Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arbitráž zverejnila, ako sa Rusi bránili v prípade Valijevovej. Bájky o dedkovom lieku, ktorý sa "pošmykol" a iné výhovorky

Na jahodovej torte kontaminovanej liekom od dedka postavila krasokorčuliarka Kamila Valijevová svoju obhajobu po dopingovom náleze, ktorý pre ňu znamenal na štyri roky zákaz činnosti a pripravil Rusko o tímové olympijské zlato.

08.02.2024 09:50
663375137 Foto:
Trénerka Eteri Tutberidzeová a Kamila Valijevová na OH v Pekingu.
debata (68)

Športový arbitrážny súd (CAS) dnes zverejnil podrobnosti ku škandálu z predminuloročných hier v Pekingu.

Právnici Valijevovej argumentovali v obhajobe, že keď starý otec chystal pre svoju vtedy pätnásťročnú vnučku tortu na ruský šampionát, spadol mu do nej jeho liek trimetazidín, alebo že jeho rozdrvené zvyšky zostali na doske, na ktorej sladkosť pre Valijevovú mal.

Zbor sudcov CAS tejto verzii neuveril. Všetko dnes zverejnil v rozhodnutí na 129 stránkach. „V dôkazoch je príliš veľa nedostatkov a príliš veľa nezodpovedaných otázok,“ uviedol.

Rusi verziu o požití zakázanej látky postupne menili. Po vysvetlení, že si Valijevová omylom vzala liek starého otca, nasledovalo upravené tvrdenie, že sa len napila z pohára, z ktorého predtým dedko svoj liek zapíjal.

A teraz – najnovšie – sa argumentuje dezertom.

Valijevová neprešla dopingovou kontrolou na majstrovstvách Ruska v decembri 2021, čo však vyšlo najavo až počas pekinskej olympiády. Z nej bola minulý týždeň diskvalifikovaná a Rusko prišlo o zlato.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Kráska a zviera: Kto je žena po boku Ovečkina? Vypenila na NHL, v žilách jej koluje herecká krv

Mladučká krasokorčuliarka sa už počas OH obhajovala tvrdením, že zakázaná látka sa k nej dostala náhodou z dedkových liekov.

„Dnes nastal deň, na ktorý sme dychtivo dva roky čakali. Je to významné víťazstvo nielen pre americké športy, ale pre všetky športy na celom svete, ktorí vyznávajú fair play a bojujú za čistý šport,“ uviedla šéfka Olympijského a paralympijského výboru USA Sarah Hirshlandová.

Ruská strana verdikt naopak kritizuje.

"Samozrejme s tým nesúhlasíme. Z môjho pohľadu je to politické rozhodnutie,“ citovali ruské agentúry Dmitrija Peskova, hovorcu prezidenta Vladimíra Putina.

„Ruskému športu bola vyhlásená vojna a ako vidíme, všetky prostriedky sú dobré. Už dlho nie je možné počítať s objektívnosťou a nestrannosťou medzinárodnej organizácie,“ povedal na adresu arbitráže CAS Ruský olympijský výbor.

Kamila Valijevová počas ZOH v Pekingu. Čítajte viac Pravda vyšla najavo, Ruska podvádzala. Arbitrážny súd rozhodol o dopingu, Valijevová s dištancom

Valijevová sa narodila v tatárskom meste Kazaň. Korčuľovať začala v troch rokoch pod vedením trénerky Xenije Ivanovovej.

Po rozvode rodičov sa v šiestich rokoch presťahovala s matkou Alsou do Moskvy. V Moskve pokračovala v hodinách krasokorčuľovania v SSHOR Moskvič. V roku 2018 si ju v 12 rokoch vybrala do svojej tréningovej skupiny trénerka Eteri Tutberidzeová.

Na medzinárodnej scéne sa prvýkrát predstavila v súťaži jednotlivkýň v auguste 2019 vo francúzskom Courchevel. Už v tomto mladom veku predvádzala štvorné skoky.

V roku 2020 vybojoval v marci v necelých 14 rokoch titul juniorskej majsterky sveta. V decembri 2020 prvýkrát štartovala na ruských majstrovstvách žien a skončila druhá za tímovou kolegyňou Annou Ščerbakovovou.

V decembri 2021 ruské majstrovstvá po prvýkrát vyhrala, pri dopingovej kontrole však boli v jej vzorke nájdené stopy po zakázanej látke trimetazidine (TMZ).

V januári 2022 vyhrala s veľkým náskokom majstrovstiev Európy v estónskom Talline.

Belokon Čítajte viac Smúti nielen Ukrajina. Na fronte zahynul majster sveta, jeden z najsilnejších mužov planéty

O jej užití dopingu sa svet dozvedel až počas OH v Pekingu. Vo Valijevovej tele našli zakázaný liek na srdce v kombinácii s ďalšími dvomi podobnými, ktoré však medzi zakázanými látkami neboli.

V tej chvíli sa všetky oči upierali na jej tím, no pri pätnásťročnej pretekárke na tréningoch zrazu neboli tréneri a na otázky novinárov ostala sama. Schovávala sa pred nimi do mikiny s kapucňou.

V súťaži žien napokon totálne zlyhala, keď podľahla tlaku a nezískala žiadnu medailu. Krátko po olympiáde Rusko zaútočilo na Ukrajinu a dostalo zákaz štartovať na súťažiach. Doma sa však z Kamily stala legenda, ktorú vítali davy.

Putin jej dokonca osobne gratuloval k šestnástym narodeninám.

K situácii sa pre pár dňami vyjadrilo aj ruské veľvyslanectvo v Juhoafrickej republike. Ambasáda zverejnila na sociálnych sieťach posmešný komentár, ktorý bol však rýchlo vymazaný.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....

Príspevok naznačoval spojenie amerických športovkýň s nepovolenými látkami. Na obrázku je v hornej časti zobrazená Valijevová a nápis „doping“.

Pod tým je priložená fotografia s americkou gymnastkou Simone Bilesovou a tenistkou Serenou Williamsovou. Pod Američankami je komentár „cereals“, čo znamená raňajkové cereálie.

Ruskí diplomati naznačili, že mohutne stavané atlétky si mohli pomáhať aj nepovolenými prostriedkami. „Nenechajte sa pomýliť,“ písalo sa v statuse, ktorý bol po kritike v krátkom čase vymazaný.

68 debata chyba