Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Starý medveď neprehral. A jeho tím je slávny ako Beatles

Volá sa Kevin Martin a prirovnávajú ho k Michaelovi Jordanovi. Obaja sú štyridsiatnici, výborne hrajú karty (on whist, Jordan poker) a vo svojom športe predstavujú pojem. Jordan je basketbalová legenda a Martin veľká hviezda - v curlingu.

06.03.2010 06:49
Kevin Martin Foto: ,
Kevin Martin.
debata

Rodák z Edmontonu je skip. Tak sa v curlingu hovorí kapitánovi. To on riadi tím, určuje taktiku a často posiela na ľad kľúčové kamene. A byť skipom v kanadskom štvorčlennom tíme znamená veľa. Curling je totiž v tejto krajine mimoriadne populárny. Desaťtisíce Kanaďanov ho pestujú ako svoje hobby, turnaje profesionálov dáva naživo televízia a majú vysokú sledovanosť. Najlepší hráči patria k uznávaným osobnostiam. Keď v roku 2000 zomrela na rakovinu Sandra Schmirlerová, ktorá dva roky predtým doviedla kanadský tím k zlatu na zimnej olympiáde v Nagane, na jej pohreb prišlo pätnásťtisíc ľudí. Ale späť k Martinovi.

Chlapík prezývaný Starý medveď využil svoju druhú olympijskú šancu. Jeho partia reprezentovala javorové listy už na hrách v Salt Lake City v roku 2002, ale vo finále podľahli Martin a spol. Nórom. Vo Vancouvri odplatili prehru Severom hneď dvakrát – v skupine i v boji o zlato. Víťazstvo v mužskom curlingovom turnaji odpálilo dovtedy najväčšiu kanadskú oslavu na hrách. Prebil ho až triumf hokejistov v posledný deň olympiády.

Zlatú púť kanadskej štvorice vyzbrojenej žulovými kameňmi a špeciálnymi metlami na zametanie ľadu prežívala celá krajina. „Sledujeme vaše zápasy nalepení na televíznej obrazovke,“ odkázal hokejista Sidney Crosby. Keď kanadskí curleri prehrávali v zápase s Veľkou Britániou, šesťtisíc fanúšikov v zaplnenej hale začalo spontánne spievať kanadskú hymnu. Domáce kvarteto otočilo výsledok. „Budem si to pamätať po zvyšok života. Po chrbte mi behal mráz,“ komentoval Martin. Kanaďania vyhrali v mužskom turnaji všetkých 11 zápasov, čo sa podarilo prvýkrát od začlenenia curlingu do olympijského programu v roku 1998.

Na druhý deň po triumfe zamierilo víťazné kvarteto do budovy kanadskej televízie CTV. „Na uliciach bolo dosť rušno, keďže blízko je zoo. Už sme chceli vojsť dnu, keď zrazu ktosi zakričal: Bože môj, to je Kevin Martin! Obkľúčilo nás asi dvetisíc ľudí. Cítil som sa ako člen The Beatles,“ rozprával úsmevnú historku Ben Hebert, jeden z členov kanadskej curlingovej štvorice.

Kevin Martin má v Edmontone obchod s curlingovým výstrojom a náčiním. Na profesionálnych turnajoch zarobil jeho tím doteraz dva milióny dolárov. Keď sa ho reportér po zisku olympijského zlata spýtal, či sa teraz stane sex symbolom, holohlavý otec troch detí sa nezmohol na odpoveď. Iba sa schuti rozosmial

debata chyba