Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi pohrozili: Ak nás nepustíte do Pjongčangu, nepôjdu tam ani hráči z KHL

Je to v rovine špekulácií, ale hovorí sa o tom nahlas. Kauza dopingu v ruskom športe opäť naberá obrátky.

03.11.2017 16:24
hokej, Slovensko Foto: ,
Slovenskí hokejoví reprezentanti.
debata (151)

Po tom, čo dvoch ruských bežcov na lyžiach – Alexandra Legkova, olympijského víťaza v behu na 50 km v Soči a Jevgenija Belova – pre porušenie antidopingových pravidiel doživotne vylúčili z účasti na olympijských hrách, šetrenie dvoch komisií Medzinárodného olympijského výboru (MOV) – Denisa Oswalda a bývalého švajčiarskeho prezidenta Samuela Schmida – pokračuje. Preverujú obvinenia zo štátom organizovaného dopingu počas ZOH v Soči 2014.

„Rozhodnutie o sankciách prijme v decembri exekutíva MOV. Ak sa potvrdia podozrenia s manipuláciami so vzorkami priamo na hrách v Soči, pôjde o priamy útok na olympijské hnutie,“ uviedol v minulých dňoch prezident MOV Thomas Bach. „Neprijateľné sú však návrhy na udelenie sankcií skôr, než sa vyšetrovanie skončí,“ dodal.

Spomína sa i najtvrdší scenár – celoplošné potrestanie ruských športovcov, prípadne ich účasť pod neutrálnou vlajkou.

Vystúpenie pod neutrálnou vlajkou ruský prezident Vladimir Putin rázne odmietol, považuje to za poníženie krajiny. Neprijateľné je to i pre hokejistov Ruska, pri neúčasti hráčov z NHL najväčšieho favorita hokejového turnaja.

Kto v prípade neúčasti nahradí Rusko v olympijskom turnaji? – oslovil ruský denník Sport-Express René Fasela, prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie. Rusko je v základnej skupine s USA, Slovenskom a Slovinskom, má byť prvým súperom Slovenska.

„Nikto. Na to už nie je čas. Budú hrať tí, ktorí sa kvalifikovali. Ako by sme mohli niekoho vybrať bez kvalifikácie? No nemyslím si, že sa tak stane. Nádejám sa, že Medzinárodný olympijský výbor prijme správne riešenie, bez politického pozadia. Rozumiem ruskému postoju, pre hokejistov je nesmierne dôležité reprezentovať krajinu pod svojou vlajkou. McLarenova správa a ďalšie dokumenty o dopingu v ruskom športe sa nevzťahujú na hokej. Kolektívny trest nepovažujem za riešenie. Musíme si však počkať na výsledky práce komisií. Dúfam, že zvíťazí zdravý rozum, uprednostnia sa záujmy športovcov a športu,“ uviedol Fasel.

Vedenie ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy sa pripravuje i na variant, že by hokejisti Ruska neštartovali na ZOH v Pjongčangu. V takom prípade by zrušilo prestávku v súťaži od 29. januára do 25. februára a neuvoľnilo by na ZOH hráčov iných národností, teda ani Slovákov.

„Toto nechcem komentovať. Je to celé zvláštne. Ak je taký zámer, treba o ňom ešte porozmýšľať. Záujmy športovcov sú dôležitejšie, v KHL nehrajú len ruskí hokejisti. Dúfam, že k tomu nedôjde. Nepustiť hráčov z KHL na olympijský turnaj nie je dobrá voľba. Premýšľajte o športe. Je nad všetkým,“ zdôraznil Fasel.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #KHL #Pjongčang 2018