Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mutko: Pokutu zaplatíme len vtedy, keď už MOV nebude trestať Rusov

Podpredseda ruskej vlády Vitalij Mutko je ochotný zaplatiť 15 miliónov dolárov za náklady vyšetrovania ruskej dopingovej kauzy jedine v tom prípade, že sa Medzinárodný olympijský výbor zaviaže, že proti Rusku už nepovedie žiadne disciplinárne konanie.

08.12.2017 18:01
Vitalij Mutko, Vladimir Putin Foto: ,
Vitalij Mutko (vľavo) s Vladimirom Putinom na archívnej snímke.
debata (16)

O pokute rozhodol výkonný výbor MOV v utorok. Vychádzal zo záverov dvoch komisií, ktoré preverovali podozrenie zo štátom riadeného dopingu v Rusku a prípady podvodov pri Hrách v Soči 2014.

Okrem finančného postihu siahol MOV k suspendácii Ruského olympijského výboru a rozhodol, že na februárových hrách v Pjongčangu môžu ruskí športovci štartovať len pod neutrálnou vlajkou.

Bývalý minister športu Mutko, ktorý zároveň dostal za ústrednú úlohu v afére doživotný zákaz činnosti v olympijskom hnutí, podmienil zaplatenie pokuty zmluvou s MOV.

„Ak zaplatíme, nebude to len nejaký obyčajný prevod peňazí z nášho účtu na ich. Urobíme to až po uzavretí dohody s MOV, ktorý nám musí zaručiť, že už nebude Rusko nijako trestať,“ povedal Mutko pre agentúru TASS.

Predseda ruských olympionikov Alexander Žukov podporil športovcov, ktorí sa rozhodnú v Pjongčangu štartovať. Zároveň ale prišiel s myšlienkou, že pre tých, ktorí účasť pod neutrálnou vlajkou odmietnu, by malo Rusko usporiadať alternatívne súťaže.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Vitalij Mutko #Rusko na ZOH