Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kokosky na snehu. Štvorbobistky Jamajky zažijú olympijskú premiéru

Tridsať rokov po premiére legendárneho jamajského štvorbobu na olympijských hrách v Calgary sa v Pjongčangu dočkajú debutu pod piatimi kruhmi aj jamajské ženy.

16.01.2018 13:18
Jazmine Fenlatorová-Victorianová Foto: ,
Jazmine Fenlatorová-Victorianová povedie tím jamajských bobistiek.
debata

Históriu budú písať nigérijské bobistky, ktoré sa v olympijských pretekoch predstavia ako prvá posádka z Afriky. Súťaže skeletonistov okorenia napríklad reprezentant Ghany či pretekárky z Nigérie.

Tím jamajských bobistek, ktorých nomináciu potvrdil domáci olympijský výbor, povedie Jazmin Fenlatorová-Victorianová. Tá už si olympijskú atmosféru vyskúšala v Soči, kde pilotovala americký dvojbob a spolu s Lolo Jonesovou obsadili 11. miesto.

Teraz by mala pretekať s brzdárkou Carrie Russellovou, takisto bývalou šprintérkou, ktorá pomohla jamajskej štafete na 4×100 metrov k triumfu na MS v roku 2013.

V ďalšie pokračovanie príbehu „Kokosy na snehu“ môžu ešte dúfať aj jamajskí bobisti. V poradí olympijskej kvalifikácie figurujú na nepostupovom 31. mieste a sú v pozícii prvých náhradníkov.

Aj nigérijské bobistky, ktoré sa dostali do dvadsaťčlenného štartového poľa, majú za sebou minulosť v atletike. Pilotka Seun Adigunová to v roku 2012 dotiahla až na štart na olympijských hrách v Londýne, z rozbehu na 100 metrov prekážok ale nepostúpila.

Tridsaťšesťročná rodáčka z Kanady Simidele Adeagbová, bývalá diaľkarka a trojskokanka, sa skeletonu vo farbách Nigérie venuje ešte len štyri mesiace, letenku do Pjončangu si však zaistila vďaka tretím miestam vo víkendových pretekoch severoamerického pohára v Lake Placid. Pôvodne sa síce chcela tiež venovať bobom, nechala však ale presvedčiť, aby vyskúšala skeleton.

Podobnú cestu absolvoval aj Akwasi Frimpong. Tridsaťjedenročný rodák z Ghany žije od ôsmich rokov v Holandsku, kde získal domáci juniorský titul v behu na 200 metrov. Kvôli zraneniu prišiel o štart na OH v Londýne a potom sa rozhodol skúsiť to medzi bobistami. Nominácia do Soči ho tesne minula, a tak skúša skeleton.

Priekopníkom účasti afrických športovcov na zimných olympijských hrách bol v roku 1984 v Sarajeve Senegalčan Lamine Gueye, ktorý sa predstavil v zjazdovom lyžovaní. V Soči Afriku reprezentovali len zástupcovia Toga a Zimbabwe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jazmin Fenlatorová-Victorianová #jamajské bobistky