Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie sú dôkazy, že Šipulin a Usťugov sú čistí, vraví šéf MOV. Rusov nechce ponížiť

Prezident medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach obhajuje olympijskú suspendáciu Antona Šipulina a Sergeja Usťugova. Podľa jeho slov neexistujú dôkazy, že sú "čistí".

24.01.2018 20:41 , aktualizované: 22:17
Thomas Bach, Vladimir Putin, Foto: ,
Prezident MOV Thomas Bach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na ZOH 2014.
debata (46)

MOV zatiaľ zakázal štartovať v Pjongčangu 111 ruským športovcom, vrátane Šipulina, brata slovenskej biatlonistky Anastasie Kuzminovej, a bežca na lyžiach Sergeja Usťugova.

Bach uviedol, že prijaté opatrenia nemajú za cieľ Rusko ponížiť. „Ale musíme mať istotu, bez najmenších pochybností a tieňa podozrenia, že športovci na Hrách budú čistí,“ povedal nemecký funkcionár. „Je to šanca pre mladú generáciu, pre nových vyslancov čistého ruského športu,“ dodal.

Bach pripustil, že v rozhodovaní komisie mohol zohrať úlohu aj fakt, či bol dotyčný športovec uvedený na zozname moskovského antidopingového laboratória. To v štátom organizovanom dopingovom programe v Rusku umožňovalo výmenu pozitívnych vzoriek za čisté.

Konečný zoznam Rusov, ktorí sa budú môcť predstaviť na ZOH 2018, oznámia v sobotu.

„Zoznam bude obsahovať len mená takých športovcov, pri ktorých žiadne krajiny nebudú musieť očakávať negatívne dopingové prekvapenia,“ povedal podľa agentúry dpa Bach.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Šipulin #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH #Sergej Usťugov