Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude z toho škandál? Rusi si vraj pomáhali vdychovaním xenónu

Ruským športovcom podľa nemeckej televíznej stanice WDR pomohla k zisku 33 medailí a víťazstvu v hodnotení krajín na ZOH v Soči doteraz neznáma metóda.

25.02.2014 11:24
ruskí športovci, Putin, Soči Foto: ,
Úspešní ruskí športovci s prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (11)

WDR vo svojom pondelkovom programe „sport inside“ uviedla, že ide o inhaláciu xenónu. Nie je však zatiaľ jasné, či sa dá vdychovanie tohto vzácneho plynu považovať za doping.

Xenón však podnecuje tvorbu hormónu erythropoetín (EPO) v tele a nepriamo tak napomáha k zlepšeniu výkonnosti. Dodávanie EPO do ľudského organizmu je v športe zakázané a je brané za porušenie antidopingových pravidiel.

Podľa WDR bolo užívanie xenónu v ruskom tíme veľmi rozšírené už od olympijských hier v Aténach 2004. Ministerstvá športu a obrany v dokumentoch odporúčali jeho využitie „s cieľom zvýšiť výkonnosť športovcov“. Tiež preto, že tento plyn nesledovala Svetová antidopingová agentúra (WADA).

S xenónom ako prostriedkom pre zlepšenie výkonnosti v športe nemajú doteraz antidopingoví pracovníci žiadne skúsenosti. Podľa dopingového analytika Maria Thevisa z kontrolného laboratória v Kolíne nad Rýnom ani nemohlo byť užívanie plynu existujúcimi metódami odhalené.

Európski vedci testovali účinnosť xenónu na zvieratách. „Počas jedného dňa, 24 hodín, stúpla produkcia EPO z hodnoty 1,6 na 160 percent. To je výrazné zvýšenie,“ uviedol Thevis. Podľa neho je pravdepodobné, že rovnaký účinok by malo užívanie xenónu aj u ľudí.

Prezident WADA Craig Reedie prisľúbil, že jeho organizácia informácie preverí. „Naša komisia, ktorá dohliada na zoznam zakázaných látok, sa bude prípadom rýchlo zaoberať. Hneď na ďalšom rokovaní po olympijských hrách sa bude téma inhalácie plynu riešiť,“ povedal škótsky funkcionár.

„Musíme naisto vedieť, či ide o doping a či pri prípadnom vyšetrovaní nebude možné povedať, že regule nehovoria jasne,“ doplnil bývalý šéf WADA Dick Pound, ktorý má však jasno: „Táto metóda bola vyvinutá výlučne pre to, aby zvýšila výkonnosť – pre mňa to je doping,“ povedal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #inhalácia xenónu