Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Soči mieri aj Bruno Banani. Exotický sánkar z krajiny paliem a pláží

V Soči bude mať prvýkrát v histórii zimných olympijských hier svojho zástupcu štát Tonga.

27.12.2013 14:01
Bruno Banani Foto:
Bruno Banani.
debata

Súostrovie z južného Pacifiku, známe tropickým počasím a plážami, bude v ľadovom koryte reprezentovať sánkar Bruno Banani .

Jeho účasť na ZOH potvrdila Medzinárodná sánkarská federácia, podľa ktorej dvadsaťšesťročný športovec splnil všetky potrebné kvalifikačné kritériá. Štart v Soči Bananimu zabezpečilo 28. miesto z 42 štartujúcich v pretekoch Svetového pohára v Park City.

Cesta na olympijské hry trvala bývalému študentovi informačných technológií päť rokov. Ešte v roku 2008 bol rovnako ako väčšina jeho krajanov zapáleným ragbistom a volal sa Fuahea Semi.

Všetko zmenil nápad princeznej kráľovstva Tonga Salome Mafile'o Pilolevu Tuitaovej založiť v krajine, kde svieti slnko 350 dní v roku, sánkarsky zväz a poslať prvého športovca na zimné olympijské hry. Inšpiráciou pre dobrú známu monackého princa Alberta II., bývalého účastníka ZOH v jazde na boboch, bol zrejme známy príbeh jamajských bobistov zvečnený v hollywoodskom hite Kokosy na snehu. Z kastingu medzi obyvateľmi polynézskeho súostrovia vyšiel víťazne práve Semi a získal šancu trénovať v krajine sánkarskych šampiónov Nemecku.

K tomu už ale nedošlo pod jeho rodným menom. V rámci marketingovej akcie prevzal exotický sánkar meno nemeckej firmy na spodnú bielizeň Bruno Banani a začal propagovať rad jej výrobkov s názvom „Poháňaný kokosovými orechmi“ .

Firma v tej dobe živila historku, že sa jedná o mimoriadnu zhodu mien a že Banani je synom zberača kokosov. Aj keď sem tam médiá napísali, že sánkar sa v skutočnosti volá Fuahea Semi a jeho otec má farmu na pestovanie manioku, definitívne odhalil podvod až vlani časopis Der Spiegel.

Magazín tak upozornil na prípad aj funkcionárske špičky a napríklad súčasný prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach označil kauzu za „perverznú“. „Zmeniť si meno kvôli sponzorovi, to už je na mňa moc. Toto už nemá čo robiť s normálnym marketingom,“ tvrdil.

Avšak aj keď je sankarovo meno zjavnou reklamou, MOV mu účasť na hrách zakázať nemôže. Športovec si zmenil meno aj na úradoch a „Bruno Banani“ má zapísané aj v pase. "Na svoje meno je pyšný a nikdy toho neľutoval. Okrem toho je to práve človek menom Bruno, kto sa kvalifikoval na olympijské hry, " povedala bývalá sánkárka Isabel Barschinská, ktorá má reprezentanta kráľovstva Tonga na starosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #sánkovanie #Bruno Banani