Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi už majú plné zuby nadvlády Nórov: Pripadá mi ako trest stáť pri nich počas ceremoniálu

Fanúšikovia sa tešia na tretie individuálne preteky mužov na majstrovstvách sveta v biatlone v Novom Meste na Morave. Otázkou je, či sa naň teší aj väčšina pretekárov v štartovom poli.

14.02.2024 08:55
845648507 Foto:
Nórski biatlonisti, zľava Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjaastad Christiansen nemajú zatiaľ na MS v Česku konkurenciu.
debata (1)

Mnohí reprezentanti už začínajú byť frustrovaní z nórskej nadvlády. Šprint aj stíhací závod ovládli biatlonisti zo severu takým spôsobom, že pre súperov nenechali ani jednu z medailí.

Zlato v šprinte získal Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Bö bol druhý a v stíhačke si miesta prehodila. Len Vetle Sjaastad Christiansen zostal dvakrát na bronzovom stupienku.

Už na ceremoniáli, na ktorom sa zúčastňuje najlepšia šestica v pretekoch, bolo vidieť pri nórskej hymne, ako tam Švéd Sebastian Samuelsson ani nechce byť.

Julia Simonová Čítajte viac Tri štarty, tri zlaté medaile. Biatlonový šampionát v znamení Simonovej

„Na kvetinovom ceremoniáli som bol už dvakrát. A bolo to tam plné Nórov. Vlastne mi to pripadá ako trest tam stáť. Takže nabudúce buď vyhrám, alebo budem siedmy,“ cituje iSport.cz zatrpknuto pôsobiaceho víťaza pretekov s hromadným štartom z vlaňajších MS v Oberhofe.

Český reprezentant Michal Krčmář už o nórskej nadvláde hovoril s úsmevom. „Keď som si volal s Ondrom Moravcom pred MS, tak som mu hovoril, že sa môže stať, že porazíš zbytok sveta, ale bude pred tebou šesť Nórov, takže budeš siedmy. Beriem to motivačne tak, že sa im snažíme čo najviac priblížiť,“ vyhlásila česká reprezentačná jednotka.

Zároveň vysvetlil, prečo vnímajú Švédi túto dominanciu susednej krajiny tak zle. „Tam je to dané historicky, že Švédsko a Nórsko sa podpichuje. Veľa prestreliek vidíme už pred sezónou, počas nej aj po nej. Ale keď sa stretnú, je to uvoľnené.“

Ema Kapustová Čítajte viac Skvelý úspech mladej biatlonistky. Kapustová vybojovala na juniorských ME medailu

Nepodpichujú sa len pretekári, ale aj ľudia okolo nich a televízny experti. Napríklad švédsky tréner mužov Johannes Lukas sa nechal počuť, že z dominancie Nórov nie sú vyložene otrávení, ale trochu unavení. „Je to zlé pre šport, na tom sa asi všetci zhodneme,“ vyhlásil.

Nato mu expert nórskej televízie NRK Ola Lunde odkázal: „Tak choďte domov a trénujte.“ Či Švédi viac trénovali sa dozvieme po dvoch nezávodných dňoch už v stredu. Na programe sú vytrvalostné preteky mužov, v ktorej často rozhoduje viac streľba, ako rýchle nohy.

Česká biatlonová kráska Gabriela Soukalová Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová patrí aj...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v biatlone 2024