Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mutko sa stal nežiaducou osobou pod piatimi kruhmi. Putin sa vyjadrí v stredu

Vitalij Mutko sa doživotne stal nežiaducou osobou na OH či ZOH pre jeho rolu v štátom riadenom a krytom dopingu.

05.12.2017 20:34
Vitalij Mutko, Vladimir Putin Foto: ,
Vitalij Mutko (v pozadí) s Vladimirom Putinom na paralympiáde v Soči 2014.
debata

Je to jedna z konzekvencií, ku ktorým dospel Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pri riešení situácie okolo štartu ruských športovcov na budúcoročných zimných olympijských hrách v Pjongčangu v Kórejskej republike.

Mutko bol ruským ministrom športu počas ZOH 2014 v Soči. Teraz pôsobí vo funkcii ruského vicepremiéra a zároveň je šéfom organizačného výboru MS 2018 vo futbale v inkriminovanej krajine, ale aj národného zväzu RFS v tomto odvetví.

Stanovisko Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zatiaľ nie je známe. Pre olympijské hnutie je navždy neakceptovateľný aj niekdajší štátny tajomník Jurij Nagornych, uvádza sa v komuniké na webe MOV.

Prezident Vladimir Putin oznámi rozhodnutie o účasti či neúčasti ruských športovcov na ZOH 2018 v Pjongčangu v stredu 6. decembra na Všeruskom fóre dobrovoľníkov v Moskve.

Utorkový verdikt Medzinárodného olympijského výboru sa nepozdáva politickým a športovým špičkám v krajine. Oficiálne vyjadrenie si však Rusi nechajú na stredu. Informuje o tom športový portál championat.com. Vladimir Putin sa ešte pred prijatím finálneho rozhodnutia MOV vyjadril, že bojkot ZOH 2018 zo strany Ruska by nebol dobrým riešením.

Zatiaľ sa k vzniknutej situácii vyjadril napríklad prezident futbalistov Lokomotivu Moskva Iľja Gerkus, a to jednoznačne záporne. „Prijaté rozhodnutie MOV je diskriminácia našich športovcov. Podľa môjho názoru by sme nemali cestovať na zimné olympijské hry,“ uviedol Gerkus.

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Vitalij Mutko #Pjongčang 2018