Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská hviezda si nevie predstaviť štart na ZOH ako neutrálna športovkyňa

Úradujúca dvojnásobná svetová krasokorčuliarska šampiónka Jevgenija Medvedevová z Ruska si nedokáže predstaviť svoj štart na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu pod olympijskou vlajkou ako neutrálna športovkyňa. Uviedla to v utorok počas zasadnutia exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (IOC) vo švajčiarskom Lausanne.

06.12.2017 08:54
debata (9)
Jevgenija Medvedevová. Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Jevgenija Medvedevová Jevgenija Medvedevová.

Na základe rozhodnutia IOC Rusi nebudú môcť súťažiť pod vlastnou vlajkou a po ich prípadných víťazstvách nebude znieť ruská hymna. Súčasná situácia je vyústením nedávnej dopingovej minulosti väčšieho množstva ruských športovcov s inštitucionálnym pozadím a tiež s podvodmi s antidopingovými vzorkami Rusov počas ZOH 2014 v Soči.

Osemnásťročná Medvedevová v utorok prezentovala svoje slová priamo vo Švajčiarsku exekutíve IOC. „Do poslednej chvíle som sa nechcela zaoberať negatívnymi správami súvisiacimi s ruským športom. Myslela som si, že ‚čistí‘ športovci sa ničoho nemusia báť. Ak niekto porušil antidopingové pravidlá, nemali sme možnosť to ovplyvniť. V roku 2014 som mala 14 rokov a nebola som súčasťou seniorskej reprezentácie svojej krajiny. Pjongčang mal byť prvou možnosťou ponoriť sa do jedinečnej olympijskej atmosféry,“ zamyslela sa.

Plnenie olympijských snov

„Nedokážem pochopiť, prečo ja a moji kolegovia máme o túto šancu prísť. Mám za sebou mnoho súťaží a som veľmi pyšná na svojej dva tituly majsterky sveta. Olympiáda je však veľký sen! Sny má každý a vy ste už pravdepodobne mali možnosť splniť si tie svoje. Nechajte ma urobiť to isté!“ zdôraznila.

„Neviem, či okrem Pjongčangu ešte budem mať príležitosť štartovať na olympiáde. Vždy som verila, že možnosť štartovať na olympiáde si môžem vybojovať iba priamo na ľade. Teraz však nedokážem pochopiť, prečo sa má niečo zmeniť na základe diania, ktoré nemám možnosť ovplyvniť,“ rozhovorila sa mladá športovkyňa.

Rusi sa v Pjongčangu predstavia pod olympijskou vlajkou. Budú to však len tí športovci, ktorí preukážu, že ich dlhší čas testovali mimo ruského antidopingového programu. Rusi pozvaní na najväčší zimný olympijský sviatok v Pjongčangu budú mať anglickú skratku OAR, v preklade olympijský športovec z Ruska, a budú môcť súťažiť v individuálnych aj kolektívnych športoch. V prípade víťazstiev týchto športovcov sa bude hrať na slávnostnom ceremoniáli olympijská hymna.

Olympiáda bez ruskej vlajky

„Nemôžem a nedokážem prijať skutočnosť, že na olympiáde budem štartovať bez ruskej vlajky ako neutrálna športovkyňa. Som hrdá na svoju vlasť, je pre mňa veľkou cťou reprezentovať ju na olympiáde. Dodáva mi to silu a inšpiruje ma počas vystúpení,“ pripomenula.

„Na olympiáde považujem za dôležité individuálne aj tímové súťaže. Bez národnej vlajky nebude možné predstaviť sa v krasokorčuľovaní v tímovej súťaži. Moje súperky pritom budú mať tú možnosť. V Olympijskej charte sa uvádza, že všetci športovci by mali mať rovnaké podmienky. A v tomto prípade o rovnosti nemôže byť ani reč,“ myslí si Jevgenija Medvedevová.

Po utorkovom verdikte IOC mladá ruská športovkyňa priamo nevyvrátila ani nepotvrdila, či bude štartovať pod piatimi kruhmi. „Touto otázkou sa ešte budem zaoberať, preto je veľmi skoro vydávať záväzné vyhlásenia,“ povedala. Jevgenija Medvedevová v súčasnosti nútene pauzuje pre zlomeninu kostičky v chodidle.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Jevgenija Medvedevová