Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nebojme sa snívať, hovoria si hokejisti

Pred začiatkom olympijského turnaja si v šatni zobral slovo Miroslav Šatan a povedal: "Nebojme sa snívať." Zdá sa, že slovenskí hokejisti sa neboja. Vo štvrťfinále vyradili obhajcov titulu Švédov a čakajú ich zápasy o vytúženú medailu. Zlatá generácia si na staré kolená plní sen, ktorý sa už zdal nedosiahnuteľný.

26.02.2010 05:04
Slovenskí hokejisti Foto:
Šťastní slovenskí hokejisti.
debata

„Je to krásne, poraziť zlatých medailistov z minulej olympiády. Neuveriteľný pocit,“ nadchýnal sa obranca Ľubomír Višňovský. „Nádhera. Hrali sme presne to, čo sme potrebovali. Ako jeden tím. Každý jeden z nás drel do posledného dychu. Ale tak sa to musí v podobných zápasoch,“ rozoberal Michal Handzuš. „Verili sme si, lebo vieme, že keď sa všetci obetujeme pre mužstvo, máme na každého,“ doplnil.

Diskutujte: Získajú slovenskí hokejisti medailu? Akú?

Na odvážny útočný výpad nabral guráž obranca Andrej Sekera a po skvelej akcii Richarda Zedníka ho zavŕšil gólom. „Bol to najdôležitejší gól môjho života,“ tešil sa. „Po zápase proti Nórsku, v ktorom som dvakrát vyletel do útočnej tretiny a dvakrát sme z toho dostali gól, som si povedal, že do útoku sa už vrhať nebudem. Ale teraz to vyšlo dokonale, Žigo odviedol skvelú prácu, Zeďo to potiahol po krídle a ja som už len nastavil hokejku,“ opisoval.

Jaroslav Halák (vpravo) zasahuje počas zápasu... Foto: SITA
ZOH 2010, Slovensko - Švédsko, Halák Jaroslav Halák (vpravo) zasahuje počas zápasu olympijského hokejového turnaja Švédsko - Slovensko.

Slováci ustáli aj ťažké chvíle na konci zápasu, brankár Jaroslav Halák už za svoj chrbát vyrovnávajúci gól nepustil. „Keď sa na mňa po záverečnom klaksóne vrhli spoluhráči, bol to skvelý pocit. Zdolali sme olympijských šampiónov, to sa nestáva každý deň,“ pochvaľoval si.

„Verím, že to nebolo naše posledné slovo na turnaji. Siahli sme si dno svojich síl a dokázali sme, že toto mužstvo dokáže bojovať a hrať o najvyššie méty. Som nesmierne šťastný,“ komentoval Marián Hossa.

V semifinále Slovákov čaká Kanada. Najťažší možný súper. Tím, pre ktorý je neúspechom všetko okrem zlatej medaily. „Bude to extrémne ťažké,“ predpovedá Halák. „Budeme hrať asi proti najlepším hráčom, najlepšiemu tímu na svete. Ale budeme hrať najlepšie, ako vieme. Nesmieme sa ich zľaknúť. Dúfam, že zohráme super zápas a niečo z toho bude,“ verí Višňovský.

Čo odkážete Kanaďanom, dostal Pavol Demitra otázku od miestneho novinára. „Nič,“ odvetil slovenský hokejista. „Držíme sa pri zemi, budeme tvrdo pracovať. Hrá sa na jeden zápas a vtedy vždy máte šancu, že to vyjde.“
Richard Zedník bol odvážnejší. „Vieme, načo sme sem prišli. Ešte sme neskončili.“

Radosť slovenských hokejových hviezd - zľava... Foto: ČTK
ZOH 2010, Slovensko - Švédsko, Demitra, Marián Hossa, chára Radosť slovenských hokejových hviezd - zľava Pavol Demitra, Marián Hossa, Zdeno Chára, na lavičke aj Zdeník a Šatan.

„Nenastúpime preto, aby sme prehrali. Sme v semifinále olympiády, všetci sme po tom túžili. Keď sme do Vancouvru prišli, povedali sme si, že chceme medailu. Na tom cieli sa nič nemení,“ vyhlásil Handzuš.

Jaroslav Halák (vpravo) zasahuje počas zápasu...
Radosť slovenských hokejových hviezd - zľava...
debata chyba