Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krokodílie slzy vystriedal úsmev. Na Vancouver mi ostali len krásne spomienky

Roky bola výraznou oporou hokejovej reprezentácie, jej najväčšou hviezdou. V roku 2011 - pri premiére Slovenska na majstrovstvách sveta elitnej kategórie - ju vyhlásili za najužitočnejšiu hráčku, hoci družstvo spod Tatier obsadilo až siedmu priečku a tesne sa vyhlo zostupu.

16.12.2017 06:00
Zuzana Tomčíková Foto: ,
Zuzana Tomčíková.
debata

Bývalá brankárka Zuzana Tomčíková (29) pôsobí pri hokeji naďalej. Po takmer dvojročnej anabáze pri maďarskej reprezentácii sa presunula na marketingové oddelenie Slovenského zväzu ľadového hokeja a od leta je i generálnou manažérkou ženských reprezentácií.

„Vďaka hokeju som precestovala celý svet. Ovládam dva svetové jazyky a vyštudovala som vysokú školu,“ pochvaľuje si.

Aké spojenie vám napadne pri zimnej olympiáde vo Vancouvri 2010?

Otvárací ceremoniál. Bol nádherný. Všetky sme sa naň veľmi tešili. Cítila som hrdosť na to, že idem na najvýznamnejšom športovom podujatí na svete reprezentovať svoju krajinu. Úžasný pocit. Boli tam takmer všetci členovia slovenskej výpravy, chýbalo len zopár športovcov, ktorí mali na druhý deň súťaže. O to to bolo krajšie.

moja olympiada

Čo znamenala pre slovenský ženský hokej účasť pod piatimi kruhmi?

Bol to veľký krok pre nás všetky, ktoré sme vydali pre naplnenie tohto sna zo seba sto percent. Krásne vyvrcholenie nášho niekoľkoročného snaženia. Zadosťučinenie. Krásna rozprávka. Nikto z nás nečakal, že sa na olympiádu dostaneme, veď sme to dokázali zo 17. pozície vo svetovom rebríčku, pričom na turnaji hrá len osem družstiev. Dúfam, že sa nám podarilo ukázať všetkým, že na Slovensku existuje aj ženský hokej a nejaké malé dievčatá sa mu aj vďaka nám začali venovať. Generácii, ktorá prišla po nás, sme zase ukázali, že to nie je nedosiahnuteľný cieľ a tvrdou prácou sa dá dostať aj na najvyššie priečky.

Ako ste prežívali prvý zápas s Kanadou, ktorý sa skončil 0:18?

Pamätám si plné hľadisko. A poriadnu nakladačku… Spätne sa mi o tom hovorí ľahšie, vnímam to už s úsmevom. Vtedy mi však nebolo všetko jedno, krokodílie slzy padali až do noci. No nespravili sme si žiadnu hanbu. Fínky a Švédky od nich tiež dostávali dvanásť gólov. Dvanásť či osemnásť, to už nie je veľký rozdiel. Verila som, že to uhráme lepšie, ale nevyšlo to. Okrem tohto debaklu sme však dosiahli prijateľné výsledky, s ostatnými súperkami sme držali krok. Ak vyškrtneme súboj s Kanadou, naše vystúpenie bolo v poriadku.

Zuzana Tomčíková v akcii. Foto: Reuters
OLYMPICS-ICE HOCKEY/ Zuzana Tomčíková v akcii.

Nepýtali ste sa v zápase s Kanadou von z bránky?

Nie, pretrpela som si to celé až do konca. Nechcela som to vzdať. Bolo to náročné a nepríjemné pre všetky z nás. Keby som hodila uterák, asi by to spoluhráčkam nepomohlo.

Nemrzí vás, že ste nevyhrali ani jeden zápas?

Do žiadneho stretnutia sme nešli s tým, že prehráme. Chceli sme vyhrávať… Najviac nás mrzel zápas so Švajčiarskom. Desať minút pred koncom sme viedli 2:1, ale záver sme nezvládli. Najmä po mentálnej stránke. Neboli sme ešte pripravené na hokej najvyššej úrovne. Bolo to naše prvé stretnutie s elitnými tímami, na MS A-kategórie sme sa predstavili až o rok neskôr. Tam to už bolo lepšie. Možno práve to zohralo rolu, že sme nevyhrali ani jeden zápas. Výkonnostne sme na to mali.

Na čo najradšej spomínate?

Ostali nám skvelé spomienky. Boli sme sa pozrieť na krasokorčuľovaní, mužskom hokejovom turnaji aj povzbudiť Nasťu Kuzminovú, len nie práve v disciplínach, kde brala medaily. V olympijskej dedine sme si užívali špecifickú olympijskú atmosféru a fungovali ako veľký slovenský tím. Ľudia priamo vo Vancouvri boli nadšení zo všetkých športovcov. S každým sa fotili. Všade, kam sme sa pohli, vládla výborná atmosféra.

Veľký vplyv na neskoršie úspechy mala centralizovaná príprava hokejistiek vo vtedajšom Slovane. Snívali ste od začiatku o olympiáde?

Keď projekt začínal, boli sme len v C-kategórii. Nik sa vtedy nedíval až tak dopredu. Olympiáda bola možno len obrovský sen niekde veľmi ďaleko. Skôr šlo o podporu a zvýšenie úrovne ženského hokeja.

Brankárka Zuzana Tomčíková bola napriek... Foto: SITA
hokejistky, Slovensko, Tomčíková Brankárka Zuzana Tomčíková bola napriek množstvu inkasovaných gólov najlepšou hráčkou Slovenska v zápase.

Olympijský sen ste si začali plniť počas prvej kvalifikácie v Lotyšsku…

Očakávalo sa, že odtiaľ bez väčších problémov postúpime. Cestou tam nám však meškal let, rozdelili sme sa na tri skupiny a do hotela sme prišli až v noci, pričom prvý zápas nás čakal o jednej poobede. Turnaj sme zvládli veľmi dobre. Všetky tri zápasy sme vyhrali presvedčivo.

Výhrou 82:0 nad Bulharskom ste sa dokonca zapísali do Guinnessovej knihy rekordov. Nebolo vám súperiek ľúto?

Bolo to zvláštne. Ony si kúpili výstroj hádam týždeň pred turnajom… Jasné, že nie doslovne, ale ledva vedeli korčuľovať a každá naša strela na bránku sa končila gólom. Nebol to chcený ani vydarený zápas. Pamätám si, že Bulharky vtedy dostali nakladačky aj od zvyšných súperov.

V druhej fáze kvalifikácie v Bad Tölzi ste sa pre zmenu postarali o obrovské prekvapenie. Vďaka čomu ste prekvapili favorizované súperky?

Nemky a Kazašky boli jasné favoritky, dostali sme sa do náročnejšej skupiny. Na turnaj sme šli s najnižším renkingom. Pred jeho začiatkom nás však Iveta Karafiátová nabudila výbornou prezentáciou. Všetky sme mali zimomriavky. Pred zápasom s Nemeckom sme boli nervózne, ale vyšlo to a zvíťazili sme 2:0. Všetky baby sa hádzali do striel. Po ňom sme si povedali, že to už nemôžeme pustiť, aj keby traktory padali. Kazašky sme zdolali 1:0 a už po dvoch dňoch bolo jasné, že ideme na olympiádu.

Účasť vo Vancouvri vám pripomína aj logo olympiády vytetované vzadu na krku. Kedy ste sa k nemu odhodlali?

Až po olympiáde. Keby som sa zranila a do Vancouvru nešla, bolo by to na hanbu sveta. Po kvalifikácii sme sa viaceré dohodli, že sa na to dáme. Každá má tetovanie na inom mieste a inak spracované. Je nás dvanásť alebo trinásť z tímu. Prečo som sa rozhodla pre krk? Vždy som chcela mať tetovanie práve na tomto mieste, ale nemala som nič, čo by pre mňa tak veľa znamenalo. Nechcela som si tam dať kung-pao či niečo podobné.

Pred šiestimi rokmi bolo na Slovensku registrovaných 288 hokejistiek. Zdvihli sa počty?

Momentálne máme okolo 650 dievčat. Štatistiky však treba preriediť, lebo tam figurujú aj hokejistky, ktoré už nehrajú. I tak je to pozitívny trend. Počet sa zvýšil.

Ako sa darí ženskému hokeju?

Určite by to mohlo byť lepšie. Naša generácia už takmer celá skončila. Je tu priestor, aby sa toho mladé dievčatá chopili ako my vtedy. Aby uverili tomu, že môžu niečo dokázať. Ženský hokej u nás nie je momentálne na výslní. No nie je to stratené a vieme sa tam dostať späť, ak budú dievčatá makať a hokej bude pre ne priorita.

Zuzana Tomčíková. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Zuzana Tomčíková Zuzana Tomčíková.

Čo sa robí, aby sa situácia zlepšila?

Už len to, že sme našli prostriedky na zahraničnú trénerku, veľa naznačuje. Pred zopár rokmi sme o tom nemohli ani snívať. Dúfam, že to ženský hokej u nás znova pozdvihne. Bude to chvíľu trvať, ale azda si v budúcnosti opäť budeme môcť povedať, že okrem mužov máme na najvyššej úrovni aj ženy.

Keď sa vás dievčatá spýtajú, prečo by mali hrať hokej, čo im odpoviete?

Najviac ma na hokeji vždy bavila tímovosť. Tá je síce aj v iných kolektívnych športoch, ale Slováci všeobecne milujú hokej, nielen chlapci, ale aj dievčatá. Mnoho ľudí sa na všetko pozerá cez peniaze a je pravda, že v ženskom hokeji sa zarobiť nedajú. No financie by nemali byť hlavná motivácia. Vďaka hokeju som precestovala svet, naučila sa dva svetové jazyky a vyštudovala vysokú školu v USA. Viete sa niekam posunúť a zároveň získate nezabudnuteľné zážitky a kamarátstva.

Ako ste sa cez Maďarsko dostali k práci pre SZĽH?

Každý hokejista sa po skončení kariéry chvíľu hľadá. Musí si nájsť priority, ktorým sa chce venovať. Čaká to každého športovca, ktorý sa dostane von zo zabehnutého režimu tréning – zápas. Chcela som ostať pri hokeji, a keďže prvá ponuka prišla z Maďarska, zobrala som ju. Po dvoch rokoch som prišla domov, keďže Slovensko je moja srdcová záležitosť. Od roku 2016 pracujem na marketingu SZĽH. V USA som vyštudovala masmediálnu komunikáciu a počas pôsobenia v Rusku som si diaľkovo dorobila magistra v masmediálnej komunikácii a marketingu. Hokej mi chýbal a marketing mi vyhovuje, ide o vynikajúce spojenie. Teraz robím aj so ženskými reprezentáciami, ktorým sa snažím pomôcť.

Zuzana Tomčíková. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Zuzana Tomčíková Zuzana Tomčíková.

Moja olympiáda

Nie všetci dosiahli na medailu. Viacerí z nich však pod päticou farebných kruhov písali výnimočný príbeh. Denník Pravda vám až do štartu zimných olympijských hier v Pjongčangu bude prinášať seriál – Moja olympiáda. Vďaka nemu si pripomenieme (mladšie ročníky spoznajú) osudy slovenských športovcov, ktorí sa z olympiády vracali so slávou, cťou i obdivom verejnosti. Štvrtý diel sme venovali hokejistkám, ktoré sa na olympiáde prvý a dosiaľ jediný raz predstavili vo Vancouvri 2010.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Tomčíková #Pjongčang 2018 #ženský hokej #Moja olympiáda