Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej má logiku. O medaily hrajú najlepšie tímy, tvrdí tréner Říha

Miloš Říha, tréner Spartaka Moskva, má bohaté skúsenosti z českého, slovenského (bratislavský Slovan priviedol v extralige k dvom titulom) i ruského hokeja. Pred začiatkom olympijského turnaja tvrdil, že drží palce trom spomenutým krajinám.

26.02.2010 14:22
Miloš Říha Foto:
Slovenské mužstvo hrá ako tím. Úžasne sa zomklo, hodnotí tréner Miloš Říha.
debata

Predpoveď vám vyšla. Tvrdili ste, že Slovensko môže byť pod piatimi kruhmi čiernym koňom. Nešlo o zdvorilosť?
Nie, prečo? Povedal som, že ak Slovensko naberie sebavedomie z víťazstiev a ak sa jeho najúdernejší útok chytí strelecky, výkonnom pôjde nahor. Vtedy vie byť veľmi nebezpečné, hrá neskutočne dobre. Tak sa aj stalo, Demitra, Gáborík a Marián Hossa rozhodujú zápasy, mužstvo hrá ako tím. Úžasne sa zomklo. Čiernym koňom sa už stalo.

V súvislosti s výsledkami štvrťfinále – má hokej logiku?
Určite má. O medaily budú hrať krajiny, ktoré sú vo Vancouvri najlepšie. Do olympijského semifinále sa nedá dôjsť náhodne.

Z troch krajín, o ktorých ste tvrdili, že im žičíte, ostala najmenej pravdepodobná – Slovensko. Prečo pohorelo Rusko a Česko?
Prečo najmenej pravdepodobná? Rusi kričali do sveta, že idú vyhrať. Pritom zápas proti domácej Kanade vôbec nezvládli. Akoby naň neboli mentálne pripravení, pritom mali deň voľna k dobru. Ale to vôbec nepovažujem za podstatné. Hokejisti z NHL sú na to zvyknutí. Bykovovi zverenci a ich tréneri nereagovali na nepriaznivý vývoj. A keď prehrávali o tri góly, v takej atmosfére už nevedeli vzdorovať.

Diskutujte: Získajú slovenskí hokejisti medailu? Akú?

Ako berie vyradenie ruská verejnosť?
Veľké očakávanie vystriedalo obrovské sklamanie. Vôbec, výsledky ruských športovcov zaostávajú za optimistickými predpoveďami. Ruský šport prežíva zlé dni, kompetentní určite prijmú opatrenia. Vancouver mal udať tón pred Soči, kde budú zimné Hry o štyri roky, no prevláda rozčarovanie. Zachrániť ho mohol hokej, ale ani to nevyšlo. Niečo sa musí zmeniť, spomína sa oveľa väčšia pozornosť mládeži.

Do Soči mal prejsť aj moskovský Spartak, aby naladil región na hokej. Je to aktuálne?
Počul som o tom, ale to je všetko, čo viem k tomu povedať.

Ukazuje výsledok zápasu Rusko – Kanada (7:3) i na rozdiel kvality medzi NHL a KHL? Neutrpela povesť KHL, na ktorej si Rusi zakladajú?
To si nemyslím. Kontinentálna hokejová liga je druhá najlepšia súťaž na svete. Na tom sa nič nemení. Nemožno ju prirovnávať k NHL so storočnou tradíciou. Napokon, takmer na každom turnaji sa udeje nejaká senzácia.

Alexander Medvedev, šéf KHL, mal ťažké srdce na ruskú federáciu, že nepozvala na jej náklady do Vancouvru manželky a priateľky deviatich hráčov z KHL, prípadne ich najbližších – na rozdiel od NHL. Presakuje, že to mohlo spôsobiť napätie v ruskom tíme. Mohlo?
To by som špekuloval – a to nechcem. Ale to určite nie je hlavný dôvod ruskej prehry. Na to mal pán Medvedev myslieť skôr.

Aby sme nezabudli na Česko – v čom ho Fínsko prevýšilo?
Ako hovorieval nebohý tréner Ivan Hlinka – buď máš v dôležitých zápasoch šťastie, alebo nie. Neraz sa vývoj zvrtne na zle odrazenom puku, drobnej chybičke. Česi však doplatili na veľa oslabení, mužstvo pri nich vyšlo z rytmu, vydalo veľa energie. Fíni šli úspechu viac naproti, podobne aj Američania proti Švajčiarom. Takéto zápasy spravidla rozhodne jeden gól. Ako aj v Nagane 1998 pri historickom českom zlate.

Končí sa Jágrova a Růžičkova éra v českej reprezentácii? Pootvárajú sa vám do nej dvierka?
To mi neprináleží komentovať. Česko malo kvalitný tím, vypadnutie vo štvrťfinále je neúspech. Podstatné bude, ako sa k tomu postaví český zväz.

Nehrozí Slovensku v semifinále proti Kanade ruský údel?
Pokiaľ viem, Slováci na vrcholných podujatiach nehrávali proti Kanade zle. Nesmú sa však stiahnuť len do obrany, lebo Kanada má úžasnú silu a ešte väčšiu podporu v hľadisku. Očakávam pekný zápas.

debata chyba