Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

USA vyhrali nad Švajčiarskom 2:0, Česi prehrali s Fínskom a vypadli

Prvú semifinálovú dvojicu olympijského turnaja v hokeji vytvorili tímy USA a Fínska. Mimoriadne vyrovnané a na góly chudobné úvodné štvrťfinále USA - Švajčiarsko sa skončilo futbalovým výsledkom 2:0 pre Američanov. Rovnakým skóre vyhrali Fíni nad Čechmi. Suomi sa z množstva šancí presadili až v závere, keď pri presilovke otvoril skóre od modrej v 54. min Niskala. Krátko pred koncom spečatil triumf Filppula.

24.02.2010 23:16 , aktualizované: 25.02.2010 06:43
Johan Hiller Foto:
Švajčiarsky brankár Jonas Hiller hypnotizuje čudne letiaci puk.
debata

Štvrťfinále:

USA – Švajčiarsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

  • Góly: 43. Parise (Rafalski, P. Šťastný), 60. Parise. Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 44:19, rozhodovali: Devorski (Kan.), Ország (SR) – Heyer (USA), Winnekens (Nem.), 17 536 divákov 
  • USA: Miller – R. Suter, Rafalski, Gleason, E. Johnson, J. Johnson, Orpik, Ryan Whitney – Langenbrunner, P. Šťastný, Parise – Pavelski, Kessel, Malone – D. Brown, Kane, Kesler – Backes, Ryan, Callahan – Drury
  • Švajčiarsko: Hiller – Streit, Y. Weber, Diaz, Furrer, Blindenbacher, Sbisa, von Gunten, Seger – Paterlini, Plüss, Rüthemann – Wick, Jeannin, Lemm – Ambühl, Déruns, Monnet – Domenichelli, Sannitz, Sprunger

Najbizarnejšia situácia prišla v čase 40:00. Vynikajúco chytajúci švajčiarsky branár Jonas Hiller nedokázal ukryť do lapačky odrazený puk po strele útočníka Ryana Keslera. Zrazil si ho nešťastne a dosť neohrabane – najprv do vlastného ramena – a od neho za vlastný chrbát.

Zaznel klaksón, hlásiaci gól, Američania sa začali objímať.

Ibaže gól, už beztak dosť kuriózny, nakoniec neplatil. Padol totiž až po čase 40:00. Spomalené zábery, ktoré rozhodcovia posudzovali, odhalili, že presne v momente, keď na časomere naskočil údaj 0,0 sekundy – teda koniec druhej tretiny, sa dostal na hranicu bránkovej čiary, nie však za ňu.

Hillerovi spadol kameň zo srdca, do šatne nemusel korčuľovať ako brankár, ktorý všetko zbabral. Šťastena sa mu však napokon aj tak pomstila – v úvode tretej tretiny mu puk v dosť podobnej situácii do bránky prekĺzol. Gól pripísali kanonierovi New Jersey Zachovi Parisemu – 1:0.

Krátko na to bizarné situácie pokračovali. Švajčiari si mysleli, že vyrovnali, a súčasne Američania, že všetko je inak a oni vedú 2:0. Puk sa totiž po šanci Švajčiarov, strele Jeanina, odrazil od žŕdky, a zdalo sa, že prešiel za bránkovú čiaru. Na chvíľu zasvietilo aj červené svetlo na Millerovej bránke. Rozhodcovia však hru neprerušili, a Američania z protiútoku – strelili gól.

Nakoniec neplatil ani jeden, ani druhý. Druhý preto, že tesne pred tým, ako puk prešiel za Hillera, rozhodcovia odpískali faul, vysokú hokejku Keslera. Prvý preto, ako si museli arbitri opäť overovať u videorozhodcov, že puk jednoducho nebol v bránke Ryana Millera.

Na skóre 1:0 sa tak nič nezmenilo, na konečných 2:0 ho upravil až Parise v čase 11,2 sekundy pred koncom do prázdnej bránky.

Fínsko – Česko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

  • Góly: 54. Hagman (Niskala), 59. Filppula (M. Koivu). Vylúčení: 2:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 31:31, rozhodovali: O´Halloran, Watson (obaja Kan.) – Oskirko (Rus.), Sharrers (Kan.). 
  • Fínsko: Kiprusoff – S. Salo, Timonen, Lepistö, Niskala, Kukkonen, Lydman – Selänne, S. Koivu, Lehtinen – M. Koivu, T. Ruutu, Filppula – Hagman, N. Kapanen, Miettinen – Peltonen, O. Jokinen, J. Ruutu – Immonen
  • Česko: Vokoun – Židlický, Kuba, R. Polák, T. Kaberle, Kubina, Hejda, Z. Michálek, Blaťák – M. Erat, Plekanec, Eliáš – Čajánek, M. Michálek, Jágr – Fleischmann, Krejčí, Červenka – Havlát, Vašíček, Rolinek

Česi oproti predchádzajúcemu duelu s Lotyšskom zlepšili pohyb a dôraz v osobných súbojoch, boli aktívnejší. Už v 3. min mal šancu Červenka, ale prestrelil odkrytú bránku. Fíni hrozili najmä počas presilových hier, brankár Vokoun však pôsobil veľmi pokojným dojmom. V 20. min mal veľkú šancu Plekanec, Kiprusoff jeho puk neudržal v lapačke, skóre sa však nezmenilo.

Fíni si zlepšeným pohybom v druhej tretine vytvorili tlak a Česi len vďaka Vokounovi držali bezgólový stav. Aktivitou hýril najmä Hagman, ktorý pripravil skvelú šancu Miettinenovi. Česi hrozili z rýchleho brejku dvojice Plekanec, Eliáš, ale neuspeli ani z následnej dorážky. Vokoun na opačnej strane zlikvidoval dobré pokusy Hagmana a Selänneho. V 46. min sa skĺzol puk z hokejky Jágra.

Oba tímy si vytvorili viacero šancí, šťastnejší boli napokon Fíni. Vylúčenie Erata za zdržiavanie hry potrestal v 54. min Niskala, ktorého strelu tečoval ešte pred Vokounom Hagman. Kiprusoff si držal čisté konto aj pri ďalších českých šanciach. Česi skúsili v závere power-play, ktorá im nevyšla a Valtteri Filppula definitívne pečatil do prázdnej bránky výsledok.

debata chyba