Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada poslala Rusko domov so siedmimi gólmi

Dlho očakávaný súboj hokejových reprezentácii Ruska a Kanady bol vo štvrťfinále olympijského turnaja vo Vancouvri napokon nečakane jednoznačný a zámorský tím vďaka enormnému nasadeniu vyhral vysoko 7:3. Kanaďania postúpili do piatkového semifinále (18.30 h miestneho času/3.30 SEČ), kde bude ich súperom lepší z duelu Švédsko - Slovensko.

25.02.2010 03:13 , aktualizované: 05:09
Kanada Rick Nash Foto: ,
Kanadský reprezentant Rick Nash.
debata

V jedenástom vzájomnom stretnutí oboch tímov na zimných olympijských hrách vyhrala Kanada iba druhýkrát. Jediné víťazstvo dosiahla pred 50 rokmi v Squaw Valley, kde v zápase tiež bohatom na góly vyhrala 8:5. Odvtedy ďalších osem duelov v rade s tímami ZSSR, SNŠ či Ruska prehrala.

Rusko obsadí na olympijskom turnaji vo Vancouveri 5. alebo 6. miesto v závislosti od výsledku posledného štvrťfinále. Pre majstrov sveta z posledných dvoch rokov je to veľké sklamanie.

Štvrťfinále:

Rusko – Kanada 3:7 (1:4, 2:3, 0:0)

  • Góly: 15. Kalinin (Volčenkov, S. Fiodorov), 25. Afinogenov (Kovaľčuk, Grebeškov), 32. Gončar (Malkin) – 3. Getzlaf (Boyle, Pronger), 13. Boyle (Heatley, Marleau), 13. R. Nash (Toews, Richards), 19. Morrow (Boyle, Keith), 24. Perry (Getzlaf, Keith), 25. S. Weber (Toews, Iginla), 30. Perry (Staal, Getzlaf). Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 28:42, rozhodovali: LaRue (USA), Vinnerborg (Švéd.) – Nelson (USA), M. Novák (SR), 17 740 divákov ´
  • Rusko: Nabokov (25. Bryzgalov) – Ťutin, Gončar, Kornejev, Grebeškov Nikulin, A. Markov, Volčenkov, Kalinin – Siomin, Malkin, Ovečkin – Afinogenov, Daciuk, Kovaľčuk – Morozov, Zinoviev, Zaripov – Radulov, S. Fiodorov, Viktor Kozlov
  • Kanada: Luongo – S. Weber, S. Niedermayer, Keith, Doughty, Seabrook, Pronger, Boyle – E. Staal, Crosby, Iginla – Heatley, J. Thornton, P. Marleau – Richards, Toews, R. Nash – P. Bergeron, Getzlaf, Perry – Morrow

Psychologická bitka sa začala odohrávať už pred stretnutím. Rusi vykorčuľovali na predzápasovú rozcvičku ako prví, Kanaďania až po pár minútach. Domáci, ktorí boli v zápise vedení ako hostia, začali veľmi aktívne a ruskí hráči nevedeli od úvodu kam skočiť. Na brankára Jevgenija Nabokova smerovalo v prvej tretine až 21 striel. Kanaďania výborným pohybom neustále atakovali súperových hráčov, pozor si dávali najmä na trio Ovečkin, Malkin a Kovaľčuk. Tí nedostali ani kúsok priestoru, okamžite bol na nich prilepení jeden z protivníkov.

Fyzická hra Rusom evidentne nesvedčala. Skóre otvoril už v 3. min Getzlaf, keď mu pozíciu ideálne pripravil zatiahnutím puku do pásma Boyle. Kanadský tlak pokračoval, ruský brankár Nabokov bol nervózny a v bránke neistý. Rusi mohli vyrovnať pri presilovke, ako sa hrajú početné výhody im potom ukázali javorové listy, keď Boylova strela od modrej preletala až do siete – 2:0. O 46 sekúnd dostal skvelú prihrávku do jazdy Nash a popod padajúceho Nabokova zvýšil. Zborná ešte dvihla hlavu, keď Kalinin strelou zápästím prekonal Luonga. Vypredaným štadiónom hnaní domáci pokračovali vo svojej hre a v 19. min nachytal Nabokova Brenden Morrow – 4:1.

Ruský gólman si v druhej dvadsaťminútovke ani nesiahol na puk a musel ho dvakrát vyberať zo svojej bránky, keď ho prekonali Perry a Shea Weber. Do bránky sa postavil Iľja Bryzgalov a po 39 sekundách jeho pobytu na ľade našiel Kovaľčuk Maxima Afinogenova, ktorý sa presadil cez obrancu Keitha a znížil na 2:6. Vydarenú domácu polhodinu korunoval siedmym gólom Perry. Rusi boli zrelí na uterák, aj napriek tomu sa snažili dohrať duel so cťou. V presilovke v 32. min znížil od modrej Gončar na 3:7. V tretej tretine si oba tímy vypracovali viaceré šance, ale brankári už boli pozorní a skóre sa nezmenilo.

debata chyba