Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

White tretíkrát na U-rampe nevyhral, zlato má Podladčikov

Snoubordista Jurij Podladčikov zo Švajčiarska si vybojoval zlatú medailu v disciplíne U-rampa na XXII. zimných olympijských hrách v Soči.

11.02.2014 22:01
Jurij Podladčikov Foto: ,
Jurij Podladčikov.
debata

Ďalšie dve medailové priečky patrili mladučkým reprezentantom Japonska: druhý bol iba 15-ročný Ajumu Hirano, tretie miesto obsadil jeho o tri roky starší krajan Taku Hiraoka. Slovensko nemalo zastúpenie.

Dvadsaťpäťročný moskovský rodák Podladčikov s trvalým zázemím vo švajčiarskom Zürichu si po 4. mieste pred štyrmi rokmi na ZOH v kanadskom Vancouveri napravil chuť a pod piatimi kruhmi získal najcennejší kov. Vlaňajšieho svetového šampióna v tejto disciplíne z kanadského strediska Stoneham ohodnotili arbitri v Parku extrémnych športov Roza Chutor v Červenej Poľane v druhej finálovej jazde známkou 94,75, čo stačilo na víťazstvo. „V prvej finálovej jazde som dostal nízku známku od arbitrov, sústredil som sa na tú druhú. Bolo to náročné pre nás všetkých absolvovať súťaž na U-rampe v jeden deň. Zo zlatej medaily sa teším,“ povedal pre informačný servis ZOH Jurij Podladčikov, ktorý si z kvalifikácie nezabezpečil priamy postup do finále, ale do bojov o medaily sa dostal až víťazstvom v semifinále.

Najväčší favorit tejto súťaže Američan Shaun White skončil na 4. mieste. Dvadsaťsedemročný rodák zo San Diega, ktorý vystúpil na najvyšší stupeň na dvoch predchádzajúcich ZOH v Turíne 2006 aj Vancouveri 2010, dostal najvyššie ohodnotenie v kvalifikácii – 95,75 bodu, ale vo finále nepotvrdil svoje vedúce postavenie. Nedosiahol na víťazný olympijský hetrik. „Dnes to jednoducho nebol môj deň. Som veľmi sklamaný. Nie je ľahké udržať si dlhé časové obdobie stabilnú a konštatne vysokú výkonnosť,“ uviedol S. White.

Snoubording – U-rampa – finálové výsledky:

Muži: 1. Jurij Podladčikov (Švaj.) 94,75 bodu, 2. Ajumu Hirano 93,50, 3. Taku Hiraoka (obaja Jap.) 92,25, 4. Shaun White (USA) 90,25, 5. David Hablützel (Švaj.) 88,50, 6. Ji-wej Čang 87,25, 7. Š' Wan-čcheng (obaja Čína) 81,00, 8. Tim Kevin Ravnjak (Slovin.) 72,25

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #Jurij Podladčikov #U-rampa