Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi pôjdu do Pjongčangu aj bez svojej vlajky, oznámil Kremeľ

Rusko nebude bojkotovať zimné olympijské hry, ak Medzinárodný olympijský výbor rozhodne, že ruskí športovci musia v Pjongčangu štartovať pod neutrálnou vlajkou. Novinárom to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

04.12.2017 14:52
Ruská vlajka. Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

Rozptýlil tým obavy, že by prezident Vladimir Putin mohol na očakávaný utorkový verdikt MOV zareagovať tým, že ruských reprezentantov na ZOH nepustí.

„Nie, o tom sa neuvažuje,“ uviedol Peskov podľa agentúry TASS.

MOV v utorok oznámi, ako naloží so závermi svojich dvoch vyšetrovacích komisií, ktoré sa zaoberali štátom riadeným dopingom v Rusku a manipuláciami so vzorkami domácich športovcov na minulej zimnej olympiáde v Soči.

Vzhľadom na zistenia, ktoré už vyšli najavo, je veľmi nepravdepodobné, že by Rusi vyviazli úplne bez trestu. V minulosti sa v médiách objavili špekulácie o možnej vysokej pokute v stovkách miliónov dolárov. Táto možnosť bola na septembrovom zasadnutí v Lime zahrnutá do olympijskej charty.

Je možná tiež suspendácia Ruského olympijského výboru, pričom by ruskí športovci mohli pretekať pod neutrálnou vlajkou. Nesmeli by používať národné farby, po prípadných výhrach by im nehrala hymna. Boli by na tom rovnako ako ruskí atléti.

Najprísnejším možným trestom by bolo kompletné vylúčenie Rusov z olympijských hier. O tom sa kvôli McLarenovej správe špekulovalo už pred minuloročnou olympiádou v Riu, ale MOV vtedy nechal rozhodnutie na jednotlivých medzinárodných športových federáciách.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #ruský doping