Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Soči pôjde Simančíková. Rajičovej tréner: Je to neférové

Jedinú krasokorčuliarsku miestenku na zimnú olympiádu v Soči pririekol zväz v stredu večer Monike Simančíkovej, ktorá ju v minulej sezóne vybojovala, a nie Nicole Rajičovej, ktorá je v olympijskej sezóne v lepšej forme a vyhrala internú kvalifikáciu.

24.01.2014 11:39
Nicole Rajičová Foto: ,
Nicole Rajičová na MS Slovenska.
debata

Slovenský olympijský výbor, ako povedal jeho šéf František Chmelár, bude rozhodnutie zväzu rešpektovať.

Krasokorčuliarska šéfka Felicitas Babušíková pred mimoriadnym zasadaním päťčlenného, čisto dámskeho výkonného výboru avizovala tajné hlasovanie. Napokon k nemu nedošlo. "Nemalo zmysel hlasovať, z diskusie bolo zjavné, že väčšina je za Moniku,“ skonštatovala.

Na otázku, či by prípadné hlasovanie skončilo 3:2 v Simančíkovej prospech, odvetila: "Predpokladám.“ Vlastný názor vzhľadom na dohodu po trištvrtehodinovej diskusii odmietla zverejniť. "Môžete si ho len domyslieť,“ poznamenala. Predsedníčka trénersko-metodickej komisie Hana Töcziková, ktorá sa sľúbila vyjadriť až po verdikte výkonného výboru, nedvíhala telefón.

Dojmy verzus fakty

Zaujímali sme sa, čo zavážilo, že krasokorčuliarska exekutíva uprednostila Simančíkovú. "Rozhodnutie ovplyvnilo, že Rajičová zle zajazdila na majstrovstvách štyroch krajín a na majstrovstvách Európy pokazila najmä voľnú jazdu – čisto skočila len dva trojité skoky,“ odvetila Babušíková. Otázka však neznela, čo hovorí proti Rajičovej (na medzinárodných majstrovstvách Slovenska zajazdili pod kritiku obe), ale čo hovorí v konkurentkin prospech. "Simančíkovej tréner a trénersko-metodická komisia tvrdí, že je v plnom tréningu a skáče všetky trojité skoky,“ zareagovala predsedníčka.

Výsledky celej doterajšej sezóny však hovoria jasne v prospech Rajičovej. Vyhrala internú kvalifikáciu 2:1, tohtoročné vzájomné súboje 3:1 a aj ten jej kritizovaný výkon v Budapešti bol rozhodcami ohodnotený vyššie ako najlepší Simančíkovej zo šiestich jej tohtosezónnych vystúpení. Celkovo, ale aj v jednotlivých častiach súťaže zvlášť: v krátkom programe 49,00 verzus 48,07, vo voľnej jazde 79,25 vz. 75,88, celkovo 128,25 vz. 120,4.

V Amerike je pobúrenie

"Na olympiáde by mala krajinu reprezentovať aktuálne najlepšia krasokorčuliarka, a tou na základe exaktných výsledkov určite nie je Monika Simančíková, ale Nicole Rajičová,“ myslí si tréner Igor Krokavec, pôvodom Košičan, ktorý v Amerike pripravuje dcéru slovenských rodičov. Otec Tom Rajič sa v telefonickej reakcii na informáciu o zväzovom verdikte snažil hľadať čo najslušnejšie výrazové prostriedky, ale neubránil sa ani slovám ako špinavosť a podlosť.

"Pozrite sa na sezónny svetový rebríček ISU: Rajičová v ňom figuruje na 24. mieste so 682 bodmi. Simančíkovú v ňom nenájdete, lebo túto zimu nezískala ani bod,“ upozornil kouč. "To je jasný dôkaz, že ide o veľmi neférové rozhodnutie.“ "Z Nicoly po návrate z Budapešti spadol stres, bola plná chuti, obetovala tejto sezóne všetko, ale po informácii o zväzovom verdikte je maximálne znechutená a ja tiež,“ povedal Krokavec. "Kvôli olympijskej sezóne odložila aj štúdium,“ pripomenul Rajičovej otec.

"Dvanásť rokov som mimo Slovenska, takže mi je ťažké posudzovať pomery, aké vládnu v slovenskom krasokorčuľovaní. Ak sa však kladú požiadavky len na jednu pretekárku a na druhú žiadne, tak je to prinajmenej nešportové,“ poznamenal tréner.

Na stredajšom tréningu Rajičová údajne skočila aj trojitého lutza, ktorého Simančíková ani nemá v repertoári, dokonca aj v kombinácii s dvojitým tulupom, ale toto tvrdenie je rovnako málo relevantné ako interpretované tvrdenie trénera konkurentky.

SOV: Budeme to akceptovať

Výkonný výbor obrátil garde: Simančíkovú pôvodne kompromisne nominoval na marcové majstrovstvá sveta, podľa stredajšieho rozhodnutia namiesto nej má na ne ísť Rajičová…

"Nicole dvihne hlavu a dokáže výkonnému výboru, že urobil zlé rozhodnutie,“ verí otec.

Valné zhromaždenie SOV schválilo nomináciu do Soči s Rajičovou a Simančíkovou len ako náhradníčkou. Zároveň však splnomocnilo svoj výkonný výbor urobiť v nej na pondelňajšom zasadaní nevyhnutné zmeny. "Predpokladám, že k rozhodnutiu krasokorčuliarskej exekutívy sa postavíme s plným rešpektom,“ reagoval olympijský prezident František Chmelár. "Nemáme do toho čo hovoriť, musíme akceptovať názor zväzu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči #Soči 2014 #Nicole Rajičová #Monika Simančíková