Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijské hry v Soči sú minulosťou. Medveď sa lúčil slzou

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach oficiálne ukončil XXII. zimné olympijské hry v ruskom Soči.

23.02.2014 19:52
ZOH v Soči, olympijské kruhy Foto: ,
Olympijské kruhy v Soči.
debata (25)

Stalo sa tak v nedeľu 23. februára o 22.08 h miestneho času (19.08 h SEČ). Bach na slávnostnom ukončení vyslovil uspokojenie s priebehom ZOH a pochválil organizátorov za úspešné hry i výbornú pripravenosť.

„Veľká vďaka Soči, veľká vďaka Rusko. Dnes môžeme povedať: Rusko splnilo všetko, čo sľúbilo. Všetci ľudia v Soči i Rusku si zaslúžia našu veľkú poklonu. Toto boli hry športovcov. Odchádzame odtiaľto ako priatelia ruského ľudu. Dovidenia Soči, dovidenia Rusko,“ uviedol Thomas Bach, ktorý zároveň pozval športovcov na ďalšie už XXIII. zimné olympijské hry v roku 2018 do kórejského mesta Pjongčang.

Rusi sú so zimnými olympijskými hrami 2014 spokojní. Organizátorom sa podarilo naplniť všetky ciele. Pre športovcov pripravili špičkové podmienky – výborné ubytovanie v olympijských dedinách, skvelé športoviská.

„Rusko splnilo, čo sľúbilo. Boje športovcov inšpirovali celý svet. Fanúšikovia utvorili nezabudnuteľnú atmosféru. Ďakujeme športovcom, fanúšikom, dobrovoľníkov, organizátorom. Toto je nová tvár Ruska, nášho Ruska. Pre nás to boli najlepšie olympijské hry v histórii a tieto hry – olympijské, zimné, naše – budú vždy s nami,“ povedal šéf organizačného výboru Dmitrij Černyšenko.

Rusi sú so zimnými olympijskými hrami 2014 spokojní. Organizátorom sa podarilo naplniť všetky ciele. Pre športovcov pripravili špičkové podmienky – výborné ubytovanie v olympijských dedinách, skvelé športoviská. „Rusko splnilo, čo sľúbilo. Boje športovcov inšpirovali celý svet. Fanúšikovia utvorili nezabudnuteľnú atmosféru. Ďakujeme športovcom, fanúšikom, dobrovoľníkov, organizátorom. Toto je nová tvár Ruska, nášho Ruska. Pre nás to boli najlepšie olympijské hry v histórii a tieto hry – olympijské, zimné, naše – budú vždy s nami,“ povedal šéf organizačného výboru Dmitrij Černyšenko.

Počas sedemnástich súťažných dní (súťažilo sa už pred otvorením, pozn.) rozdelili v Soči v siedmich športoch a pätnástich športových odvetviach celkovo 98 medailových kompletov. Na ZOH 2014 sa predstavilo 2856 športovcov z 88 krajín. Poriadok a bezpečnosť zabezpečovalo 25-tisíc dobrovoľníkov a rôzne prenosy z čiernomorského letoviska a vrchov Červenej Poľany mohlo vidieť 3 miliardy ľudí.

Záverečný ceremoniál sa na vypredanom štadióne Fišt v ruskom Soči začal symbolicky o 20.14 h miestneho času (17.14 h SEČ). Športovisko s kapacitou 40-tisíc divákov pomenovali po 2857 m vysokom kaukazskom vrchu. Riaditeľom ceremoniálu bol rovnako ako pri slávnostnom otvorení Konstantin Ernst. Umeleckú stránku mal na starosti Daniele Finzi Pasca.

Rusi ukázali druhú tvár svojej krajiny, akú predstavili na slávnostnom otvorení. Krajinu ukázali očami Európana a boli intímnejší, srdečnejší a plní nostalgie. Ruskú kultúru – predstavenie maliarstva, hudby, baletu, slávnych spisovateľov zasadili do olympijského protokolu. Hlavnou postavou programu bolo opäť malé dievčatko Ľubov – Láska, tentoraz však spoločne s dvojicou klaunov a ďalšími dvoma deťmi Jurijom a Valentinou, ktoré pripomenuli mená ruských kozmonautov Gagarina a Tereškovovej. V úvode ceremoniálu priplávali spoločne v loďke po vlnách oceánu. Pod sebou videli predstavenie siedmich stoviek tanečníkov predstavujúcich morské vlny, ryby, morské prúdy. Postupne vytvorili štyri olympijské kruhy a piaty zostal ako hviezdička, čím režisér nadviazal na technické problémy počas slávnostného otvorenia. Po chvíli sa aj táto časť formácie roztiahla a vytvorila posledný kruh.

Ruskú vlajku priniesli všetci ruskí zlatí medailisti zo Soči. Domáci sa stali s trinástimi prvenstvami najúspešnejšou krajinou na ZOH 2014. Po bubeníkoch už patrila plocha štadióna nástupu športovcov. Ako je to už zvykom, na záver nastupovali všetci spoločne po vlajkovom sprievode. Slovenskú zástavu priniesla na štadión biatlonistka Anastasia Kuzminová. Nasledovali oficiality – dekorovanie víťazov maratónskych pretekov mužov a žien s hromadným štartom v behu na lyžiach i predstavenie nových členov komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru Oleho Einara Björndalena a Hayley Wickenheiserovej.

Rusko predstavilo svoju bohatú kultúru. Za zvukov polky v podaní huslistov Jurija Bašmetova a Tatiany Samouilovej videl celý svet niektoré známe obrazy Kasemira Maleviča, Vasilija Kandinského či Marka Šagala a mnohých ďalších. Do bordova zafarbená plocha a na nej elegáni v bielych parochniach a frakoch pri 62 pianách hrali na čele s Denisom Macujevom Rachmaninovov klavírny koncert. Rusko predviedlo svoju dominanciu v baletnom a divadelnom umení prostredníctvom moskovského Veľkého a petrohradského Marinského divadla za zvukov Šeherezády Nikolaja Rimského-Korsakova. Kultúru krajiny predstavujú aj slávni spisovatelia Achmatovová, Brodskij, Bulgakov, Čechov, Dostojevskij, Gogoľ, Majakovskij, Puškin, Solženicyn, Tolstoj, Cvetajevová a Turgenev. Aj predstavenie ich diel bolo súčasťou ceremoniálu. Záver predstavenia ruskej kultúry patril národnému cirkusu a artistom pod veľkým šapitó.

Predstavenie dejiska ďalších zimných olympijských Pjongčangu odštartovalo odovzdanie olympijskej vlajky do rúk starostu mesta Lee Soaka-Raeho. Kórejčania potom pozvali celý športový svet na svoju oslavu športu. Príhovory Černyšenka a Bacha a jeho predpísaná formulka a potom zhasnutie ohňa, po ktorom medveďovi Miškovi vypadla z oka aj veľká slza, dali bodku za oficiálnou časťou. Na štadióne sa po ohňostroji ešte odohrala veľká hudobná párty za taktovky dídžeja Kto.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #olympijské hry Soči 2014