Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinci údajne pomohli Vanesse Mae na olympiádu podvodom

Britská husľová virtuózka Vanessa Mae pravdepodobne nemohla štartovať na zimných olympijských hrách v Soči.

11.07.2014 11:25
Vanessa Mae Foto: ,
Vanessa Mae.
debata

Slovinský lyžiarsky zväz našiel pochybenia pri organizácii januárových pretekov v Krvavci a prešetruje ich organizáciu, keďže sa objavili podozrenia na sfalšovanie výsledkov. Práve na základe výsledkov pretekov v Slovinsku mohla 35-ročná hudobníčka, ktorá sa narodila v Singapure anglickému hotelierovi s thajskými koreňmi a čínskej matke, štartovať pod piatimi kruhmi v Soči. Na svahoch Červenej Poľany skončila na poslednom 67. mieste v obrovskom slalome.

Slovinci už suspendovali za falšovanie výsledkov štyroch organizátorov a činovníkov pretekov a pokračujú vo vyšetrovaní. Podľa kvalifikačných kritérií Medzinárodného olympijského výboru a Medzinárodnej lyžiarskej federácie mohla krajina bez miesta v elitnej päťstovke renkingových listín vyslať na olympijské súťaže v slalome a obrovskom slalome svojho jedného zástupcu, ktorý absolvoval aspoň päť medzinárodne uznaných súťaží a získal na nich v priemere maximálne 140 FIS bodov. Vanessa Mae splnila kritériá práve štartom v Slovinsku.

Vanessa Mae súťaží na lyžiarskych svahoch ako Vanessa Vanakornová, používa priezvisko svojho otca. Lyžovať sa naučila už ako štvorročná, s riadnymi tréningami začala v roku 2010. Kým v jej detstve dostali prednosť husle, počas posledného roka to boli lyže a všetko podriadila účasti v Soči.

Vanessu Mae, celým menom Vanessa-Mae Vanakornová Nicholsonová, prezývajú ju aj „prevtelený Paganini“. Už ako 10-ročná sólovo koncertovala s Londýnskou filharmóniou, v jedenástich sa stala najmladšou žiačkou v histórii Kráľovskej akadémie hudby v Londýne. Celosvetovú popularitu jej prinieslo hudobné experimentovanie – fúzia klasických diel s techno-popovými aranžmánmi. Má britské občianstvo a thajský pas.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vanessa Mae