Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kde je Ovečkin, kričala hala. Atómová zbraň zlyhala. Rusi končia

Pred začiatkom turnaja prichádzali z ruského tábora slová o útoku na zlatú medailu. Na tom nebolo nič nezvyčajné, veď mužstvo okolo Alexandra Ovečkina bolo mnohými odborníkmi považované za jasného ašpiranta na olympijský triumf.

25.02.2010 06:27
Alexander Ovečkin Foto:
Smutný Alexander Ovečkin na striedačke. Ruský sen o zlate sa skončil.
debata

Predčasné finále, najlepší zápas olympiády, Ovečkin vs. Crosby. Tieto prívlastky mal štvrťfinálový zápas, v ktorom sa stretli dve najúspešnejšie krajiny histórie hokeja.

„Welcome to the jungle“. Známy hit skupiny Guns ‚N‘ Roses vítal oba tímy pri nástupe na ľad. Diváci v Canada Hockey Place boli prvýkrát vo vytržení. Už len sekundičky zostávali do veľkolepého zápasu.

Z očakávanej drámy sa však stala One team show. Ryan Getzlaf, Dan Boyle, Rick Nash, Brendan Morrow, Corey Perry, Shea Weber a opäť šikovný zakončovateľ Anaheimu Perry sa postarali o dokonalú deštrukciu ruského tímu. V polovičke stretnutia svietil na tabuli stav 7:2 a bolo jasné, že „zborná“ odíde z hier bez medaily.

„O našej prehre rozhodla prvá tretina, v ktorej sme spravili až príliš veľa chýb. Snažili sme sa bojovať až do konca zápasu, ale nešlo to. Mali sme ťažkú skupinu, ktorá nás mala pripraviť na štvrťfinále, ale i tak sme zlyhali,“ priznal útočník Pavel Dacjuk.

Nálada v hale sa s pribúdajúcim časom stupňovala. V závere zápasu s Nemeckom, keď „javorové listy“ viedli 8:2, kričali natešení diváci: „Chceme Rusov, chceme Rusov.“ S koncom riadneho hracieho času vo štvrťfinálom dueli sa elektrizujúcou atmosférou niesol pokrik: „Chceme zlato, chceme zlato!“

Rusom nevychádzalo nič. Kanadskí hokejisti dokonale dokázali pokryť hviezdneho Alexandra Ovečkina, ktorý sa zmohol len na tri strely. „Kde je Ovečkin, kde je Ovečkin?“ nieslo sa halou. Najlepší hokejista súčasnosti nemal svoj deň. Zlomil tri hokejky, utŕžil úder pukom do dlane, ani raz sa nedostal k svojej typickej hre do tela. Naopak. Obranca Shea Weber ho dvakrát tvrdo narazil na mantinel. Akoby symbolicky tak určil chod zápasu, v ktorom boli Kanaďania stále pevne na nohách, zatiaľ čo Rusi nevedeli, kam skôr skočiť.

„Je ako atómová zbraň,“ povedal pred olympiádou o O­večkinovi spoluhráč z lajny Pavel Dacjuk. Rodák z Moskvy však vo štvrťfinále totálne vyhorel. Po zápase odišiel bez slova do šatne, následne sa na žiadosť médií vrátil, tichým hláskom povedal dve vety a odišiel. „To som nebol ja, neviem to vysvetliť. Cítim sa hrozne,“ priznal muž s 8 na drese a odkráčal smútiť za spoluhráčmi.

debata chyba