Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sexi atlétka túži po medaile. Z ľadového koryta

Pozná ju takmer každý športový fanúšik, hoci nikdy nevyhrala podujatie najvyššieho rangu.

06.02.2014 09:00
Lolo Jonesová Foto: ,
Lolo Jonesová (vpredu) počas prípravy v Utahu na ZOH v Soči.
debata

Tridsaťjedenročná špičková americká prekážkarka Lolo Jonesová sa umiestňuje vysoko v anketách o najkrajšiu športovkyňu, jej popularita často prekáža kolegyniam z reprezentácie a pred dvoma rokmi prekvapila všetkých tvrdením, že je stále panna. V Soči sa predstaví v ľadovom koryte a v boboch túži konečne siahnuť na vytúženú olympijskú medailu.

Pred šiestimi rokmi ju na olympiáde v Pekingu považovali za top favoritku na víťazstvo v behu na 100 m prekážok. Na deviatej prekážke však zakopla a do cieľa dobehla až siedma. Na medailu nedosiahla ani o štyri roky neskôr v Londýne. Od bronzu ju na štvrtej priečke delila jedna desatina sekundy. Navyše si pohnevala krajanky Harperovú a Wellsovú, ktoré síce získali striebornú a bronzovú medailu na rovnakej trati, no najväčšia pozornosť sa napriek tomu sústredila na Jonesovú.

Aj preto sa rodáčka z Des Moines rozhodla v zime vyskúšať nové športové odvetvie – boby. V zbierke športových úspechov tak už popri dvoch tituloch z halových majstrovstiev sveta (60 m prekážky) má aj zlato v miešaných tímoch z vlaňajšieho svetového šampionátu bobistov. „Jazda v boboch je pre mňa nový začiatok. Naučila ma pokore a urobila ma silnejšou. Dodala mi nový hlad po úspechoch i nádej, ukázala mi, že sa nikdy nemám vzdať svojich cieľov,“ vraví o svojej novej kariére Jonesová.

Obdiv, ale i závisť a nedôvera, ktoré ju sprevádzajú na atletickom ovále, nezmizli ani v ľadovom koryte. Viaceré zámorské médiá obvinili Americký olympijský výbor a bobovú asociáciu, že Jonesovú zaradili do tímu len pre jej popularitu a marketingovú využiteľnosť. Tvrdé vyjadrenia si neodpustili najmä skúsené bobistky Azevedová a Eberlingová, ktoré sa do družstva nedostali.

„Pokračuje to, čo sa dialo v minulosti. Len som na to nebola pripravená. No chápem, že dievčatá ťažko znášajú, že sa neprebojovali do tímu,“ uviedla Jonesová pred odchodom do Soči. V americkom tíme nie je jedinou športovkyňou, ktorá sa v minulosti predstavila aj na „letnej“ olympiáde. Do bobov zasadne aj trojnásobná majsterka sveta a olympijská víťazka (v štafete) v behu na 100 m Lauryn Williamsová.

„Počas uplynulých šiestich mesiacov na sebe nesmierne tvrdo pracovala. Nik neurobil viac. Účasť v Soči si zaslúži rovnako, ako každý iný člen našej výpravy. Bolo nepríjemné počúvať útoky zo všetkých strán a zostať pritom nezaujatá. To čo dievčatá urobili, nebolo správne, ale išlo z ich strany o hlboké sklamanie,“ cituje Yahoo! Sports Williamsovú.

Jonesová púta pozornosť nielen výsledkami a zovňajškom (má v sebe severoamerické), ale aj svojimi vyhláseniami prostredníctvom sociálnych sietí, kde často zdôrazňuje svoj vzťah k Bohu. Pred dvoma rokmi zaujala v dokumente HBO vyhlásením, že je ešte panna. Panenstvo je odhodlaná venovať až svojmu manželovi.

„Udržať si panenstvo až do svadby je najťažšia vec, ktorú som doposiaľ urobila. Je to náročnejšie než príprava na olympiádu či štúdium na univerzite. Musela som odolávať mnohým pokušeniam. Chodila som s chlapcami, ktorí mi vraveli: ak budeš mať sex, budeš behať rýchlejšie,“ uviedla atlétka, ktorá začala meno Lolo používať namiesto krstného Lori, aby si ju ľudia nemýlili s mamou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Lolo Jonesová