Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlaté Soči! Anastasia Kuzminová obhájila titul z Vancouveru

Slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová získala zlatú medailu v rýchlostných pretekoch biatlonistiek na zimných olympijských hrách v Soči.

09.02.2014 15:12 , aktualizované: 17:06
biatlon, ZOH 2014, anastasia kuzminová, stupne... Foto: ,
Radosť Anastasie Kuzminovej na stupňoch víťazov.
debata (109)

Kuzminová podala v nedeľu podvečer v biatlonovom kompexe Laura suverénny výkon v bežeckej časti aj na strelnici a obhájila zlato spred štyroch rokov z kanadského Vancouveru. Dvadsaťdeväťročná rodáčka z ruského Ťumenu zvíťazila s náskokom 19,9 s pred Ruskou Oľgou Viluchinovou. Bronzovú medailu si vybojovala Ukrajinka Vita Semerenková s odstupom 21,7 s. Všetky tri medailistky sa blysli čistou streľbou.

„Chcem sa poďakovať celému Slovensku. Počas tejto sezóny som sa trápila so streľbou. Veľmi ďakujem všetkým, ktorí nám verili, ďakujem fanúšikom z celého srdca,“ uviedla Kuzminová v rozhovore pre RTVS.

„Stále si myslím, že sa mi to iba sníva, bojím sa prebudiť z tohto sna. V cieli som ešte nevedela, že budem určite prvá, štartovalo za mnou ešte veľa pretekárok. Verila som však, že ma už nevytlačia z prvej trojky. Chcela som dnes získať medailu,“ poznamenala ďalej Kuzminová a dodala:

„Dlho sme v cieli čakali, až neskôr som si uvedomila, že už mi zostane zlato. Dnes mi vyšlo všetko, vravela som, že to príde v správnej chvíli.“

Radosť Anastasie Kuzminovej z olympijského zlata. Foto: Reuters, CARLOS BARRIA
Anastasia Kuzminová Radosť Anastasie Kuzminovej z olympijského zlata.

Kuzminová, ktorá sa pripravuje pod vedením manžela Daniela a streleckého trénera Juraja Sanitru, si víťazstvom v šprinte vybojovala výbornú východiskovú pozíciu pred utorkovými stíhacími pretekmi, kde bude tiež adeptkou na jednu z medailí. Zároveň sa zapísala do histórie biatlonu tým, že ako prvá žena obhájila zlatú medailu v individuálnej disciplíne na zimných olympijských hrách. Ženské biatlonové preteky sú v programe ZOH od roku 1992, keď mali premiéru vo francúzskom Albertville.

„Neviem, či sa mám tešiť alebo vyroniť slzu. Rozhodla viera vo vlastné sily. Nasťa odviedla maximum po bežeckej stránke, ale najmä na strelnici ukázala to, čo som od nej očakával celú sezónu. Bola rýchla a presná, tie výstrely boli centrové na stred. Treba pochváliť aj servis, ktorý okolo nej pracoval, lebo aj lyže mala výborne pripravené. Touto druhou zlatou medailou vstúpila nielen do slovenskej, ale aj svetovej športovej histórie,“ uviedol v prvej reakcii pre RTVS tréner Juraj Sanitra.

Vyčerpaná Anastasia Kuzminová v cieli na ZOH... Foto: Reuters, CARLOS BARRIA
Anastasia Kuzminová, Soči, ZOH 2014, biatlon Vyčerpaná Anastasia Kuzminová v cieli na ZOH 2014 v Soči.

Anastasia Kuzminová rozbehla cestu za obhajobou zlatej medaily veľmi dobre. V prvej streľbe v ľahu neminula ani jeden terč a na medzičase sa zaradila na druhé miesto päť sekúnd za Nemku Evi Sachenbacherovú-Stehleovú. Neskôr ju na tomto medzičase predstihla ešte jedna súperka, ale pre zverenku trénera Juraja Sanitru bolo podstatné, že si udržala nervy aj na druhej streleckej položke v stoji a opäť vybielila všetky terče.

Zlaté preteky Anastasie Kuzminovej Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Unavená Anastasia Kuzminová v cieli.

Na medzičase po druhej streľbe už viedla s vyše polminútovým náskokom pred konkurenciou. Tento náskok si udržala až do cieľa, ale keďže slovenská reprezentantka štartovala s číslom 33, v tom čase bolo na trati ešte veľa jej súperiek. Ani jedna z nich sa však po bežeckej stránke ku Kuzminovej nepriblížila, a celkový náskok v cieli mala úspešná obhajkyňa zlata takmer 20 sekúnd pred Ruskou Viluchinovou.

Druhá slovenská reprezentantka Janka Gereková pochovala svoje ambicie v šprinte na strelnici, keď celkovo tri chyby ju stáli tri trestné kolá a minútu a štvrť navyše na trati. Gereková napokon obsadila 43. miesto s takmer dvojminútovým odstupom za Kuzminovou. Ďalšie dve Slovenky Martina Chrapánová a Paulína Fialková zbierali skúsenosti a v konkurencii 84 biatlonistiek obsadili 62., resp. 72. miesto.

Výsledky – biatlon:

Rýchlostné preteky žien na 7,5 km: 1. Anastasia Kuzminová (SR) 21:06,8 min (0), 2. Oľga Viluchinová (Rus.) +19,9 (0), 3. Vita Semerenková (Ukr.) +21,7 (0), 4. Karin Oberhoferová (Tal.) +27,9 (0), 5. Anais Bescondová (Fr.) +27,9 (1), 6. Dorothea Wiererová (Tal.) +30,6 (0), 7. Weronika Ziemniaková-Nowakowská (Poľ.) +30,8 (1), 8. Elisa Gasparinová (Švaj.) +31,4 (0),… 43. Janka Gereková +1:51,2 (3), 62. Martina Chrapánová +2:41,5 (2), 72. Paulína Fialková (všetky SR) +3:20,3 (5).

Anastasia Kuzminová (Slovensko)
vek: 29 rokov
dátum narodenia: 28. augusta 1984 v Ťumeni (Rusko)
disciplína: biatlon, venuje sa mu od roku 1999
výška: 180 cm
hmotnosť: 68 kg
bydlisko: Banská Bystrica
stav: vydatá, manžel Daniel, syn Jelisej (7 rokov)
povolanie: športová inštruktorka
klub: VŠC Dukla Banská Bystrica
tréneri: Daniel Kuzmin a Juraj Sanitra (osobní tréneri)
záľuby: rodina, varenie, hudba
zaujímavosť: víťazka ankety Športovec roka 2010, 5. v ankete Športovec roka 2009

Reakcie osobností

Peter Sagan (slovenský cyklista a Športovec roka SR 2013): „Skvelé Anastasia Kuzminová! Blahoželám ti k zlatej olympijskej medaile.“

Michal Martikán (päťnásobný medailista z OH 1996 – 2012 vo vodnom slalome): „Je to skvelé, čo Anastasia v Soči dokázala. Jej výkon som sledoval v televízii, na diaľku som jej veľmi držal palce. Priznám sa, že počas sezóny som jej výkony nesledoval, nemal som kedy. Z komentárov v televízii, ktoré som počul pred Soči, som vedel, že sa jej nedarilo v streľbe. Preto som veľmi rád, že to Anastasii teraz tak perfektne vyšlo. Bežecky bola veľmi dobre pripravená, streľba jej tiež vyšla. Predviedla ozaj vynikajúci výkon. Som rád, že tak skvele obhájila olympijské zlato, čo nie je vôbec jednoduché. Urobila nám všetkým veľkú radosť. Gratulujem jej k tomuto veľkému úspechu a držím palce do ďalších súťaží.“

Pavol Hochschorner (štvornásobný olympijský medailista z OH 2000 – 2012 vo vodnom slalome): „Fantastické! Už to doma oslavujeme. Práve v tejto chvíli ste nás vyrušili pri oslave (smiech). Jasné, že je to výnimočný úspech. To, čo dokázala Anastasia v Soči, je senzácia. Verím, že takýto krásny výsledok potešil všetkých slovenských priaznivcov. Fantastický výkon i výsledok. Som nadšený, že jej to vyšlo.“

Dušan Galis (bývalý československý futbalový reprezentant, majster Európy 1976 v Belehrade): "Do Soči posielam Nasti veľkú gratuláciu a obdiv. Dosiahla výnimočný úspech, ktorý si treba veľmi vážiť. Kuzminová pred týmito zimnými olympijskými hrami patrila k športovcom, od ktorých sa čakala niektorá z medailí. Ale, že to bude zlatá, to čakal málokto. Dokázať obhájiť prvenstvo na olympijských hrách je naozaj výnimočný úspech. Presadiť sa v takej kvalitnej svetovej konkurencii, aká sa teraz zišla v Soči, je jednoznačne fantastický úspech. To si treba v každom prípade veľmi vážiť a ctiť.

Ján Filc (bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorých priviedol k titulu majstrov sveta v Göteborgu 2002): „Veľká gratulácia odo mňa pre Nasťu a jej najbližšie okolie. Všetci odviedli naozaj výbornú prácu. Dokázať zopakovať prvenstvo na olympijských hrách je naozaj výnimočný úspech. Som presvedčený, že jej úspešná obhajoba sa zapíše nie iba do dejín slovenského športu, ale aj do histórie svetového biatlonu. To, čo dokázala, je jednoducho fantázia.“

Dominik Hrbatý (tenisový reprezentant, slovenský Športovec roka 2005): „Kuzminová je veľká šampiónka! Vždy sa vie fantasticky pripraviť na najdôležitejšie preteky celej sezóny, to dokáže iba naozajstná šampiónka. Nasti patrí odo mňa veľká gratulácia.“

Dárius Rusnák (bývalý československý hokejový reprezentant, kapitán majstrov sveta 1985 v Prahe): „Som nesmierne šťastný, že to Nasťa v Soči dokázala. Celá moja rodina je nadšená z jej víťazstva. Spolu s manželkou a synom sme výskali od šťastia pri televízore. Je to fantastický úspech slovenského športu. Vedel som samozrejme, že Nasťa patrila k horúcim slovenským želiezkam v ohni, ale že to bude zlatá medaila, to som naozaj nečakal. Kuzminová si to však zaslúži. Ona je fakt dobrá. Klobúk dolu pred jej výkonom.“

Erik Vlček (dvojnásobný medailista z OH 2004 a 2008 v rýchlostnej kanoistike): "Je to obrovský úspech, ktorý Nasťa dosiahla na olympiáde v Soči. Jej výkon som sledoval v televízii. Klobúk dolu pred tým, čo dokázala. Obhájiť olympijské zlato v takom náročnom športe, akým je biatlon, je niečo výnimočné. Musím sa úprimne priznať, že v tejto chvíli jej trochu závidím, lebo stáť na olympijských hrách na stupni víťazov je výnimočný úspech. Je to zážitok na celý život. Zažil som to dvakrát, viem, o čom hovorím.

Jozef Martikán (otec a tréner päťnásobného olympijského medailistu z OH 1996 – 2012 vo vodnom slalome Michala Martikána): „To, čo dokázala Anastasia v Soči, je senzácia! Fantastický výkon i výsledok. Som nadšený, že jej to vyšlo. Samozrejme, ona bola bežecky vždy rýchla, v poslednom čase sa však trochu trápila so streľbou. Streľba jej nešla, ako by chcela. Teraz to všetko sadlo, tak ako malo. Fantázia! Urobila veľký výsledok. Konečne jej to vyšlo. Z jej úspechu musíme mať všetci veľkú radosť.“

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Soči 2014