Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatana nezvolili, dostal 440 hlasov

Slovenský hokejový reprezentant Miroslav Šatan sa nestal členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV), keď neuspel vo voľbách do komisie športovcov.

24.02.2010 23:44
Miroslav Šatan Foto:
Miroslav Šatan počas tréningu.
debata

Toto privilégium získali bobista Adam Pengilly z Veľkej Británie a americká hokejistka Angela Ruggierová.

Slovenský hokejista dostal 440 hlasov z 1902 platných, keď sa do volieb zapojilo 1965 účastníkov ZOH 2010. Členov komisie športovcov MOV za zimné športy priamo vo Vancouveri volili olympionici, členovia všetkých výprav. Každý olympionik, ktorý sa zapojil do hlasovania, mal možnosť dať hlas dvom športovcom, avšak z rôznych odvetví.

Tridsaťpäťročný rodák z Topoľčian a aktuálny držiteľ Stanleyho pohára sa uchádzal o jedno z dvoch miest, ktoré zároveň zaručovalo aj členstvo v MOV. Slovensko nemá svojho zástupcu v MOV už od roku 2002, keď sa k 31. decembru 2001 skončilo funkčné obdobie Vladimírovi Černušákovi.

„Nie som sklamaný. V prospech Angely Ruggierovej rozhodlo to, že Američania majú veľmi početnú a silnú výpravu. Ona ako hokejistka pobrala veľa hlasov aj mne – hokejistovi, no a dvaja z rovnakého športu sme nemohli byť zvolení,“ povedal po zverejnení výsledkov Miroslav Šatan.

Majster sveta z roku 2002 a držiteľ kompletnej zbierky medailí zo svetových šampionátov mal vo voľbách ôsmich konkurentov. Okrem úspešných kandidátov ešte aj bežkyňu na lyžiach Petru Majdičovovú, francúzskeho alpského lyžiara Antoine Dénériaza, austrálsku akrobatickú lyžiarku Jacqui Cooperovú, krasokorčuliarka Elenu Gedevanišviliovú z Gruzínska, mongolského bežca na lyžiach Churelbaatara Kašerdeneho a talianskeho rýchlokorčuliara Ippolita Sanfratella.

V minulosti kandidovali do komisie športovcov MOV traja Slováci. V roku 1998 sa počas ZOH v japonskom Nagane usiloval o miesto hokejista Peter Šťastný, za letné športy kandidovali plavkyňa Martina Moravcová počas OH 2000 v Sydney a 2008 v Pekingu i tenistka Karina Habšudová v Aténach 2004. Ani v jednom prípade však slovenskí kandidáti neuspeli.

debata chyba