Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ide olympiáda, triumfujú tínedžerky

Európske krasokorčuľovanie má pätnásťročnú šampiónku. Ruska Júlia Lipnická, senzačná víťazka budapeštianskych ME, sa o mesiac môže stať v Soči najmladšou víťazkou zimných olympijských hier v ich deväťdesiatročnej histórii.

21.01.2014 09:00
Julia Lipnická Foto: ,
Julia Lipnická.
debata (2)

Primát zlatého benjamínka patril sedem desaťročí legendárnej nórskej ľadovej baleríne Sonje Henieovej. Bola jedenásťročná školáčka, keď v debute na premiérových ZOH v Chamonix 1924 skončila posledná, ale už o štyri roky v Sankt Moritzi 1928 vyhrala – mala 15 rokov a 316 dní.

Tromfla Henieovú – o 2 mesiace

Vekový priemer olympijských šampióniek v krasokorčuľovaní je iba 20 rokov, školopovinné však prišli do módy zasa až v deväťdesiatych rokoch: v Lillehammeri 1994 zvíťazila 16-ročná Ukrajinka Oksana Bajulová a v Nagane 1998 „tromfla“ Henieovú ešte o dva mesiace mladšia Američanka Tara Lipinská (15 rokov a 255 dní). Obe rok pred olympiádou vyhrali majstrovstvá sveta, ale po nej už nič.

Šestnásťročná Američanka Sarah Hughesová, zlatá zo Salt Lake City 2002, nezískala ani svetový titul. Všetky tri skončili kariéru ešte ako tínedžerky. V profesionálnych revue alebo na operačnom stole.

Henieová bola majsterkou sveta v štrnástich rokoch, to už dnes neprichádza do úvahy, vekovým limitom pre účasť na šampionátoch je pätnásť. Nové pravidlá, ktoré Medzinárodna korčuliarska únia (ISU) zaviedla po rozhodcovskom škandále na ZOH 2002, sú primárne založené na technickom plnení prvkov, nie na umeleckosti či vyzretosti prejavu, a tínedžerky chosnujú z veku, odvahy a drilu.

Aj Američanka má ruský koreň

Jekaterinburčanka Júlia Lipnická ovládala všetky trojité skoky okrem axla už jedenásťročná. V budapeštianskej voľnej jazde skočila kombináciu trojitého lutza s trojitým tulupom, potom ešte päť trojitých a v premiére na seniorských ME ako ich najmladšia účastníčka získala druhý najvyšší bodový zisk v histórii – 209,72. Nad ňou tróni len úradujúca olympijská víťazka Kórejčanka Kim Ju-na vancouverským rozprávkovým súčtom 228,56.

Aj Američania prídu do Soči s pätnásťročnou školáčkou. Polina Edmundsová je len o 16 dní staršia než Ruska a na nedávnych majstrovstvách USA, jej vôbec prvej súťaži medzi dospelými, skočila osem trojitých skokov a obsadila druhé miesto. "Je verziou 2014 olympijskej šampiónky 1998 Tary Lipinskej,“ tvrdí Edmundsovej hlavný tréner David Glynn a zverenka dodáva, že Taru pokladá za svoj vzor.

Glynnovou asistentkou je Polinina mama Nina, rodáčka z ruského Tveru, kde sa do nej počas turistického pobytu zamiloval kalifornský hokejista. Zakrátko sa vrátil, po rusky požiadal jej rodičov o dcérinu ruku a odviezol si ju do San Jose. <mt>Obe majú mamy po boku

Mamy sú ďalší spoločný prvok tínedžerských hviezd. Aj Lipnickej trénerka má za asistentku mamu zverenkyne. Dcéru v štyroch rokoch doviedla na ľad, potom za ňu vyriešila dilemu, či ostať na ňom alebo uprednostiť modernú gymnastiku a napokon – to už vraj spolu – rozhodli, že Júlia sa z Jekaterinburgu presťahuje do Moskvy, aby sa mohla pripravovať s ambicióznou trénerkou gruzínskeho pôvodu Jeteri Tutberidzeovou.

"Už malá si zvykla na víťazstvá, no prišiel zložitý rok, a Júlia je ako zatvorená kniha, pocity drží vovnútri. Poprosila som jej mamu, aby oficiálne nastúpila ako moja asistentka,“ priznáva trénerka. Pôsobí ako tlmočník, psychológ aj dietológ.

„Lipnickej hlavný tromf je v jej talente, ale nejde všetko tak hladko, ako sa zdá zvonka,“ prízvukuje. Nielen ona, aj choreograf Iľja Averbuch, spolutvorca jej krátkeho aj voľného programu, má obavy, aby sa nepremárnil. Preto vyzýva: „Nepreceňujme jej európsky titul.“

S Pľuščenkom či bez neho?

<ak>Voľné jazdy žien sú na sočskej olympiáde až 20. februára. V ten deň bude mať Lipnická 15 rokov a 260 dní. Aj keby vyhrala, to by na prekonanie Tary Lipinskej nestačilo – Američanka mala vo chvíli triumfu v Nagane 15 rokov a 255 dní. V Soči sa však prvý raz uskutoční aj tímová krasokorčuliarska súťaž. Začne sa deň pred slávnostným otvorením a skončí sa 9. februára. Čarovná Júlia bude mať vtedy o 6 dní menej než zázračná Tara pred 16 rokmi.

Či postaviť do tímovej súťaže 15-ročnú Lipnickú alebo 17-ročnú Sotnikovovú je pre Rusov určite menšia a príjemnejšia dilema ako to, komu zveriť jedinú mužskú miestenku. Mladučký ruský šampión Kovtun sklamal, skončil až štvrtý, ale ani druhý Voronov či tretí Meňšov nepodali presvedčivé výkony. V talóne je však matador Pľuščenko. „V utorok nám predvedie kontrolnú jazdu, v stredu zasadne expertná komisia a vo štvrtok rozhodneme,“ oznámil šéf zväzu Aleksander Gorškov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Julia Lipnická #Polina Edmundsová