Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Športovci Soči zatlieskali. Rusi sa tešili, Treťjak plakal

Na záver otváracieho ceremoniálu spolu s legendárnou krasokorčuliarkou Irinou Rodninovou zapálil olympijský oheň a patril k ústredným postavám večera. Počas záverečného ceremoniálu plakal. Od ľútosti. Niekdajšiemu vynikajúcem brankárovi Vladislavovi Treťjakovi na veľkolepej rozlúčkovej slávnosti chýbali ruskí hokejisti.

24.02.2014 19:00
Otvárací ceremoniál, Soči Foto: ,
Irina Rodninová a Vladislav Treťjak zapaľujú olympijský oheň.
debata (12)

„Díval som sa okolo seba, sledoval som veľké nadšenie ľudí a najmä športovcov, úžasnú radosť – a cítil som sa cudzo. Stali sme sa najúspešnejšou krajinou, dosiahli sme fantastický úspech, ale ruský hokej medailu nezískal. Ľudí potešili iní, cítil som sa tam cudzo. Aj som si poplakal, ťažko mi bolo na duši,“ uviedol prezident Ruskej hokejovej federácie pre médiá.

Pred sočským športovým sviatkom domáci tvrdili, že ak Ovečkin a spol. sa stanú olympijskými víťazmi, hokejové zlato prekryje prípadné neúspechy. Realita mala obrátené garde. Ruskí športovci v druhej polovici Hier mohutne finišovali – a napokon získali najviac medailí, vrátane zlatých, čím dali zabudnúť na nesplnenú hokejovú túžbu. Nový hrdina je tiež z ľadu – rýchlokorčuliar na krátkej dráhe Viktor An má juhokórejský pôvod. Získal ruské občianstvo – a stal sa novým športovým symbolom.

Americký športový kanál NBC Sports ho vyhlásil za najväčšiu hviezdu Hier. V rebríčku nebral do úvahy len počet medailí, ale aj suverenitu. Na piate miesto zaradil českú snoubordistku Evu Samkovú. Upútala tým, že si na tvár maľovala fúzy, ale ešte viac, že všetky tri kolá vyhrala s veľkým náskokom.

Priazeň osudu akoby chcela odmeniť organizátorov za to, že Soči pripravilo nielen unikátne, ale bezkonkurenčne aj najdrahšie zimné hry. S komfortom pre športovcov v hlavnej úlohe, s ochotnými dobrovoľníkmi, ktorí dali zabudnúť na prísne bezpečnostné predpisy. Americký magazín Sports Illustrated pred hrami prognózoval, že najúspešnejšou krajinou v medailovom hodnotení bude Nórsko – s trinástimi zlatými.

Dlho to tak vyzeralo, no domáca reprezentácia ho predstihla – presne s trinástkou zlatých medailí.

Unikátne aj v tom, že v hlavnom dejisku okrem virtuálnych nepadla ani jedna snehová vločka, v známom letovisku bolo cez obed na krátky rukáv. Zimné slnko vytiahlo na pláže prvých otužilcov, ktorí robili na čiernomorskom pobreží spoločnosť rybárom a zaľúbencom. Avšak v horách nad mestom, kde sa na ich štítoch belel sneh, našli športovci na náročných tratiach prinajmenej veľmi dobré podmienky.

Chválili ich aj slovenskí funkcionár i pretekári. „V Soči som sa cítil veľmi príjemne, môžem hovoriť len pozitívne. Škoda, že sme si pobyt neskrášlili lepšími výsledkami,“ mrzelo Zden Cháru, kapitána slovenskej hokejovej reprezentácie.

Aký športový príbeh vás chytil najviac za srdce?

Odohrali sa ich stovky, popri stáliciach sa objavili nové víťazné tváre i vzory.

V histórii ostane, že fenomenálny nórsky biatlonista Ole Einar Björndalen prekonal dvojho krajana, bežca Björna Dählieho a stal sa najúspešnejším účastníkom zimných hier. Obaja majú po osem zlatých, Björndalen má k dobru o bronz viac. Sympatický štyridsiatnik v mužskej štafete siahal na deviate, ale finišujúci Svendsen nezvládol psychický súboj a z vedúceho tria ho odsunula nepresná streľba v poslednej položke.

Záujem, ktorý vzbudila Vanessa Mae, keď s obrovskou stratou na víťazku prišla do cieľa v obrovskom slalome, by svetoznámej huslistke mohli závidieť aj najväčšie esá. O veľký rozruch sa opäť postarali kultoví jamajskí bobisti. Po prílete do Soči zabudli naložiť – boby. Kvôli tomu vynechali jeden tréning. Už si ich chceli požičať od súperov, keď dostali telefonát z letiska, že ich našli. Svet si vydýchol.

Športový svet si vydýchol tiež. Zatlieskal Soči za perfektnú organizáciu i za bezpečnosť účastníkov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014