Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sočský diár: X-faktor

Keď v Nagane 1998 okorenil Kanaďan Ross Rebagliatti olympijskú premiéru snoubordingu pozitívnym testom THC (pred pretekmi fajčil marihuanu), zopár pánov z MOV asi oľutovalo, že týchto rebelov zo svahov pustili pod päť kruhov. Lenže pokrok nezastavíš.

12.02.2014 10:00
soči, zoh 2014, snoubording, slopestyle,... Foto: ,
Kanaďan Sebastien Toutant na ZOH 2014 v disciplíne slopestyle.
debata

Progresívne krídlo olympijského spolku si všimlo, že čoraz viac mladých ľudí šantí na ulici na skateborde a doska bez koliesok zasa začína byť hitom na lyžiarskych svahoch. Olympijské pozvánky postupne putovali aj ďalším vyznávačom extrémnych športov, ktorí sa od polovice 90. rokov stretávajú na podujatí zvanom X-Games.

Dnes tvoria adrenalínové disciplíny podstatnú časť olympijského programu. Súťaže v snoubordingu a akrobatickom lyžovaní môžu fanúšikovia sledovať s výnimkou dvoch dní počas celej olympiády. Včera mala v extrémnom parku premiéru disciplína slopestyle (aj s dvoma Slovenkami). Zaplnené hľadisko sledovalo preteky so zatajeným dychom – nie všetky aktérky dopadli pri predvádzaní riskantných kúskov na lyže. To je adrenalín! A publikum si ho žiada ešte viac. Aj samotné nové disciplíny sa ešte vylepšujú. Snoubordkros, v ktorom získal pred ôsmimi rokmi striebro Radoslav Židek, vyrukoval v Soči s novinkou. Namiesto štyroch pretekárov sa bude naraz spúšťať po dráhe šesť, čím sa zvýši pravdepodobnosť kolízií a pádov. „Je to nebezpečné, je to šialené a preto to milujem,“ komentoval Američan Nick Baumgartner.

Americká televízia NBC, ktorá už roky platí najviac za vysielacie práva z olympiády (za Soči vysolila 775 miliónov dolárov), v prieskume zistila, že jej olympijské publikum starne. A s tým bolo niečo treba spraviť. Adrenalínové športy a ich hrdinovia ako Shaun White ponúkajú ideálne riešenie.

Pokrok nezastavíš. A doláre sa vždy zídu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Soči 2014 #snoubording #pokrok