratulujem! To sú prvé slová, ktoré si pamätám. Prežívali sme spolu veľkú radosť. A pravdupovediac – hovoril som si, že je lepšie byť piaty ako štvrtý. Doniesť domov na Slovensko zemiakovú medailu sa mi zdalo smutnejšie. Hoci nám o pol sekundy unikol bronz, vždy si hovorím, že to tak malo byť,“ ozrejmil.

Slovák Adam Žampa. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Adam Žampa Slovák Adam Žampa.

V ostatných týždňoch sa Adam Žampa vrátil do kolotoča Svetového pohára. Získal v ňom prvé body. Tréner priznal, že im štvororčné obdobie medzi ostatnými a nadchádzajúcimi olympijskými hrami ubehlo veľmi rýchlo.

„Stále ste v jednom kolotoči tréningov a pretekov. Je pravda, že sa to spomalí, keď sa vám pretekár zraní. Zdravie je najdôležitejšie. Momentálne môžeme naplno makať. Vnímam tie štyri roky najmä pozitívne. Posunulo nás to vpred. Navyše, vo svete nás nemusia tréneri veľkých federácií, lebo im mútime vodu. Sú nervózni, keď pretekári z malých krajín ako my, ich dokážeme zdolať. Na Slovensku si tiež niekedy závidíme nos medzi očami – namiesto toho, aby sme sa radovali, že sa niekomu darí, ako napríklad teraz Peti Vlhovej. Vždy hovorím: dopraj a bude ti dopriate“ priznáva Tomáš Žampa.

Štyri roky minuli ako voda. Onedlho čaká trio Žampovcom (spoločne s Adamovým mladším bratom Andreasom) juhokórejské olympijské dobrodružstvo. Adam ho zažije v podobnom rozpoložení ako v Soči.

Tento scenár už dobre pozná a tak otázka nie: zopakuje sa po problémoch prekvapujúci a úspešných príbeh zo Soči aj v Pjongčangu?

„U nás doma máme dvoch pretekárov, ktorí bodujú v SP. Je to krásny výsledok, z ktorého sa v nebi tešia aj babka Oľga a dedo František, ktorí boli svojho času reprezentantmi Československa. Ten, kto si neželá čo najlepší výsledok, nemá na olympiáde čo robiť. Môže sa stať hocičo. Potrebujete byť zdravý, tvrdo drieť a mať aj veľa šťastia. Potom môžete prekvapiť všetkých,“ uzatvára Tomáš Žampa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Soči 2014 #Tomáš Žampa #Pjongčang 2018 #Moja olympiáda