Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin priznal chybu, rešpektuje verdikt MOV: Žiadny bojkot nebude

Ruský prezident Vladimir Putin nebude brániť tamojším športovcom v účasti pod olympijskou vlajkou na budúcoročných ZOH v Pjongčangu.

06.12.2017 18:06
Putin Foto: ,
Vladimir Putin (v strede) na záverečnom ceremoniáli ZOH 2014 v Soči.
debata (64)

„Určite nebudeme vyhlasovať bojkot hier ani brániť pretekárom, ak sa budú chcieť predstaviť v Kórejskej republike,“ povedal Putin pre štátnu tlačovú agentúru TASS a podľa denníka Moscow Times dodal:

„Treba to povedať na rovinu. Z časti si za to môžeme sami, pretože sme MOV na to poskytli dôvody. Avšak tieto dôvody boli použité proti nám prehnaným spôsobom. Väčšina obvinení je založená na faktoch, ktoré nikdy neboli dokázané.“

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozhodol na utorkovom zasadnutí exekutívy vo švajčiarskom Lausanne, že Rusi nebudú môcť súťažiť pod vlastnou vlajkou a po ich prípadných víťazstvách nebude znieť ruská hymna.

Rusi sa v Pjongčangu predstavia pod olympijskou vlajkou. Budú to však len tí športovci, ktorí preukážu, že ich dlhší čas testovali mimo ruského antidopingového programu.

Rusi pozvaní na najväčší zimný olympijský sviatok v Pjongčangu budú mať anglickú skratku OAR, v preklade olympijský športovec z Ruska, a budú môcť súťažiť v individuálnych aj kolektívnych športoch. V prípade víťazstiev týchto športovcov sa bude hrať na slávnostnom ceremoniáli olympijská hymna.

Opatrenie MOV vyvolalo ostrú kritiku v radoch ruských politikov a športových osobností smerom k vlastným predstaviteľom. „Voči všetkým zainteresovaným funkcionárom musíme vyvodiť osobnú zodpovednosť,“ vyhlásil podpredseda hornej komory ruského parlamentu Rady federácie Vladimir Poletajev.

„Dôležitejšie ako obviňovať niekoho, je teraz chrániť našich športovcov,“ reagoval na kritiku Dmitrij Peskov, hovorca Vladimira Putina.

Najväčšiemu tlaku čelí Vitalij Mutko. Súčasný podpredseda ruskej vlády zastával v roku 2014 pozíciu ministra športu. Za svoj podiel na dopingovej afére ho MOV doživotne vylúčil z olympijského hnutia.

„Vitalij Mutko nezvládol svoju úlohu, keď nedostatočne chránil záujmy našich športovcov. Je to nočná mora. Mrzí ma to kvôli všetkým ľuďom, ktorí trpia pre túto nekompetentnosť,“ povedala krasokorčuliarska trénerka Tatiana Tarasovová pre agentúru R-sport.

Mutko je tiež šéfom organizačného výboru MS 2018 vo futbale v inkriminovanej krajine, ale aj národného zväzu RFS v tomto odvetví.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #MOV #Rusko na ZOH