Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Písali nám Slováci z celého sveta, akí sú na nás hrdí, spomína Haščák

Z troch olympijských hokejových turnajov, ktoré som absolvoval, najradšej spomínam na lillehammerský, vraví Oto Haščák (53). V Šuplerovom tíme patril kreatívny center k oporám na ľade i v kabíne.

31.10.2017 05:50
Oto Haščák Foto: ,
Oto Haščák v exhibičnom zápase na počesť Pavla Demitru.
debata

Čo vám napadne prvé pri spomienke na olympijský Lillehammer 1994?

Jedna z najúspešnejších akcií, ktorú som ako hokejista zažil. Rok 1994 bol fantastický pre slovenský hokej i pre mňa. Stal som sa najlepším hráčom Slovenska, z C-kategórie majstrovstiev sveta sme postúpili do béčka. Vtedy som obliekal dres švédskej Frölundy, zažil som tam asi moju najlepšiu sezónu v kariére.

moja olympiada

A v súvislosti s olympijským turnajom?

Hral som na troch – v Calgary 1988, Lillehammeri 1994 a Nagane 1998. Z môjho vnímania bol lillehammerský turnaj najlepší i najkrajší. V úspešnej premiére pod vlajkou Slovenska sme svetu ukázali, že nepatríme do C-kategórie, kam nás po rozdelení federácie preradili. Turnaj mal vynikajúcu úroveň, prispeli sme k nej ofenzívnym ľúbivým hokejom. Veľká škoda, že sme vo štvrťfinále neprešli cez Rusov, padli sme v predĺžení.

Bolo pre vás pocitovo iné reprezentovať Slovensko než Československo?

Pocitovo ani nie, reprezentovať je vždy veľká časť. Iné to bolo v tom, že v Calgary som začínal, v Lillehammeri som bol v tridsiatke zrelý hráč, podujatie som bral veľmi emotívne. Všetci sme prežívali zadosťučinenie z toho, že sme v premiére hrali pekne i dobre. Pamätám si, ako pred každým zápasom vedúci mužstva čítal desiatky listov od našich fanúšikov z celého sveta: z Austrálie, Japonska, Ameriky, Kanady. Písali, že sú na nás hrdí, povzbudzovali nás. To som dovtedy nezažil a ani potom nie. Ohromne nás to motivovalo.

Hokejisti SR na ZOH 1994 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Róbert Petrovický a Róbert Švehla.

Zdvihlo mužstvu sebavedomie víťazstvo v olympijskej kvalifikácii v Sheffielde? Väčšina z neho nemala skúsenosti z olympijského turnaja…

Ono ani tak nešlo o skúsenosť z olympijského turnaja. Mužstvo malo obrovskú devízu vo vysokej kvalite: výraznou osobnosťou bol kapitán Peter Šťastný, skvele mu sekundovali Robo Švehla, Jerguš Bača, Žigo Pálffy i ďalší, veľký talent potvrdil mladík Miro Šatan. Chémia v tíme príkladne fungovala. Sheffield bol pre nás prechádzkou ružovou záhradou. V Lillehammeri sme hrali oveľa náročnejšie zápasy proti silným súperom: Švédsku, Kanade, Rusku, Česku.

V prvom zápase nastúpilo Slovensko proti favorizovanému Švédsku. Pôsobili ste v tamojšej lige, prispeli ste nejakými poznatkami?

Nespomínam si, že by som trénerov niečo vravel. Veľmi som však túžil Švédov, ktorí turnaj vyhrali, zdolať. Vo švédskych médiách rezonovalo – Haščák hrá proti nám! Pred zápasom i po ňom vyšlo veľa článkov o tomto súboji. Švédski žurnalisti vedeli z mojich vyjadrení, akú krivdu sme cítili po páde do C-skupiny. Po remíze boli prekvapení – a neskôr nemilo, že sme nehrali o medaily. Držali nám palce.

Trúfalo si mužstvo vo štvrťfinále aj na Rusko?

Samozrejme! Zápas sa pre nás vyvíjal dobre. Boli sme lepší, mali sme rozhodnúť v riadnom hracom čase a mohli sme aj v predĺžení. Doplatili sme na jednu chybu vzadu… Spomienky časom blednú, no pamätám si na obrovský smútok v kabíne. Keď prehráte 1:7 ako v poslednom zápase s Českom a viete, že súper bol lepší, tak to prijmete. Ale keď ste lepší a prehráte nešťastne, tak to štve dvojnásobne. Bolo nám do plaču. Nehovoril by som o však o sklamaní. Keď som videl, akú máme silu, očakával som, že sa o medaily poruveme. Nesklamalo ma, ako sme hrali, ale to, že sme nepostúpili do semifinále.

V ďalšom stretnutí proti Nemecku prehrávalo Slovensko 0:3. Doľahol na mužstvo smútok z prehry s Ruskom?

Zrejme áno, no od stavu 0:3 sme začali hrať náš hokej a prestrelka napokon dopadla v náš prospech 6:5. Nemci nemali takú kvalita ako Česi či Rusi.

Kotrmelec po vašom víťaznom góle v predĺžení prišiel spontánne?

(s úsmevom) Ani neviem, čo mi to napadlo. Asi to vyplynulo z veľkej radosti, že sme víťazstvo po takom priebehu strhli na svoju stranu. Celkom sa mi v ňom darilo, strelil som gól a na dva prihral. Prežíval som to emotívne, preto ten kotrmelec. Po góle som sa takto tešil len raz.

Najväčší zážitok z celého pobytu?

Nóri pripravili parádnu olympiádu v skvelej atmosfére. Dva týždne svietilo slnko, vonku bolo mínus dvadsať, všade záľahy snehu. Nádhera, radosť tam byť. To je najcennejšia pamiatka z Lillehammeru, ktorú mám v sebe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Lillehammer #Oto Haščák #Pjongčang 2018 #ZOH 1994 #Moja olympiáda